Kad vam netko spomene Hong Kong, koja vam je prva asocijacija? Dobar dio će reći "ma to je negdje u Aziji, kod Kine", što je, složit ćemo se, prilično širok pojam. Netko će reći kako je riječ o nekadašnjem britanskom posjedu koji je prije dvadesetak godina vraćen Kini. No Hong Kong je praktički svijet za sebe, pa iako ga se nekad naziva i betonskom džunglom, ovo su samo neke od znamenitosti koje bi se isplatilo vidjeti!

Toranj Bank of China 

Kada gledate hongkonško nebo, jedna zgrada prilično strši, a to je upravo toranj kineske banke visok nevjerojatnih 367 metara. Vjerojatno ćete, kad već jednom dođete ovamo, željeti pogledati panoramu grada. Za to postoje dvije opcije – odlazak na Viktorijin vrh – te druga, jeftinija opcija koja uključuje razgledavanje panorame s ovog tornja. U redu, ovo nije najviša točka, ali pogled s 43. kata uopće nije loš.

Tian Tan Buda

Ovaj kip jedan je od simbola Hong Konga. Nalazi se na otoku Lantau još od 1993. godine, a s ponosom nosi titulu "drugog najvećeg sjedećeg Bude na svijetu". Visok je 34 metra, a s obzirom na to da se nalazi na brdu, jednom kad savladate 268 stepenica i dođete do njegova stopala, također ćete uživati u dobrom pogledu.

Žičara Ngong Ping 360

Spaja Tung Chung s Ngong Ping na već spomenutim Lantau otocima, a putnicima nudi čudesne poglede na prirodu i grad. Vožnja traje 25 minuta, cijena za odrasle je otprilike 30 eura, a za djecu upola manje.

Džunke

Ovi stari, drevni brodovi i dandanas kruže zaljevom te podsjećaju kako su nekad izgledali brodovi kojima su se služili ovdašnji moreplovci. Iako ovaj brod nije znamenitost u samom smislu riječi (naime, nije da se nalazi usidren negdje ili je sačuvan baš neki star par stotina godina), važan je jer se smatra kako potječe iz vremena dinastije Han. Naravno, s obzirom na to kako danas manje-više sve ima svoju cijenu, postoje i turističke džunke s raznom ponudom, pa u jednu možete uskočiti i uživati dok vas nosi vjetar.

Spomenik Bruceu Leeju

Dobro, ima ga i Mostar, no imaju ga i ovdje i to u ulici koja se sasvim prikladno zove Avenija zvijezda. Izrađen je od bronce, po položaju se Bruce sprema nekoga napasti, a recimo još i da je napravljen u prirodnoj veličini. 

Četvrt Quarry Bay (zgrada "čudovište")

Ovo bismo, realno, prije nazvali zanimljivošću nego znamenitošću, s obzirom na to da ova zgrada u navedenoj četvrti dobrim dijelom pokazuje kako Hong Kong doista i jest – betonska džungla. Zgradu zovu čudovište, a za to doista postoji dobar razlog. Uostalom, dovoljno je pogledati sliku, koja ovom prilikom govori i više od tisuću riječi.

Za potpuni zaokret u kulturološkom smislu divno bi bilo posjetiti zemlju koja se toliko razlikuje od svega na što smo navikli. Neobična hrana koja se jede štapićima i egzotična jela koja se jednostavno moraju isprobati barem jednom u životu dovoljni su razlozi da istog trena provjerimo moguće letove za Hong Kong. Za slučaj da pakiranje kofera u ovom trenutku ipak nije moguće, u obližnjem Lidlu i tjednu okusa Azije očekuje nas asortiman uz kojeg putujemo na drugi kraj svijeta istražujući arome dalekih nam zemalja. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju