Naravno, lijepo je posjedovati auto, prilično smanjuje put od točke A do točke B, a i putovati je vjerojatno najljepše u komforu vlastitog automobila jer možeš zastati gdje god te volja. Ipak, zamislite načas svijet bez automobila – zrak bi bio čišći, ulice tiše, a mi bismo više pješačili ili vozili bicikl. E, pa, u sljedećim mjestima ljudi rade upravo to, s obzirom na to da je vožnja – zabranjena!

Civita di Bagnoregio, Italija

U ovom talijanskom selu nema automobila, ali još je zanimljivija činjenica da je jedini izlaz ili ulaz u njega moguć pješačkim mostom. Slikovita lokacija grada - na vrhu brda s pogledom na golemi kanjon, djeluje zbilja fascinantno.

Halibut Cove, SAD

U izoliranom selu Halibut Cove na Aljasci živi samo oko 90 stalnih stanovnika, što dodaje šarm ovom prekrasnom mjestu bez automobila. Ako se to ne čini dovoljno spokojno, u njemu se nalazi i jedan jedinstveni plutajući ured američke pošte.

Lamu, Kenija

Kada posjetite grad Lamu na istoimenom otoku u Keniji, umjesto automobila dočekat će vas magarci. Nakon što kročite na otok, bit će vam jasno zašto. Ceste, odnosno pješačke staze – uske su i krivudave, zbog čega je gotovo nemoguće kretati se automobilom.

Giethoorn, Nizozemska

Ovo bi moglo biti najslađe mjesto koje ćete ikada vidjeti. Selo je ispunjeno pješačkim i biciklističkim stazama, ali i plovnim kanalima. Zapravo, najpopularniji način da posjetitelji vide stoljetne kuće sa slamnatim krovom u gradu jest istraživanje kanala brodom.

Zermatt, Švicarska

Zermatt je popularno odredište za putovanja, ali ovaj planinski grad u švicarskim Alpama i dalje ozbiljno shvaća politiku mjesta bez automobila. Oni koji žele ostati u podnožju Matterhorna - poznatog po skijanju, planinarenju i penjanju - moraju putovati vlakom, helikopterom ili taksijem, koji jedini od automobila imaju dopuštenje za korištenje ceste do Zermatta i mogu vas odvesti u hotel.

Hydra, Grčka

Nedaleko od Atene smjestio se otok Hydra. Jednom kada siđete s vodenog taksija, teško ćete pronaći automobil, pa čak i bicikl na otoku. Umjesto toga posjetitelji putuju pješice ili brodom do Hidrinih prirodnih izvora i izoliranih plaža.

Otočje Cies, Španjolska

Zamislite izležavanje na netaknutoj plaži bez hordi turista. Pa, to je stvarnost na ovom otočju uz obalu Galicije. Otočje je dostupno samo brodom, nema hotela i dopušta samo 1800 posjetitelja (plus 600 kampera) na otoku dnevno. To je najbliže što će mnogi od nas ikada doći do izležavanja na privatnom otoku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju