Zlatno pravilo za turiste govori kako je potrebno naučiti što više o zemlji u koju se putuje i njezinim običajima. Vrijedne informacije koje ste saznali prije puta mogu vas spasiti od neugodnih situacija, ali i od toga da svoje domaćine dovedete u istu takvu situaciju.

Stoga, da ne ispadnete nepristojni jednom kada se napokon opet nađete u bijelom svijetu, evo nekih stvari koje bi bilo pametno izbjegavati...

Egipat: pažljivo s lijevom rukom

Ljevoruki ljudi mogli bi imati problema u Egiptu. Baš kao i u nekim drugim muslimanskim zemljama, lijeva se ruka smatra „prljavom“, rukom koja se koristi naprimjer za oblačenje cipela. Lokalci su uvjereni kako je jesti lijevom prilično nehigijenski. Nećete uvrijediti nikog ako njome uzmete kruh, ali se očekujete da ga u usta stavite – desnom rukom.

Afganistan: ne bacajte kruh

Čak i ako vam padne na pod, kruh ni slučajno nemojte bacati. Afganistanci u tom slučaju dignu komad kruha koji je pao, poljube ga i vrate natrag na tanjur. Isto očekuju da naprave i svi ostali, dakle i – stranci.

Meksiko: burritosi se jedu rukama

Kad se nađete u Meksiku i naručite burritose u nekom restoranu, znajte kako ih trebate pojesti – rukama. Naime, oni se tradicionalno jedu bez bešteka, tako da, kad vam stignu na stol, nemojte vikati za konobarom tražeći nož i vilicu.

Portugal: bez soljenja, molim

Smatra se nepristojnim soliti hranu u Portugalu jer je to automatski znak da nije dobro pripremljena. Na stolu nećete naći soljenku, a ako ne želite ispasti grubi, nemojte je radije ni tražiti...

Japan: ne odbijajte voće

Ako vam Japanci ponude voće ili nešto slatko, ni slučajno ih nemojte odbiti jer će se pokajati što su vam išta ponudili. Na taj način Japanci pokazuju gostoljubivost, pa nemojte biti „partibrejker“ i reći kako vam baš sad ne idu jabuke...

Iran: ne uzimajte sami repete

Kad se zateknete u gostima u ovoj azijskoj zemlji, pristojno pojedite ono što vam stave na tanjur i ne uzimajte odmah repete. Naime, ljubazni domaćini zasigurno će vas ponuditi i sami, a napunite li svoj tanjur samoinicijativno, moguće je da ćete uvrijediti domaćine.

Buenos Aires: kiša odgađa sve

U glavnom gradu Argentine postoji nepisano pravilo po kojem kiša odgađa sve planove. Jednostavno, kad je kiša, ne radi se ništa, pa se nemojte čuditi ako neki lokalac kojeg ste upoznali večer prije i s njim planirate ludu zabavu otkaže sve zbog – kiše.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju