Poželite li vidjeti stari duh Kine i udaljiti se od blještavila metropole, predlažemo da se na svom azijskom putovanju uputite u mjesto Fenghuang. Idilični gradić na obali rijeke izgleda kao da je preslikan s razglednica u stvarni život, a neke je toliko opčinio da su ga prozvali i najljepšim gradom Kine. Što se čeka?

Kamene ulice, drvene kućice…

Fenghuang je istoimena provincija na jugoistoku Kine čiji je stari dio nevjerojatno dobro očuvan u svakom smislu: od autohtonih etničkih jezika, običaja i umjetnosti, sve do arhitektonskih stilova koji su bili popularni za vrijeme dinastija Ming i Qing. Zbog izuzetne ljepote i očuvanosti kulture i običaja, stari grad Fenghuang uvršten je na popis UNESCO-ve svjetske baštine u Aziji.

Fenghuang gradić smješten je podno planina i uz rijeku Tuo, a izgrađen je krajem 17. stoljeća. Jedna od glavnih atrakcija je most bez rukohvata, gotovo u razini same vode, kojim prelazite rijeku. Za one slabije ravnoteže već sam pogled na njega izaziva vrtoglavicu, no postoje i čamci kojima možete prijeći na drugu stranu.

Najbolji način za doživjeti grad je ipak pješke. Prošećite njegovim starim ulicama, između drvenih zgrada, osvijetljenih starim uličnim svjetiljkama. Vidjet ćete lokalne žene u tradicionalnim kostimima kako prodaju suvenire i nakit koje izrađuju same, a nemojte se ni libiti popiti kavu u večernjim satima kraj rijeke. Upravo tada grad poprima najromantičniji izgled, kada stanovnici izađu u noćni život a ulične lampe diskretno osvijetle grad.

Sačuvajte jutro za vožnju brodom, jer ćete imati najbolji pogled na stare drvene kuće koje, gledane izdaleka, kao da izranjaju iz vode. Čest je prizor onaj lokalnih stanovnika koji peru veš ili povrće, veslaju u čamcima, rade na svojim mlinovima ili igraju društvene igre na ulici.

Kada krenuti na put i što je na tanjuru

Znamo što se svi pitamo – što je za večeru? Lokalni specijaliteti su patka s rižom, dimljena svinjetina i tradicionalna juha. Ako ste ljubitelj ljute hrane, uživat ćete ovdje. No, ako niste, radije to napomenite prije narudžbe.

A najbolje vrijeme za posjet Fenghuangu je u proljeće ili jesen, zbog vlažne suptropske klime koja je tada podnošljivija za nenavikle Europljane.

Znamo da je ljepota u oku promatrača, no valja još samo napomenuti kako je oko novozelandskog pisca Rewi Alleya zaključilo kako je baš Fenghuang „najljepši grad Kine“. Nije loše!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju