Kada pomislimo na grad koji teče, pomislimo na Kantridu, luku, kišne dane, prijestolnicu kulture, Trsat… Po mnogočemu je Rijeka specifičan i karizmatičan grad. Bilo da volite njenu siroviju, industrijsku stranu, ili ste više za šetnju Korzom i posjet Teatru Fenice, svatko može pronaći dio sebe na njenim ulicama. A između njezinih nebodera i dizalica u luci skriva se mnoštvo zanimljivosti i priča koje možda dosad niste poznavali.

Stoga, prilikom iduće šetnje, obratite pozornost na ove detalje koji mnogo govore o gradu…

Ulica Šišmiš

U samom centru Rijeke nalazi se ulica posvećena šišmišima - barem naizgled. Njezino ime vraća nas u 19. stoljeće kada su se usred previranja u Habsburškoj Monarhiji formirala dva suparnička politička tabora. Pripadnici manjinske struje sastajali su se na ovom mjestu, konspirativno, u noćnim satima. Zbog toga su ih njihovi protivnici posprdno prozvali šišmišima, a ulica je s vremenom dobila ime ulica Šišmiš.

Spomenik "vitezu crne psovke"

"Putovao sam mnogo, govorio malo, čitao uvijek", stihovi su lokalnog antiheroja i pjesnika Janka Polića Kamova. Njegove nježne godine pregazili su poroci, bolesti i siromaštvo - stoga je kao i svaki normalan čovjek ubijen u pojam pokušao pronaći spas i život u toploj Španjolskoj. Tamo je umro u 24. godini, a pokopan je na bezimenom sirotinjskom groblju.

Ni smrt ga nije plašila toliko koliko kraj života prije smrti, pa kada prođete kraj njegove biste u Rijeci, sjetite se njegove poruke: "Sve je u tom: Živi! Živi!"

Prsluk s Titanica

U riječkom Pomorskom muzeju možete pronaći rijetku uspomenu s putovanja koje je ušlo u povijest.

Kada se u travanjskoj noći 1912. godine Titanic zabio u ledenjak i počeo tonuti, u pomoć je pozvana Carpathia, putnički brod koji je plovio na relaciji Rijeka – New York. Velik dio posade činili su hrvatski mornari, ali i putnici koji su odlazili trbuhom za kruhom. U izvlačenju preživjelih sudjelovao je i tada 18-godišnji Riječanin Josip (Giuseppe) Car. Kada se vratio u Rijeku, sa sobom je ponio i neobičan suvenir: prsluk za spašavanje s Titanica.

Vjeruje se kako ih je u svijetu do sada pronađeno i očuvano svega 12. Ni danas nije poznato kome je pripadao, ni je li ta osoba preživjela potonuće Titanica. Ostala je samo u obliku uspomene i poveznice grada Rijeke s Titanicom, tj. herojima s Carpathije koji su te noći pomagali.

Baltazar-grad

Tko se ne bi sjećao crtića o bradatom profesoru sa šeširom i zarazne pjesmice "Bal, Baltazar, Bal, Baltazar…" Lucidni profesor koji je s optimizmom pronalazio rješenje za svaki problem živio je u šarenom i nadrealnom gradu. A upravo je Rijeka sa svojim Korzom, starim vilama, lukom, tržnicom i neboderima poslužila kao inspiracija autoru Baltazar-grada Zlatku Boureku. Možda u Rijeci nećete pronaći Baltazara glavom i bradom, no sigurno ćete uočiti njegov duh u svakoj ulici grada…

Kosi toranj

Kakva Pisa! Imamo je kod kuće, a zove se srednjovjekovni zvonik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Kosi toranj ime je dobio nakon mjerenja 1920. godine kada je utvrđeno da je nagnut oko 40 centimetara. To baš i nije bila namjera arhitekta, već rezultat djelovanja podzemnih voda pa kad netko uzdahne "Wow, kako ste to uspjeli napraviti?", Riječani mogu odmahnuti rukom: "To vam je skroz prirodno."

Stube Malika Tintilinića

Da bi se "podigao" grad, ne treba dizati megalomanske spomenike niti pokretati skupe projekte. Dovoljno je malo dobre volje i mašte da se od sasvim običnih stvari naprave mala čuda. Tako ćete u Rijeci naići na jedne od najslađih stuba – posvećenih Maliku Tintiliniću.

Ideju su pokrenuli riječki osnovnoškolci u čast našoj spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, koja je dio života provela u Rijeci, te kao šarenu i toplu zahvalu za bajke koje su nam uljepšavale djetinjstvo.

Neretva Zanimljivosti Nil naših krajeva: Najhladnija rijeka na svijetu vijuga kroz Hrvatsku

Podzemni tunel

Ili da kažemo – podzemni Korzo? U samom središtu Rijeke možete ući u tzv. TunelRi iz doba Drugog svjetskog rata. Sagradili su ga talijanski vojnici uoči rata da bi zaštitili civile od bombardiranja (kojeg ne bi bilo da nije bilo njih, ali hajde). Ipak, Rijeka je kraj rata dočekala u ruševinama, a tunel je otišao pod ključ do 1990-ih kada je poslužio kao sklonište. Danas je otvoren za javnost (no, prije posjete provjerite radno vrijeme u Turističkoj zajednici). Ulaz tj. izlaz se nalazi kod Katedrale sv. Vida ili Osnovne škole Dolac.

Rijeka, Hrvatska - 4 Rijeka, Hrvatska - 4 (Foto: Lidija Čulo)

Torpedo – lansirna stanica

Ja vas stvaram, ja ću vas i uništiti – mogla bi reći Rijeka kada govori o brodovima. Zašto? Osim što je u svojim brodogradilištima "rađala" brodove, može se pohvaliti i modernim prototipom torpeda u 19. stoljeću. Tada je u Rijeci otvorena i Tvornica torpeda. Danas je od nje ostala uspomena u obliku lansirne stanice, još jedan simbol slavne industrijske prošlosti grada.

Turska kuća

Narančasto žuta Casa turca svoje ruho dobila je u doba Austro-Ugarske, kada su u njoj živjeli tursko-grčki konzul (a riječki zet) i njegova supruga. Njena fasada donijela je dašak Andaluzije svojim neomaurskim stilom i arapskom kaligrafijom, ali isto tako prikazuje i morčića – jednog od najpoznatijih simbola Rijeke. Danas je ova zgrada uspomena na bogato multikulturalno naslijeđe grada.

Vox Populi

Prije gotovo 20 godina u Rijeci je otvoren kutak za glas naroda. Riječ je o umjetničkoj instalaciji u obliku kamenog postolja na kojem je istaknut natpis "vox populi". Na njega svatko može stati i demokratski izreći svoje mišljenje. A koliko su vaše ideje i mišljenja dobri, vjerujemo da će najbolje procijeniti publika sastavljena od brojnih prolaznika Koblerovim trgom… 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju