Osim vlastitim automobilom,u Trentino možete doći tako da prvo putujete avionom do Verone, Bergama, Venecije ili Milana pa zatim rent-a-carom, autobusom ili vlakom prema destinaciji za koju ste se odlučili.

Odlične polazišne točke za istraživanje Trentina su gradići kao što su živopisni Cavalese i Moena u čijoj se blizini nalaze Dolomiti Brenta, Madonna di Campiglio i park prirode Stelvio. Vrijedi odvojiti vrijeme za šetnju uskim kamenim uličicama ovih autentičnih sela prepunih šarenih i zanimljivih građevina koje izgledaju poput kakve kazališne kulise, a popis udruge Borghi Più Belli d’Italia, koja je uvrstila osam mjesta u Trentinu na popis najljepših u Italiji, može poslužiti kao odličan putokaz. To su: Canale di Tenno, San Lorenzo in Banale, Rango, Vigo, Bondone, Mezzano, Luserna i Pieve Tesino.

Aperitivo in Madonna di Campiglio Aperitivo in Madonna di Campiglio (Foto: Trentino Marketing - G. Panucci)

Tako, primjerice, Bondone spaja ljepote jezera i planina, a posjetite li Vigo, otkrit ćete da stanovnici još uvijek govore drevnim landinskim jezikom. Gradovi Trento i Roverto nude sadržaje za ljubitelje kulture i umjetnosti, a Andalo i Molveno za one koji su željni aktivnog odmora u planinama.

Najbolje doba godine za istraživanje idiličnih gradova i sela Trentina je proljeće ili jesen, a ako volite duge šetnje, to možete učiniti i pješice tako da krenete jednom od brojnih staza. U toplijem dijelu godine Trentino je meka za odmor na jezerima (ima ih gotovo 300!), od većih poput jezera Garda i jezera Caldonazzo i Molveno do manjih alpskih jezera uz šetnice i biciklističke staze. Jezero Garda najveće je i najpopularnije jezero u Italiji, a njegove obale svake godine privlače tisuće turista koji uživaju u šetnjama, biciklizmu i najrazličitijim sportovima.

San Martino di Castrozza San Martino di Castrozza (Foto: Trentino Marketing - A. Russolo)

Kad zahladi, Trentino je savršena destinacija za skijaše i ljubitelje zimskih aktivnosti. Pucketanje vatre u kaminu, škripa snijega pod nogama, mirisi borova, kuhanog vina i talijanskih specijaliteta, kao i puna pluća svježeg, planinskog zraka samo su djelići slagalice zbog kojih se zimski odmor u Trentinu ne zaboravlja.

Planinski vrhovi i visoravni koji se izmjenjuju s dolinama u predivnoj prirodi Italiju su pozicionirali visoko na ljestvici najpoželjnijih skijališta. Čak 800 kilometara skijaških staza dovoljno je raznovrsno da svatko može pronaći nešto za sebe. Upravo su ondje neki od najboljih svjetskih skijaša odmjeravali snage, a na jednostavnijim spustovima brojni su mališani naučili skijati. No, na zimovanje se ide i zbog skijaškog trčanja, jahanja po snijegu, kao i odmora u planinskim kolibama te izvrsne hrane nakon aktivnog dana.

Ručak u Rifugiu Ručak u Rifugiu (Foto: Trentino Marketing - E. Veronese)

Skirama i Dolomiti Superski

380 kilometara staza koje se protežu krajolikom zapadnog Trentina dostupnih uz jedan ski pass čine Skiramu jednim od najvećih skijaških parkova južno od Alpa. Skijašima je na raspolaganju čak osam odmarališta i 150 žičara, a jedan ski pass za područje Dolomiti Superski otvara vrata čak 1200 kilometara uređenih skijaških staza.

Trentinu pripadaju: Val di Fassa – Carezza, Val di Fiemme – Obereggen, Alpe Lusia – San Pellegrino i San Martino di Castrozza – Passo Rolle. Dolomiti Superski proteže se kroz tri talijanske pokrajine u srcu Alpa i predstavlja jedno od najpoznatijih svjetskih skijališta.

Val di Fassa Val di Fassa (Foto: Trentino Marketing - G. Ramirez)

Omiljene destinacije

Val di Fassa, Val di Fiemme i San Martino di Castrozza osobito su u fokusu skijašima u potrazi za zimskim odmorom. Val di Fassa jedna je od najpopularnijih dolina Trentina. Ne prevelika, ali bogata prirodnim ljepotama, Val di Fassa ponosi se vrhovima Dolomita: tornjevima Vajolet, Piz Boèom, Langkofelom i Sassolungom.

Za one koji žele provesti cijeli dan na skijama, Val di Fassa nudi niz skijaških tura, kao što su Sella Ronda, kružna tura oko planinskog masiva Sella, te Panorama ili Alpe Lusia-San Pellegrino. Val di Fassi osim sjajnih staza omogućuje i uživanje na sunčanim terasama planinarskih koliba ili domova, kao i u domaćim jelima, a opustiti se možete i u wellness-centrima.

Swimming pool Swimming pool (Foto: Trentino Marketing - Pillow Lab)

Legendarne staze

Olimpionica 2 jedna je od najtežih staza u Trentinu te najzahtjevnija na cijelom skijaškom području Paganella. Ne zove se uzalud stazom prvaka, naime ovdje trenira i norveški nacionalni skijaški tim. Sa svojih 1200 metara Olimpionica 2 proteže se borovom šumom od Rifugio Albi de Mez i spušta do Rifugio Pian Dossona s visinskom razlikom od 1774 metra do 1467 metara.

Izazovna staza Canalone Miramonti (Madonna di Campiglio) u nekim dijelovima postiže nagib i do 60 posto, a Little Grizzly na vrhu Monte Viga (2179 metara) prolazi kroz pravi klanac s nagibom od gotovo 70 posto.

Ručak u Rifugiu Ručak u Rifugiu (Foto: Trentino Marketing - A. Russolo)

Obiteljska skijališta

Trentino ima i pregršt staza od kojih vam se neće zavrtjeti u glavi, kao i odmarališta koja u ponudi imaju i brojne aktivnosti za najmlađe. Hoteli sa stazama za skijanje i sanjkanje, dječjim parkovima na snijegu, tečajevima skijanja s kvalificiranim instruktorima i aktivnostima u prirodi savršeni su za obiteljski odmor.

Fassalandia u ponudi ima brojne zabavne sadržaje i izvrsnu gastronomsku ponudu, kao i wellness, u kojem se možete opustiti dok se klinci zabavljaju na snijegu. Val di Fieme kao prednost ističe sjajne animatore, a San Martino di Castrozza stručne instruktore skijanja te saonice koje vuku konji. Paganella Dolomites ili Alpe Cimbra također nude sve što je potrebno za obiteljsku zabavu.

Saznajte više o skijaškom odmoru u Dolomitima u Trentinu.
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Visittrentino.info po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju