Samo nekoliko gradova SAD-a može se pohvaliti činjenicom da su uspjeli smanjiti, odnosno da kontroliraju kriminal na svojim ulicama. Gradovi koji se nalaze na ovom popisu ocjenjivani su prema stopi ubojstava, silovanja i pljački u prvih šest mjeseci 2013. godine teuspoređeni su s podacima koji su dobiveni istraživanjem u 2012.. Svi podaci dobiveni su od FBI-a.

Milwaukee
Kao i većina gradova na ovoj listi, Milwaukee se bori s stalnim povećanjem kriminala. Slučajevi silovanja porasli su za 100%, a pljačkanja za 50%.

Atlanta
Iako u Atlanti stopa kriminala pada iz godine u godinu, svejedno je ta stopa toliko visoka da se nekoliko godina za redom našla na popisu najopasnijih gradova SAD-a.

Cleveland
Već nekoliko godina za redom stopa kriminala raste za sedam posto na godišnjoj razini. Posebno su zabrinjavajuća ubojstva koja se događaju u prosjeku svaki drugi dan. Isto kao i silovanja.

 

Baltimore
U Baltimoreu je stopa kriminala visoka, ali dobra stvar je da ne raste nego stagnira. Sada vlasti u Baltimoru moraju dobro razmisliti kako da krenu i s njenim smanjivanjem.

Birmingham, ALA.
Ako izuzmemo visoku stopu ubojstava, Birmingham je miran i ugodan grad za život. No činjenica od 895 ubojstava na godinu na tako malen broj stanovnika dovoljna je da se Birmingham uvrsti na ovu listu. Svakoga se dana tamo dogode - 2,5 ubojstva.

Stockton, CA
Iako su vlasti uspjele smanjiti stopu ubojstva za 64%, Stockton je na ovu listu uvrstila visoka stopa silovanja. Dnevno ih se prijavi sedam, a pitanje je koliko ih se dogodi, a ne prijavi...

Memphis
Broj pljački smanjen je za 4%, no unatoč smanjenju, broj ubojstava porastao je za 7%. Kada se gleda u globalu ukupna stopa kriminala u padu je za 4%, ali činjenica o povećanju broja ubojstava - nikome ne ide u prilog.

St. Louis
Ovaj grad može se podičiti padom kriminala isto kao i Atlanta. Zadnjih godinu dana uspjeli su smanjiti kriminal za 20%. Ali kad se rasčlani kriminal vidljivo je povećanje broja silovanja od 60%.

Oakland
Oakland se našao na ovoj listi zbog povećanja broja pljački od 30%. Ali dok broj pljački raste iz dana u dan, Oakland se može pohvaliti smanjenjem broja ubojstava i silovanja.

Detroit
Od svih gradova na ovoj listi Detroit ima najmanju stopu kriminala, odnosno najveće smanjenje u odnosu na prošlu godinu. No svejedno je ta stopa toliko velika da smo ga morali svrstati na ovu listu.
Još želite u SAD? Baš i nije obećana zemlja. Iako, kakve se stvari danas događaju u svijetu...

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju