Tko ne bi volio provesti dva tjedna putujući golemom brodurinom od Jamajke do Barbadosa, ili već tako nekim toplim morem. Ali postoje i nevolje...


1. Valčine
Jeste li gledali film Posejdon u kojem ogroman val okrene brod naopačke? Upravo to su ogromni valovi, valčine, ili kako god im tepali. Iako nisu tako veliki kao na filmu i ne okreću velike brodove naopačke, ovo je čest uzrok brojnih nezgoda. U 2005, Grand Voyager tvrtke Iberojet udario je u val koji je poremetio pogon i komunikacijski sustav broda, a ozlijeđeno je čak 20 putnika. U 2010, Louis Majesty, kompanije Louis Cruise Lines, pogodilo je ogroman val na obali Francuske koji je svojom silinom udarca razbijao stakla, ubio dvojicu i ozlijedio 14 od 1.400 putnika.


2. Nevrijeme
Kruzing kompanije prilikom putovanja pomno prate oluje, jer ako se brod nađe usred nevremena, posljedice mogu zaista katastrofalne. Godine 1998, svih 100 putnika na Windjammer Cruisesa iskrcano je u Belizeu, no posada (prema zapovjedi tvrtke) nastavila svoje putovanje prema sljedećem odredištu. Pri putu se brod našao na putanji uragana Mitch koji je iznenada promijenio kurs i tako uzeo živote 31 članu posade.



3. Požari

U proteklih 20 godina zabilježeno je čak 72 požara na kruzerima diljem svijeta. Jedan od najgorih zahvatio je strojarnicu na brodu M.S. Nordlys, norveške tvrtke Hurtigruten. Poginulo je dvoje putnika, a ozlijeđeno je dodatnih 16 osoba.


4. Sudari
Sudar s hridima, ledenjacima i drugim plovilima su razlog potonuća čak pet brodova u posljednjih 20 godina. Jedan od najtežih incidenata dogodio se 1992., kada je grčki brod za krstarenje pogodio ribarsku brodicu, ubivši pri tome više od 30 putnika. U ožujku 2013. godine Silversea (Silver Shadow), je prilikom plovidbe kroz gustu maglu u Vijetnamu, udario u kontejnerski brod, no srećom nitko od putnika ili članova posade nije ozlijeđen.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju