Titula najboljeg restorana na svijetu prestižna je i teško osvojiva. Osim što iza nje stoji mukotrpan i predan rad cijelog tima, kontinuirana dosljednost u kvaliteti hrane, usluzi, atmosferi, kao i suradnja s partnerima ključni su faktori pri vrednovanju izvrsnosti.

1. Restoran Central (Lima, Peru)

Vizija spajanja tradicionalnih tehnika kuhanja s domaćim peruanskim namirnicama 2008. godine ostvarila se Virgiliju Martínezu, koji je u Limi otvorio svoj restoran Central. Uz sestru Malenu, godinu kasnije u poslovanju mu se pridružila i Pía León pa je trojac aktivno tragao za peruanskim gastronomskim blagom. Pritom su se susretali s raznim lokanim proizvođačima i kušali neobične sastojke od kojih su u kuhinji spravljali prava gastronomska čudesa.

Prema konceptu restorana, u Centralu možete kušati čistu prirodu – ispod razine mora u Tihom oceanu pa sve do visokih vrhova Anda. Šireći svoju ponudu, prije pet godina shvatili su kako im je prostor u kojem se nalazio restoran malen za sve ono što su zamislili, pa su 2018. restoran preselili u prostranu zgradu u četvrti Barranco, gdje danas uzgajaju svoj ekovrt. Na popisu najboljih 50 prvi su se put našli prije deset godina, a selidba u novi prostor pomogla im je da ekološku priču dovedu na novu razinu. Spajanje ekoambijenta i hrane koja priča svoju jedinstvenu priču jedan je od glavnih razloga zbog kojih je Central ove godine ponosno zasjeo na sam vrh najboljih u svijetu.

2. Disfrutar (Barcelona, Španjolska)

Juha gazpacho s rajčicama, breskvama i lukom, iberijski svinjeći file s umakom od anisa i karameliziranim kikirikijem ili pak ravioli od kozica s ribizlom – posjetite li restoran Disfrutar u Barceloni, ovo je sveto trojstvo koje vaše nepce mora okusiti, a iza njih stoje chefovi Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casanas.

Posebno fokusirani na tehniku molekularne gastronomije, koriste znanstvene i kemijske metode kako bi preoblikovali sastojke i stvorili nevjerojatne teksture i okuse u jelima i na jelovniku, koji mijenjaju sezonski kako bi se iskoristila svježina lokalnih i sezonskih sastojaka. Jedan od glavnih aduta zbog kojeg smatraju da se nalaze pri samom vrhu svjetski priznatih i nagrađivanih restorana jest njegovanje partnerskog odnosa s lokalnim dobavljačima, ali i stručnim suradnicima zbog kojih kontinuirano mogu raditi na kvaliteti koju pružaju gostima.

3. DiverXo (Madrid, Španjolska)

Gastročudesa koja chef Dabiz Munos u vlastitom restoranu DiverXo prezentira na svojim tanjurima predstavljaju još neistraženu, hedonističku granu avangardne umjetnosti koja se temelji na jedinstvenoj percepciji svakoga gosta. Tanjur, kao slikarsko platno, pruža mu da se izrazi jedinstvenim kreacijama zbog kojih je svako jelo toga malenog restorana intimne atmosfere pravi unikat.

Upravo zbog toga što je broj gostiju ograničen, svaki od njih prilikom posjeta ima jedinstvenu priliku doživjeti postupak serviranja unikatnog jela u kojem će, nakon prezentacije, njegovo nepce uživati. Ikonom restorana zovu jelo Calamar Oriza, rižoto od pržene sipe s umakom od sezama. Jedinstveni pristup prema svakom gostu i nepokolebljiva kreativnost prilikom prezentacije jela madridski DiverXo čine jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih restorana koji privlači ljubitelje gastronomije iz cijelog svijeta, a rezervacije se primaju mjesecima unaprijed.

4. Asador Etxebarri (Axpe, Španjolska)

Zbog tradicionalne tehnike pečenja na drvenom žaru, u kojoj chef Victor Arguinzoniz koristi samo najkvalitetnije lokalne sastojke, ovaj rustikalni i maleni restoran smješten u pokrajini Baskiji postao je jedno od glavnih mjesta koje okuplja gurmane iz cijelog svijeta željne vrhunske hrane. Domaće sezonske namirnice glavne su zvijezde jela koja je chef Arguinzoniz počeo kreirati 1990., kad je i otvorio Asador Etxebarri. Glavni mu je cilj hranom odati počast bogatoj baskijskoj kulturi, a pečeni škampi s maslacem od crnog tartufa ili jastog pečen na drvenom žaru s maslacem od papra i dimljenim octom jela su na koja je najponosniji.

Autentičnost, ali i jednostavnost uz iznimnu kvalitetu sastojaka razlozi su zbog kojih je restoran zaslužio biti na četvrtom mjestu najboljih u svijetu. Iako daleko od velikoga grada, šušura i brojnih turista, Asador Etxebarri razlog je zbog kojeg će mnogi svratiti u selo Axpe.

5. Alchemist (Kopenhagen, Danska)

U skladištu koje je Dansko kraljevsko kazalište sagradilo kao spremište za svoje kulise i rekvizite smjestio se Alchemist – restoran koji nudi jedinstveno osjetilno iskustvo u trajanju od tri do pet sati popraćeno audiovizualnim spektaklom koji zaokružuje cijelu priču.


  Eksperimentalnu holističku kuhinju koja funkcionira poput pravog laboratorija vodi mlađahni chef Rasmus Munk. Namirnice za pripremu jela bira i spaja, kako tvrdi, na isti način na koji su drevni alkemičari nastojali spojiti filozofiju, prirodne znanosti, religiju i umjetnost pa se tako sirovi morski jež s Farskih otoka poslužuje pomiješan s foie grasom svilenkaste teksture, a piće od bioluminiscencije ekstrahirane iz meduza kušat ćete uz lagano prigušena svjetla kako bi njegov sjaj obasjao prostoriju. Ulaznice za restoran čekaju se barem tri do četiri mjeseca, a jedinstveno iskustvo koje je teško i zamisliti ovaj je restoran smjestilo na peto mjesto među najboljima u svijetu. 

Svaki od navedenih restorana može se pohvaliti jedinstvenim tehnikama u pripremi i prezentaciji hrane kojoj je maksimalno posvećena pozornost vrhunskih chefova. Osim ugodne i unikatne atmosfere u ambijentu koji zaokružuje cijelu priču, ovi se renomirani restorani uvelike oslanjaju na svoje partnere. Ključni faktor za njihovo poslovanje, i jedan od najvažnijih, za njih su svakako telekomunikacijske usluge koje im olakšavaju brojne aktivnosti u poslovanju - od funkcioniranja blagajne do POS uređaja. Uz vrhunsku kvalitetu koju pružaju svojim gostima, bez brzog bežičnog interneta u današnje je vrijeme kvalitetno poslovanje nemoguće. Da bismo u kompletnom doživljaju uživali i na domaćem terenu, baš kao i renomirani svjetski restorani, i oni na našem tržištu velike nade polažu u digitalne usluge i komunikacijska rješenja. Među tim se partnerima posebno ističe A1 Hrvatska - trenutačno najrasprostranjenija mreža u Hrvatskoj koja pokriva većinu kućanstava i poslovnih prostora svojim fiksnim i mobilnim uslugama.

Poslovanje koje bilježi stalni rast i brojne zadovoljne goste diljem svijeta, čvrst su dokaz da se vizija i ljubav prema poslu u koji su uloženi maksimalni napori, itekako isplate. Zbog velikog doprinosa kulinarskoj umjetnosti Restoran Central, Disfrutar, DiverXo, Asador Etxebarri i Alchemist s razlogom se nalaze na listi pet najboljih u svijetu za 2023. godinu.
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom A1 Hrvatska po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju