Gradovi su idealno okruženje za roman. Sve te ulice, svi ti ljudi, sve te priče? Jedno je sigurno, pružaju više nego dovoljno inspiracije. No, o kojim gradovima se najviše piše? I ne, ne mislimo u smislu novinarstva ili putopisa.

Kad je riječ o „nestvarnim“ djelima i ljudima, britanska tvrtka David Wilson Homes htjela je naći odgovor na to pitanje. Stoga su njeni zaposlenici pretražili bazu podataka elektroničkih knjiga openlibrary.org kako bi otkrili koji su gradovi najzastupljeniji odnosno najspominjaniji u književnosti.

Iznimno je važno napomenuti kako na stranici openlibrary.org u velikoj mjeri dominiraju knjige na engleskom jeziku. Iako je više od dva milijuna knjiga dostupno na platformi, vrlo malo njih nije na engleskom – drugim riječima, popis Davida Wilsona Homesa prilično je anglocentričan.

Rim Rim (Foto: Shutterstock)

Na vrhu ljestvice nalazi se New York. Velika Jabuka spominje se u čak 79.384 knjiga, što je gotovo dvostruko više od bilo kojeg drugog grada. Tone knjiga napisane su o New Yorku, a mnoge od njih - od "Doručka kod Tiffanyja" do "Velikog Gatsbyja" su sjajne. Sljedeći je Washington DC, koji se pojavio u 43.977 knjiga, a slijedi ga Rim s 34.981 knjigom.

Talijanska prijestolnica također je bila na vrhu nekih žanrovskih ljestvica, budući da je grad u kojem se nalazi najviše „klasičnih“ i „poetskih“ knjiga. S obzirom na sve one klasične rimske mitove i legende, ima smisla, a da popis nije anglocentričan, sigurni smo kako bi se Rim našao na najmanje drugom mjestu.

Ostali gradovi u TOP 10 prema poretku su London, Pariz, San Francisco, Boston, Berlin, Los Angeles i Chicago.

Sedam savjeta koje treba pročitati svaki turist prije odlaska u New York New York - 4 New York +0 New York, Manhattan
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju