Na pola puta između Porta i Lisabona smjestio se gradić koji brojni turisti u Portugalu – promaše! No to se posljednjih desetljeća mijenja i nekadašnji glavni grad kraljevine dobiva sve veće značenje na turističkoj karti zemlje.

Iako je od srednjeg vijeka izgubio svoj politički značaj, dobio je nešto drugo, a neki će reći – i bolje. Dobro došli u slatku Coimbru!

Grad studenata

Dok je veći dio Europe za srednjeg vijeka bio u mraku, Coimbra je izrasla u važno kulturno središte. Naime, krajem 13. stoljeća u njoj je osnovano sveučilište i zauvijek joj dodalo etiketu studentskog mjesta. Danas ju nazivaju i Lusitanskom Atenom.

Danas u Coimbri živi 70 različitih nacionalnosti, prvenstveno zahvaljujući studentskoj populaciji. Čak 10 posto studenata su stranci – ako ste mislili da je norijada glasna i velika, probajte zamisliti portugalske fešte na ulicama studentskog grada.

Svake godine odvijaju se dvije veće i nekoliko manjih studentskih proslava. Marširajući ulicama uz glazbu i stvarajući buku čime god stignu, novi studenti nose kostime i „krste“ se u gradskoj rijeci, a bez dlake na jeziku nose svoje šaljive i britke poruke profesorima i političarima.

Zgrade koje se obično poistovjećuju sa „studentskim domovima“ (riječ je o tradicionalnim zgradama u naseljima u kojima žive studenti) nazivaju se Republicas de Coimbra, a lako ćete ih prepoznati.

Njihove stare fasade oživljene su šarenim muralima, a s prozora često vise transparenti s političkim porukama. Ta se „republika“ stoga često poistovjećuje s liberalnim, progresivnim idejama i mladenačkim, kozmopolitskim duhom.

Mladenačka energija izrodila je čak i poseban žanr slavne glazbe fado: ovdje se zove Coimbra fado a izvođači su često odjeveni u studentske uniforme. Zbog toga se nekad naziva i "studentski fado".

Turističko putovanje koje se može razviti u nešto više

Coimbra je zavidno očuvala svoju prošlost, od rimskih ostataka preko srednjovjekovnih utvrda koje su branile aristokratski dio grada, pa sve do renesansnih i baroknih građevina.

Većinu kulturnih atrakcija čine brojne crkve i bazilike koje svakako vrijedi vidjeti barem izvana, ali tu su i must see univerzitet, gradski muzej i biblioteke.

Pridodate li tome palme, botaničke vrtove i klimu osunčanih obala Atlantskog oceana koji je udaljen svega pola sata, znat ćete zašto ju sve više ljudi želi posjetiti.

Stare zgrade i uske ulice dom su malim domaćim pekarnicama, slastičarnama i kafićima iz kojih nećete tako lako izaći, a navečer vas čekaju buran noćni život i kulturna scena grada.

Tko zna, možda vas toliko osvoji da se turističko putovanje pretvori u želju za povratkom u studentske dane. Lijepo je znati da su vam u svakom slučaju vrata grada otvorena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju