Poželite li vidjeti stari duh Kine i udaljiti se od blještavila metropole, predlažemo da se na svojem azijskom putovanju uputite u mjesto Fenghuang.

Idilični gradić na obali rijeke izgleda kao da je preslikan s razglednica u stvarni život, a neke je toliko opčinio da su ga prozvali i najljepšim gradom Kine. 

Fenghuang je gradić smješten podno planina i uz rijeku Tuo Fenghuang je gradić smješten podno planina i uz rijeku Tuo (Foto: Getty Images)

Kamene ulice, drvene kućice…

Fenghuang je istoimena provincija na jugoistoku Kine čiji je stari dio nevjerojatno dobro očuvan u svakom smislu: od autohtonih etničkih jezika, običaja i umjetnosti sve do arhitektonskih stilova koji su bili popularni za vrijeme dinastija Ming i Qing. Zbog izuzetne ljepote i očuvanosti kulture i običaja stari grad Fenghuang uvršten je na popis UNESCO-ove svjetske baštine u Aziji.

Gradić Fenghuang smješten je podno planina i uz rijeku Tuo, a izgrađen je krajem 17. stoljeća. Jedna od glavnih atrakcija je most bez rukohvata gotovo u razini same vode, kojim prelazite rijeku. Za one slabije ravnoteže već sam pogled na njega izaziva vrtoglavicu, no postoje i čamci kojima možete prijeći na drugu stranu.

Jedna od glavnih atrakcija ovog grada je most bez rukohvata Jedna od glavnih atrakcija ovog grada je most bez rukohvata (Foto: Getty Images)

Najbolji način da doživite grad ipak je pješke. Prošećite njegovim starim ulicama između drvenih zgrada osvijetljenih starim uličnim svjetiljkama. Vidjet ćete lokalne žene u tradicionalnim kostimima kako prodaju suvenire i nakit koji izrađuju same, a nemojte se libiti ni popiti kavu u večernjim satima kraj rijeke. Upravo tada grad poprima najromantičniji izgled, kada stanovnici izađu u noćni život, a ulične lampe diskretno osvijetle grad.

Stari grad Fenghuang uvršten je na popis UNESCO-ve svjetske baštine u Aziji Stari grad Fenghuang uvršten je na popis UNESCO-ve svjetske baštine u Aziji (Foto: Getty Images)

Sačuvajte jutro za vožnju brodom, jer ćete imati najbolji pogled na stare drvene kuće koje, gledane izdaleka, kao da izranjaju iz vode. Čest je prizor onaj lokalnih stanovnika koji peru veš ili povrće, veslaju u čamcima, rade na svojim mlinovima ili igraju društvene igre na ulici.

Tradicionalni kineski ukrasi u Fenghuangu nalaze se u gotovo svakoj uličici Tradicionalni kineski ukrasi u Fenghuangu nalaze se u gotovo svakoj uličici (Foto: Getty Images)

Kada krenuti na put i što je na tanjuru

Znamo što se svi pitamo – što je za večeru? Lokalni specijaliteti su patka s rižom, dimljena svinjetina i tradicionalna juha. Ako ste ljubitelj ljute hrane, uživat ćete ovdje. No, ako niste, radije to napomenite prije narudžbe.

A najbolje vrijeme za posjet Fenghuangu je u proljeće ili jesen zbog vlažne suptropske klime, koja je tada podnošljivija za Europljane koji nisu na nju navikli.

Znamo da je ljepota u oku promatrača, no valja još samo napomenuti kako je oko novozelandskog pisca Rewi Alleya zaključilo kako je baš Fenghuang najljepši grad Kine

Iako bi bilo idealno voziti se brodom uz pogled na stare drvene kuće i nakon kratkog izleta kušati patku s rižom ili tradicionalnu kinesku juhu, za put do Kine trebali bismo ipak malo dublje posegnuti u džep. Dok ne otputujemo u ovu čudesnu zemlju koja nudi pravu pustolovinu na svakom koraku, u Lidlovu tjednu okusa Azije od 8. do 14. kolovoza sve slasne delicije možemo pripremiti kod kuće i tako si kroz poslastice čarobnu Kinu približiti barem na tanjuru. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju