Ima li bajkovitijeg zimskog prizora od dvorca pokrivenog snijegom, na jezeru? Uz malo sretnih okolnosti i jeftinih avio karata kojih sada ne nedostaje, mogli bismo već ovu zimu uživati u jednom od najljepših dvoraca njemačke, Schwerinu.

Da biste došli do dvorca Schwerin, trebate „potegnuti“ na sam sjever Njemačke, u grad Schwerin koji leži na istoimenom jezeru (čemu komplicirati s imenima, zar ne?). Na otoku koji je s gradom povezan mostom leži dvorac sa svojim prelijepim vrtom.

„Neuschwanstein sjevera“

Stoljećima je bio dom vojvodama i nadvojvodama, a čak i danas jedan njegov dio operira kao „ured“ lokalnih vlasti. Drugi dio otvoren je za javnost i turiste.

Na istom mjestu već su postojale određen utvrde i zdanja u prošlosti – naravno, nikad ovako velebne. Štoviše, arheolozi su pronašli ostatke utvrde iz 10. stoljeća koju su ovdje podigli Slaveni, i to ne kao srednjovjekovni bauštelci već pravi vlasnici teritorija.

Tijekom 17. stoljeća zdanje na otoku poprima veći i raskošniji izgled. Bio je to dvorac u pravom smislu riječi, s nekoliko katova, obrambenim bastionima, kapelicom… No, to nije bilo dovoljno za velikog vojvodu Friedricha koji je u 19. stoljeću naredio svom arhitektu potpuni redizajn. Od svega, ostali su tek neki dijelovi koji podsjećaju na originalno izdanje iz doba renesanse.

Današnji dvorac većim dijelom je izgrađen je u 19. stoljeću, a danas se smatra jednim od najljepših i najvažnijih primjera romantičnog historicizma Europe. Nije ni čudo što ga neki nazivaju Neuschwansteinom sjevera. (O samom Neuschwansteinu smo pisaliovdje). 

Nakon Drugog svjetskog rata dvorac je pripao Istočnoj Njemačkoj (sudbinu mu je odredilo svega par desetaka kilometara). Lijeva vlast ga je preuredila u dvorac, a neko vrijem služio je i kao svojevrsna Učiteljska škola. Danas je obnovljen i djelomično otvoren javnosti.

Toliko je popularan da ima i nevidljivu stražu

Zašto je toliko popularan, vjerojatno ste već naslutili po fotografijama. Sama činjenica da dvorac ima vlastiti otok (ili da otok ima vlastiti dvorac) već je dovoljno primamljiva, no i unatoč tome posjetioce oduševljava njegov veleban i bajkovit izgled. Deseci šiljaka poput svjećica na rođendanskoj torti, romantična arhitektura i perivoj, bogatstvo koje krije unutra pa i mogućnost ispijanja kave na terasi poput lordova – tko bi odolio?

Znamo da Nijemci ništa ne prepuštaju slučaju, a to je vidljivo i u vrtu koji je savršen u svakom smislu. Na izgled, detalje i aranžman pazilo je u milimetar, a pruski nadimak za arhitekta Petera Josepha Lennéa, zaslužnog za njegov izgled u 19. stoljeću, govori sve: Papa vrtlarstva!

Kruže priče kako dvorcem pak kruži duh zvan Petermännchen ili Mali Petar – goblin u odjeći iz 17. stoljeća. Dobroćudan je pa nema razloga za strah a prema predaji, riječ je o malom čuvaru dvorca koji sa sobom nosi svežanj ključeva i brine za sigurnost. Zločest je samo prema zločestima, a dobre čak i nagrađuje. Vjeruje se kako je svojedobno hodao noću i budio usnule vojnike na straži (ako su bili dobri!) da ih spasi kazne ili napada neprijatelja. Aww…

Zadnje „ukazanje“ bilo je 1930. godine kad ga je ugledao lokalni policajac. Tko zna, možda se na stotu godišnjicu dogodi nešto.

Smješten je između Hamburga i Berlina, pa iskoristite priliku jednom kad ste „gore“ i procijenite na vlastite oči koliko je uspjela ideja arhitekta da „vrati stare, dobre dane“…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju