Kao najveći kontinent na planetu, Azija je dom za 60 posto svjetske populacije. Poznata je po svojim visokim zgradama, dva svjetska čuda (Taj Mahal i Kineski zid) i bogatoj biološkoj raznolikosti. Ipak, postoje brojne činjenice o Aziji koje nisu toliko poznate, a zanimljivo je na njih naići. O njima ćete više naučiti u ovom članku.

Valentinovo na korejski način

Valentinovo naveliko slave ljubavni parovi u zapadnim kulturama, a darivanje je glavna tradicija. Međutim, u Južnoj Koreji to je samo jedan od "ljubavnih dana" koji se slave 14. u mjesecu. Ovdje žene 14. veljače muškarcima poklanjaju čokolade kao simbol privrženosti, a mjesec kasnije, 14. ožujka, muškarci uzvraćaju poklonima na "Bijeli dan".

Za one koji nemaju partnera tu je 14. travnja, poznat i kao "Crni dan", neslužbeni praznik za samce koji se okupe i dijele zdjelu jajangmyeona, jela od crnih rezanaca. To je popularna hrana u Južnoj Koreji koja je crne boje i savršeno odgovara temi praznika.

Azija - 3 Azija - 3 (Foto: Getty Images)

Glava je najsvetiji dio tijela u tajlandskoj kulturi

U Tajlandu se vrh glave smatra najsvetijim i najčišćim dijelom tijela, pa se dodirivanje nečije glave ili kose smatra nepristojnim i nepoštovanjem, posebno bebe ili djeteta. Stoga turistički vodiči savjetuju: ako slučajno dotaknete nečiju glavu, važno je da se odmah ispričate.

U Japanu su živjele najstarije blizanke na svijetu

Umeno Sumiyama i Koume Kodama, sestre iz Japana, službeno su priznate kao najstarije jednojajčane blizanke na svijetu, a doživjele su 109 godina.

Rođene su 1913. u velikoj obitelji od 13 članova na otoku Shodo, a Koume je, nažalost, preminula prošle godine. Očekivani životni vijek u Japanu najviši je na svijetu, s više od 87 godina za žene i 81 godinu za muškarce, stoga zemlja drži nekoliko rekorda za "superstogodišnjake". Najstarija potvrđena Japanka i druga najstarija potvrđena osoba bila je Kane Tanaka, koja je preminula kada je imala 119 godina.

Azija - 2 Azija - 2 (Foto: Getty Images)

U Singapuru nema žvakaćih guma

Žvakaće gume možete slobodno imati bilo gdje u svijetu osim u Singapuru. Ovdje su žvakaće gume zabranjene od 1992. kao jedan od najpoznatijih aspekata života, zajedno sa strogim zakonima protiv bacanja smeća, grafita, pljuvanja, puhanja nosa u javnosti i mokrenja izvan WC-a. Te se mjere provode kako bi se održao čist okoliš, pa barem dok ste u Singapuru, zaboravite na žvakaće.

U Aziji živi najmanji sisavac na svijetu

U Aziji možete uživati u društvu velikih sisavaca poput slonova, ali tu je i onaj najmanji. Kittin šišmiš najmanji je sisavac i neformalno je poznat kao šišmiš bumbar koji se može pronaći u vapnenačkim špiljama uz rijeke u Tajlandu i Mjanmaru.

Šišmiš je veličine 29 do 33 milimetra i teži oko 2 grama. Poznat je po svojoj prepoznatljivoj njušci i jedan je od 440 vrsta šišmiša koji se nalaze u Aziji, što čini više od jedne trećine svjetskih vrsta šišmiša.

Kinezi proizvedu 45 milijardi štapića svake godine

U redu, ovdje živi mnogo ljudi, ali broj je i dalje impresivan! Uz vlastitu nacionalnu industriju proizvodnje štapića, neki kineski restorani sada uvoze štapiće američkih proizvođača, koji često koriste svjetlije drvo koje ne treba izbjeljivati.

Kad putujete u Aziju, svakako osvježite svoj bonton kad je o štapićima riječ. Imajte na umu da se smatra lošim manirom lupkati štapićima po bočnoj strani zdjele, pa izbjegavajte takvo nešto.

Iako bismo se zbog ljepota Singapura rado odrekli i žvakaćih guma, specijaliteti azijskih zemalja koji se uvelike razlikuju od nama poznate kuhinje jednostavno su jela koja se moraju isprobati jednom u životu. Ako su vam od same priče narasle zazubice, pravu azijsku gozbu možete pripremiti s namirnicama iz obližnjeg Lidla, koji nudi bogat asortiman u tjednu okusa Azije.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju