Kad vam netko spomene Norvešku, od gradova vam vjerojatno na pamet prvo padne Oslo. Neki će se sjetiti i Bergena, ali generalno, norveški gradovi nisu nam odveć poznati. E pa, možda je vrijeme da ih pobliže upoznamo...

Stavanger, četvrti grad po veličini u toj skandinavskoj državi, ponajprije se razvio zahvaljujući jednoj vrsti ribe. I to vjerovali ili ne – srdelama, odnosno sardinama. Sardine se ovdje spremaju i dandanas, na mnoge načine. Sam grad smjestio se na obalama Sjevernog mora, a prema posljednjem popisu stanovništva, ima nešto više od 135 tisuća stanovnika.

Gradski centar izgrađen je (što s obzirom na priču o sardinama i ne čudi) oko luke pa ako u ovaj grad kao i većina dolazite kruzerom, usidrit ćete se odmah u blizini starog grada sa zaštićenim drvenim kućama iz 18. i 19. stoljeća koje danas gledaju na – terminal za kruzere.

Stavanger svoj razvoj i rast najviše može zahvaliti sitnoj plavoj ribi – srdeli. Prva tvrtka za konzerviranje srdela otvorena je 1873. godine i tako je započela priča o gradu i toj ribi. Koliko su srdele bile važne, dovoljno govori činjenica kako je jedno vrijeme više od četvrtine svih konzervi sardina proizvedeno upravo u Stavangeru.

Ta priča potrajala je sve do 1983., kad je zatvorena zadnja tvornica sardina u gradu, no one se i dalje love u norveškim fjordovima. Ipak, sad se zamrzavaju i šalju u Poljsku na konzerviranje te se potom vraćaju u domove norveških obitelji.

U središtu grada pogled će vam najprije zapeti na katedrali, sagrađenoj još u 12. stoljeću. Trenutačno je u procesu obnove, s obzirom na to da 2025. godine slavi 900. rođendan. Radi se o najstarijoj norveškoj katedrali, ali i jedinoj srednjovjekovnoj crkvi u zemlji koja je zadržala izvorni stil. Kad ste već tu, svratite na mjesto znano po imenu Ostehuset Domkirkeplassen. To je hibrid craft pivovare (podrum), kafića (prizemlja) i sjajnog restorana s domaćim proizvodima (kat). I da, kad ste već u gradu, obvezno obiđite Pomorski muzej, ali i naravno – Muzej konzerviranja,

Kad je o hrani riječ, Stavanger itekako ima konja za trku. U gradu posluju čak dva restorana koja se mogu pohvaliti Michelinovom zvjezdicom. Prvi je Re-Naa, a drugi, u kojem ćete jesti sjajan sushi, jest Sabi Omakase. Naravno, u njima su i cijene, posebno za naše prilike, izuzetno visoke, no u gradu postoji i dobar dio drugih restorana u kojima ćete pojesti bez mogućnosti bankrota.

U svakom slučaju, kad ponovno počnemo normalno putovati, ne bi bilo zgorega zapisati na neku listu i grad po imenu – Stavanger.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju