Nekada je od samih raskošnih svjetskih gradova ljepše i zanimljivije baciti oko na ono što ostaje skriveno u sjenama njihove veličine. Tako smo i mi odlučili zaviriti malo dublje u Rusiju, sjeveroistočno od Moskve, u slikoviti ruralni krajolik oblasti Kostroma.

Naša krajnja destinacija udaljena je od Moskve „svega“ 7 sati vožnje autom, a promatrana s ceste izgleda kao ravničarska pustoš s pokojim selom. Tijekom povijesti ovdje nije bilo industrije i u ruskim knjigama ostalo je sinonim za zabačeno područje: mjestašce Chukhloma.

Na samom ulazu u selo goste dočekuju trošne drvene kuće ispred čijih dvorišta stoje table s kojekakvim natpisima na ćirilici. Uđete li dublje u selo, brzo ćete uočiti kuće nalik manjim drvenim zgradama u zagasito plavim, zelenim, žutim, crvenim bojama s neobičnim detaljima oko prozora.

Auti su malo moderniji, no i dalje se pokoji stojadin odmara u travi. Danas mnogi koji ondje žive rade u Moskvi, a kuće koriste kao vikendice za odmor i bijeg u prirodu.

Iako su i kuće „običnog“ naroda neobično lijepe, dvije su se posebno istaknule. Jedna je u samom mjestu Chuckhloma, a druga preko puta ceste: vila Astashovo i Pogorelovo.

Vila Sazonov u Astashovu: Stara kuća s modernim sjajem

Velebnu drvenu vilu izgradio je lokalni stanovnik Sazonov. On je bio izvođač radova tijekom gradnje grada Sankt-Peterburga, prilikom čega je dobro zaradio. Naravno, tako velik uspjeh u gradu valjalo je pokazati i na rodnom selu – a kako drugačije nego gradnjom kuće kojoj će se svi diviti?

Dvokatnica sa stotinama dekoracija, drvenim „zavjesicama“ pod krovovima, trijemom i zanimljivim krovovima ostavila je susjede u transu. No raskoš nije trajala dugo. Uslijedilo je iseljavanje stanovništva sa sela. S razvojem industrije i gradova tijekom 20. stoljeća mnogi su sa sela otišli trbuhom za kruhom u grad, ostavivši iza sebe ono čemu se danas nostalgično vraćamo.

Zaboravljena i zapuštena, vila je desetljećima propadala, a obližnja šuma ju je gutala. U zadnji čas spasio ju je moskovski biznismen koji je slučajno saznao za nju. Prije deset godina započeo je proces renovacije iz kojeg je izašla kao bajkoviti hotel usred šume u kojem možete odsjesti i uživati u duhu starih vremena s privilegijama modernog čovjeka.

Poželite li nešto rustikalnije i autentičnije, zaputite se preko puta glavne ceste…

Vila Pogorelovo: Očuvana u autentičnom obliku

Pretpostavlja se kako je vila izgrađena na samom početku 20. stoljeća, a njezin vlasnik Ivan Poliashov obogatio se na isti način kao i njegov zemljak Sazonov. Zbog takvih slučajeva u kojima su muškarci odlazili raditi stotinama kilometara dalje u gradove, regiju su domaći su nazivali „ženskom stranom“.

Ime je dobila po selu koje se nekad ovdje nalazilo (iako danas postoji istoimeno mjesto u Rusiji, bliže Moskvi). Vjerojatno ste po tome dobro pretpostavili da je i selo opustošeno s vremenom. Više nema traga nekadašnjeg života, samo veličanstveno drveno zdanje koje i dalje stoji usred šume.

Kuću krase brojni izrezbareni ornamenti oko prozora te raskošan toranj nad ulazom. Nije raskošna poput vile Terem, ali je dobro podnijela starenje. Za to je najzaslužniji umjetnik Anatoly, koji ju je kupio 1970-ih i posvetio se njezinu održavanju – iako se selo oko nje ispraznilo.

Danas u nju možete ući i sami vidjeti taj trud: sačuvane su blagovaonica, kuhinja, spavaća soba i druge, ali najveću brigu trebao je krov kuće. Štoviše, zatekne li se tamo njezin vlasnik, ljubazno će porazgovarati s vama i na savršenom engleskom ispričati vam sve što vas zanima.

Put do kuće nije lak – ceste su loše i blatnjave, a onda slijedi put kroz šumu (zamislite kako to filmski izgleda za ruskih zima). Moglo bi se reći, nagrada za one koji ih dovoljno cijene da bi se odvažili na takvu ekspediciju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju