Kada nešto počnemo raditi, često u tom procesu ne znamo kakav će biti krajnji rezultat i ponekad imamo osjećaj da sve traje beskonačno dugo, a da pomaka nema. No, strpljivošću i upornošću, konačno dolazimo do rezultata koji mogu biti predivni.

Tome nas najbolje uči i rijeka Sao Miguel u Brazilu, koja je svojim djelovanjem i putovanjem milijunima godina polako „kiparila“ i stvorila prekrasne kamene formacije u dolini koja se danas zove Vale da Lua – Mjesečeva dolina.

Riječ je o parku u kojem se igraju stijene i voda, tvoreći brojne slapove, bazene i „vodene tobogane“. Stijene dolaze u raznim formacijama, no nisu oštre – glatke su i odaju dojam kao da ste na teritoriju vanzemaljaca, a ne Brazilaca.

Naročito je lijep kontrast plavetnila vode, zelenila okolne prirode i stijena koje dolaze u, sasvim slučajno, pedeset nijansi sive.

Zbog sigurnosnih razloga, samo mali dio parka (točnije, 3%) je otvoren turistima i posjetiteljima. Ovdje žive brojne ugrožene i divlje životinje, a za kišnog vremena rijeka toliko nabuja i podivlja da nije moguće prići.

No, čak i ovaj mali dio otvoren posjetiteljima dovoljan je da vidite impresivne stijene, rijeku, brojne vrste cvijeća i popnete se na najviši vrh Serra de Santana. U okolici parka nalazi se mnoštvo dobrih restorana i hotela u kojima možete odsjesti, a da biste došli do Mjesečeve doline, trebate krenuti 300 kilometara sjeverno od Brazilije.

Danas u ovoj dolini uživaju svi ljubitelji prirode, a idealna je za plivače i planinare. Vjerovali ili ne, iznenađujuće velik broj stanovnika Brazila nikad nije čulo za ovo čudo od destinacije.

Stoga, ako pođete u Brazil, zavirite i iza blještavila velegradova u ovu predivnu dolinu koja će vas možda još više oduševiti.

Mjesto koje je ujedinilo svijet: Tužna priča iza najpoznatijih stepenica Brazila +0 Jorge Selaron

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju