Sevilla je Španjolska u malom, povijesno i kulturno središte Andaluzije koje oduševljava u svako doba godine. Orijentalna arhitektura, zelenilo, zvuci flamenca, palme i stabla naranči na ulicama stvaraju jedinstven ugođaj. U grad beskrajnih suprotnosti koji pulsira životom lako se zaljubiti i obećati mu povratak prvom prilikom. Najbolje vrijeme za posjet Sevilli je – prvom prilikom, ali ako tražite ugodnu temperaturu za istraživanje grada u japankama mogli biste se odlučiti za proljeće. Srpanj i kolovoz su najtopliji mjeseci, ponekad i nesnosno vrući, a zimi biste mogli naići na kišu. Sevilla je očarala i čitatelja Marka Bulića koji nam se javio s mini-putopisom te fotografijama koje razgledajte u galeriji i na tren otputujte u čarobnu Andaluziju.

„Do Seville ne postoji izravna avionska linija iz Hrvatske, tako da je jedno presjedanje potrebno, a karta iz Zagreba se može naći za 50-ak eura“, kaže Marko. Dodajemo i da put možete planirati tako da sletite u Malagu ili pak Madrid te brzim španjolskim vlakovima dođete do Seville.

Sevilla je prelijep grad - uz Granadu i Malagu sigurno najljepši u Andaluziji. Izvrsno je povezana gradskim autobusima u kojima vožnja košta 1,2 eura, a moguće je i rentanje električnih romobila i bicikala. Što se cijena smještaja tiče, za nekih 60 eura po noćenju se može naći izvrstan stan u samome centru za dvije osobe. Hrana je izvrsna i u usporedbi s hrvatskim cijenama, jeftinija“, dodaje Marko. Čak i sa skromnim budžetom u Sevilli možete fino jesti, bilo u malim restoranima koji nude tapase ili pak na tržnicama, a u trgovinama ćete pronaći slasni pršut, sir, masline i voće po pristupačnim cijenama.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Narančasto je novo zeleno: Sevilla će koristiti višak naranči za proizvodnju električne energije

„Što sve vrijedi posjetiti? Početi ću od glavnog gradskog trga, Plaza de Espana, u čijem središtu se nalazi i vodeni kanal u kojem se možete provozati malim čamcima na "vlastiti pogon". Po meni to nije baš tako romantično kao što izgleda, jer je jako naporno, no sam trg je prelijep. Ondje ulični plesači izvode flamenco i to je nešto za što sigurno vrijedi izdvojiti desetak minuta. Odmah uz trg nalazi se i glavni gradski park Maria Luisa, ogroman i prelijep park prepun ptica i egzotičnog bilja. U parku možete i hraniti ptice, a ukoliko budete imali sreće, neke će vam jesti i iz ruke.

Osim toga, vrijedi posjetiti i arenu za borbu bikova, pogotovo ako stižete u vrijeme kada se održavaju bikova, a možete posjetiti i Aquarium. Od povijesnih građevina, krenuti ću od katedrale i crkvenog tornja La Giralda s kojeg se pruža brutalan pogled na grad i vrt naranči. I sama katedrala oduzima dah svojim interijerom i sadržajima, a ondje se nalazi i grob Kristofora Kolumba. Kraljevska palača Alcázar je također nešto po čemu je Sevilla čuvena, no osim palače u kompleksu se nalaze i vrtovi koje itekako vrijedi vidjeti. Još jedna lokacija po kojoj je Sevilla poznata je Las Setas (Seviljske gljive), odakle se pruža prelijep pogled i svjetlosni show u večernjim satima. Odlučite li je posjetiti, tempirajte posjet pred zalazak sunca jer je zaista prelijepo..

Od ostalih mjesta vrijedi razgledati i gradsku vijećnicu te arheološki muzej koji se nalazi odmah uz park Marie Luise“, savjetuje Marko.

Ružno pače Pirenejskog poluotoka: Španjolska prijestolnica dobrog nogometa i noćnog života Bilbao - 1 Bilbao - 2 Bilbao - 3 +2 Bilbao - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju