Realno, svaka je destinacija vrijedna posjeta, veća ili manja, popularna ili manje popularna. Bitno je samo da znamo što nas otprilike zanima, što želimo vidjeti i što želimo saznati, ali zasigurno – uvijek ćemo nešto novo naučiti. Želite li ovaj put malo zaviriti u Baltik, razmislite o Tallinnu, opuštenoj estonskoj prijestolnici poznatoj po prekrasnom povijesnom središtu pod zaštitom UNESCO-a, ali i modernim sadržajima.

Boraveći u Tallinnu imat ćete priliku upoznati estonsku kulturu i način života, a pažnju obratite na neke zanimljivosti poput jezika kojeg vjerojatno nećete razumjeti. Naime, jezik koji pripada finskoj grani ugrofinske jezične porodice u povijesti je bio pod utjecajem susjednih jezika poput švedskog ili ruskog, ali ne dijeli s njima indoeuropsko podrijetlo. Ali bez obzira na to lako ćete se snaći, a ovo su mjesta na koja će vas vjerojatno put u Tallinnu odvesti.

Telliskivi Loomelinnak

Riječ je o Kreativnom gradu smještenom u bivšem industrijskom kompleksu u blizini Željezničkog kolodvora Balty i smatra se kreativnim središtem Tallinna. Sastoji se od jedinstvenih ateljea, studija, kreativnih kompanija i ureda raznih umjetnika. Osim toga, možete pronaći dizajnerske trgovine i prirodne proizvode, razne kafiće i restorane. U dvorištima i halama svake subote održava se sajam rabljene robe, uz ostala kulturna događanja.

Kadriorg Park

Riječ je o zasigurno najveličanstvenijem urbanom parku u Estoniji, koji pokriva oko 70 hektara. Postoji od 17. stoljeća, pa sadrži elemente 18., 19. i 20. stoljeća. Najpopularnije mjesto u parku je šetalište koje vodi od cvjetnih kreveta, koji okružuju jezerce s labudovima, do predsjedničke palače. U parku se nalaze i brojni muzeji, uključujući KUMU (Muzej estonske umjetnosti), Kadriorg muzej umjetnosti i Mikkeli Muzej.

Televizijski toranj u Tallinu

Ovaj televizijski toranj sa svojih je 314 metara najviši toranj u Estoniji. Na 170 metara visine nalazi se mjesto koje morate posjetiti kako bi uživali u panorami Tallinna, restoranu i terasi. Na 22. katu možete kroz interaktivna multimedijalna rješenja upoznati Tallinn i Estoniju. Toranj sadrži i aktivnosti za djecu, mini TV studio i suvenirnicu.

Estonski Open Air muzej

15 minuta udaljen od centra nalazi se Muzej Estonije na otvorenom koji prikazuje seosku arhitekturu i način života. 14 seoskih domaćinstva pokazuje kako su različiti slojevi društva živjeli kroz 17., 18., 19. i 20. stoljeće. Možete prošetati i posjetiti crkvu, gostionicu, lokalnu školu, mlinove, vatrogasnu stanicu i razne dućane. Kupite domaće proizvode, jašite konja i isprobajte tradicionalna estonska jela.

Vidikovac Kohtuotsa

Pronađite ga na sjevernoj strani brda Toompea. Savršeni pogled na krovove kuća i vrhove tornjeva Starog grada, ali i na moderne nebodere u novijem dijelu grada, zauvijek će vam ostati u sjećanju.

Tallinn i Estonija baltički su biseri u kojima možete uživati na razne načine. Valuta je estonska kruna koja vrijedi oko pola kune, a cijene su slične hrvatskim cijenama.

218 metara iznad zemlje: Ovo je najdulji stakleni viseći most na svijetu Najduži stakleni viseći most - 4 Najduži stakleni viseći most - 1 Najduži stakleni viseći most - 2 +1 Najduži stakleni viseći most - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju