Mali švicarski grad Vevey okružen je terasama vinograda i tirkiznim jezerom, no jednom u generaciji idilu poremeti najveći festival u zemlji. Svakih 20 do 25 godina 20 tisuća stanovnika pridružuje se brojnim posjetiteljima koji uživaju u živopisnoj zabavi u čast vinu i vinarima. Ovog je ljeta više od milijun ljudi posjetilo Vevey tijekom 25 dana festivala.

Vinari, glumci, svirači i performeri godinama se pripremaju za Fête des Vignerons, koji se prvi put održao 1787. godine. Ove se godine jedan od najvećih svjetskih vinskih događaja održao tek 12. put. Na pitanje zašto su tolike pauze između festivala odgovara se da je potrebno 10 godina za oporavak, a idućih deset za planiranje novog događanja.

Ove je godine sudjelovalo 5500 izvođača, a  tristotinjak ih je bilo u golemoj paradi. Nakon otvorenja na glavnom gradskom trgu grad postaje pozornica na otvorenome. U novoj areni koja se prostire na oko 14 tisuća četvornih metara uživalo se u predstavama za pamćenje, a oni na najboljim mjestima uživali su i u pogledu na Alpe te Ženevsko jezero s druge strane.

 

Festival je poslastica za gurmane koji danima istražuju lokalne, ali i međunarodne kuhinje. Nađe se ondje specijaliteta od Fribourga do Tibeta i Vijetnama. Prodale su se i stotine tisuća butelja, a poteklo je više od 500 tisuća litara vina.

Festival u čast vinarima njeguje tradiciju proizvodnje vina koja na tim prostorima seže daleko u prošlost. Najboljim vinarima i vinogradarima dodijeljene su i nagrade koje mnogima predstavljaju vinske Oscare za uloženi trud i zalaganje.

Ajmo na toplo: Povoljni letovi iz Zagreba za Tajland u studenom i prosincu Buri Ram, Tajland Turist u Tajlandu Znate li gdje se nalazi otok Jamesa Bonda? - 1 +4 Znate li gdje se nalazi otok Jamesa Bonda? - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju