Galerija Stavanger - 1 0 Stavanger - 2 0

U trendu Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta Terra Iapodica - 8 Terra Iapodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Pohana piletina Tjedni jelovnik 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se baš svima svidjeti

Kad vam netko spomene Norvešku, od gradova vam vjerojatno na pamet prvo padne Oslo. Neki će se sjetiti i Bergena, ali generalno, norveški gradovi nisu nam odveć poznati. E pa, možda je vrijeme da ih pobliže upoznamo...

Stavanger, četvrti grad po veličini u toj skandinavskoj državi, ponajprije se razvio zahvaljujući jednoj vrsti ribe. I to vjerovali ili ne – srdelama, odnosno sardinama. Sardine se ovdje spremaju i dandanas, na mnoge načine. Sam grad smjestio se na obalama Sjevernog mora, a prema posljednjem popisu stanovništva, ima nešto više od 135 tisuća stanovnika.

Gradski centar izgrađen je (što s obzirom na priču o sardinama i ne čudi) oko luke pa ako u ovaj grad kao i većina dolazite kruzerom, usidrit ćete se odmah u blizini starog grada sa zaštićenim drvenim kućama iz 18. i 19. stoljeća koje danas gledaju na – terminal za kruzere.

Stavanger svoj razvoj i rast najviše može zahvaliti sitnoj plavoj ribi – srdeli. Prva tvrtka za konzerviranje srdela otvorena je 1873. godine i tako je započela priča o gradu i toj ribi. Koliko su srdele bile važne, dovoljno govori činjenica kako je jedno vrijeme više od četvrtine svih konzervi sardina proizvedeno upravo u Stavangeru.

Ta priča potrajala je sve do 1983., kad je zatvorena zadnja tvornica sardina u gradu, no one se i dalje love u norveškim fjordovima. Ipak, sad se zamrzavaju i šalju u Poljsku na konzerviranje te se potom vraćaju u domove norveških obitelji.

U središtu grada pogled će vam najprije zapeti na katedrali, sagrađenoj još u 12. stoljeću. Trenutačno je u procesu obnove, s obzirom na to da 2025. godine slavi 900. rođendan. Radi se o najstarijoj norveškoj katedrali, ali i jedinoj srednjovjekovnoj crkvi u zemlji koja je zadržala izvorni stil. Kad ste već tu, svratite na mjesto znano po imenu Ostehuset Domkirkeplassen. To je hibrid craft pivovare (podrum), kafića (prizemlja) i sjajnog restorana s domaćim proizvodima (kat). I da, kad ste već u gradu, obvezno obiđite Pomorski muzej, ali i naravno – Muzej konzerviranja,

Kad je o hrani riječ, Stavanger itekako ima konja za trku. U gradu posluju čak dva restorana koja se mogu pohvaliti Michelinovom zvjezdicom. Prvi je Re-Naa, a drugi, u kojem ćete jesti sjajan sushi, jest Sabi Omakase. Naravno, u njima su i cijene, posebno za naše prilike, izuzetno visoke, no u gradu postoji i dobar dio drugih restorana u kojima ćete pojesti bez mogućnosti bankrota.

U svakom slučaju, kad ponovno počnemo normalno putovati, ne bi bilo zgorega zapisati na neku listu i grad po imenu – Stavanger.