Suloszowa je u pandemiji postala hit na društvenim mrežama, odnosno nakon što su se počele širiti njezine fotografije iz ptičje perspektive. To ne čudi s obzirom na to da ta mirna općina smještena 30-ak kilometara sjeverozapadno od Krakowa u Malopoljskom vojvodstvu uistinu izgleda nestvarno.

Pogledate li je iz visine, vidjet ćete stotine kuća koje su poredane s obje strane iste ceste, a koja se proteže na oko devet kilometara. Svaki vlasnik uz kuću ima i uski, ali dugi komad poljoprivrednog zemljišta koje cijelom prizoru dodatnu dozu bajkovitosti.

Boja zemljišta varira od svjetložute do tamnozelene i smeđe boje – ovisno o tome koja je poljoprivredna kultura na njemu posađena. Među stanovnicima iznimno su popularni krumpiri i jagode, pa se čak i organiziraju posebni dani posvećeni tim namirnicama.

Jedna cesta duga oko 9 kilometara Jedna cesta duga oko 9 kilometara (Foto: Shutterstock)

Kada se "spustite na zemlju", dočekat će vas jednostavna poljska općina s oko 6000 stanovnika. Većina se uglavnom bavi poljoprivredom, a život je vrlo miran.

U Suloszowi ima nekoliko trgovina koje prodaju lokalno voće i povrće. Tu je i pekarnica, banka, dom zdravlja, gradska vijećnica, autobusni kolodvor te samo jedan restoran, koji se zatvara u popodnevnim satima i nakon čega mladi željni zabave obično odlaze u susjedna mjesta.

Omiljena aktivnost je – tračanje. Svatko zna svakoga u tom mjestašcu i rado se prepričavaju informacije o susjedima.

Turisti koji dolaze u Suloszowui žele istražiti lokalne litice, gudure i više od 400 špilja u sklopu Nacionalnog parka Ojcow. Nađete li se u blizini, svakako razgledajte i dvorac Pieskowa Skała, koji je sagradio poljski kralj Kazimir III., te Herkulovu batinu – vapnenački stup visok oko 30 metara.

Misteriozno selo sa šumom iskrivljenih stabala koja rastu u obliku slova J Krzywy Las - 4 Krzywy Las - 3 Krzywy Las - 1 +0 Krzywy Las - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju