Putopisac iz Bosne i Hercegovine Robert Dacešin, koji o svojim putešestvijima piše na blogu RIO priče sa putovanja, a pratiti ga možete i na YouTubeu nedavno se zaputio u Kijev, koji ga je oduševio.

„Iako u Europi postoji mnogo zaista čudesno lijepih gradova, Kijev mi je nakon gotovo svih mjesta koje sam obišao, jedan od najdražih gradova na starom kontinentu. Još prvi put kada sam ga posjetio, dobio sam ovaj osjećaj, a sada kada sam ponovo ovdje i kada gledam sve ono što nudi, mogu da kažem da ljubav prema njemu i dalje traje“, kaže Robert i ističe kako je nepravedno podcijenjen obzirom na bogatu povijest, niske cijene, pregršt sadržaja, zelenila i nevjerojatan duh. U nastavku doznajte koja su to mjesta koja svakako treba posjetiti prema Robertovoj preporuci.

Kijevsko-pečerska lava

Najstarije pravoslavno svetište istočnih Slavena sagrađeno za vrijeme Kijevske Rusije na mjestu gdje je 1015. godine postojao samostan u pećini. Prema starim zapisima, ondje je Majka Božja ostavila otisak svog desnog stopala i potekla je čudesna voda kojom se vjernici iscjeljuju od bolesti. Dok ste ovdje, obavezno se popnite na zvonik, gdje ćete osim prilike da vidite najveće i najteže zvono u Ukrajini, imati i čudesan pogled na crkvu i njene zlatne kupole.

Hreščatik – glavna ulica u gradu

Grad se može pohvaliti modernom i privlačnom ulicom imena Hreščatik, koja izgleda baš svjetski. Osim što je glavna ulica u gradu, ovo je ujedno i najšira i najkraća ulica Kijeva. Duga je svega 1,2 kilometra, a široka čak 100 kilometara.

Tijekom šetnje Hreščatikom, sa svih strana imate priliku vidjeti popularne svjetske brandove i trgovine, kao i nekoliko javnih ustanova, kao što su gradsko vijeće i državna uprava, glavna pošta i drugo. Iako danas izgleda veoma raskošno i glamurozno, čitava ulica je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila u potpunosti uništena od strane Crvene armije. Dobro je znati da su cijene ovdje poprilično visoke, s obzirom da je Hreščatik u jednom trenutku izabran među  20 najskupljih ulica u Europi.

Kijev - 7 Kijev - 7 (Foto: Robert Dacešin)

Vožnja podzemnom

Iako u većini drugih gradova svijeta, vožnja podzemnom predstavlja nužni proces kretanja od točke A do točke B, u Kijevu je metro gradska atrakcija iz jednostavnog razloga jer su neke stanice prava mala umjetnička djela i mjesta na kojima možete doživjeti kulturno bogatstvo. Teatralna, Universytet i Vokzalna samo su neke od njih.

Prekrasni Podil

Podil je jedan najstarijih i najljepših dijelova grada. Značajan je po tome što je ondje nastala gradska trgovina i industrija, a u periodu nakon invazije Mongola na Rusiju i uništenja Kijeva, služio je kao glavni centar grada sve do 19. stoljeća.

Danas je Podil kulturni i arhitektonski biser Kijeva - mjesto gdje ćete vidjeti neke od najljepših građevina u i koje će vam na trenutak dati dojam kao da ste negdje u Parizu ili nekom renesansnom gradu negdje u Italiji.

Muzej korupcije

Muzej korupcije, tj. kuća u kojoj je nekada živio bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič jedno je od mjesta koji vrijedi razgledati. Podatak da je više od 30 posto stanovništva njegove zemlje živjelo na rubu siromaštva, te da je prosječna plaća u zemlji tek nešto veća od 250 eura, Janukoviča nije zamaralo te je na jezeru sagradio zdanje čija se vrijednost procjenjuje na preko 100 milijuna eura. Iako se ovo mjesto, nalazi na skoro sat vremena od centra Kijeva, vrijedi ga posjetiti.

Prije svega jer ćete ovdje moći uživati u prelijepim šetalištima u šumi, biciklističkim stazama, pogledima na rijeku, te raznim mjestima za piknik. A uz to, imat ćete priliku iz prve ruke vidjeti što pohlepa može učiniti od ljudi. Obzirom da ne postoji stanica metroa koja ide do Muzeja korupcije možete krenuti Uberom iz centra grada, koji će vas koštati oko 8-10 eura,. Cijena ulaznice je 4,7 eura, osim utorkom kada ćete platiti tek 2,2 eura.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju