Na istočnoj strani Belgije, nedaleko od granice s Njemačkom, smjestio se gradić zamamnog imena: Spa. Dobra vijest je da njegovo ime doista upućuje na spa tretmane, koji su po njemu dobili ime.

Grad obiluje izvorima ljekovite mineralne vode zbog čega se i najveći dio njegovog turizma temelji baš na spa tretmanima. Procjenjuje se da postoji više od 300 izvora hladne mineralne vode u samom gradu i njegovoj okolici. Isto tako, popularna je i „Spa“ mineralna voda koja se izvozi diljem svijeta.

O ljekovitoj vodi na ovim područjima je pisao čak i Rimljanin Plinije Stariji u 1. stoljeću. No, masovniji dotok ljudi i gostiju željnih blagodati spa tretmana počeo je „tek“ u 14. stoljeću. U 17. stoljeću ovdje dolazi i sam engleski princ Karlo koji će kasnije postati kraljem (eto koliko je ova voda blagotvorna).

Tijekom Drugog svjetskog rata Spa su okupirali nacisti koji su u njemu držali konferencije. Bilo bi bizarno zamišljati ih pritom na spa tretmanu (a ipak, tko zna?) pa preskočimo na 1960-e kada počinje razvoj masovnijeg turizma i Spa kakvog znamo danas.

Najpoznatiji centar je Thermes de Spa koji se prostire na 800 metara kvadratnih s mnoštvom bazena. Cjelodnevna uživancija koštat će odraslu osobu oko 30 eura, a to uključuje pristup svim vanjskim i unutarnjim bazenima, saunama, hamamima, prostorima za relaksaciju te raznim dnevnim aktivnostima poput grupnih tjelovježbi u vodi i sl. Opcije su bezbrojne, bilo da želite tretman ljepote, tretman za trudnice, ili imate određen zdravstveni problem.

I naravno, ne zaboravite posjetiti zanimljiv lokalni muzej posvećen „gradu vode“ 😉.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju