Nitko u povijesti nije mogao znati što mu sve život nosi i koliko će dugo živjeti, no ljudi su barem mogli donekle utjecati na to kako će biti ispraćeni s ovog svijeta. Upravo tome posvećen je neobičan muzej u Barceloni: Museu de Carrosses Funebres ili Muzej pogrebnih vozila.

Riječ je o nerazvikanom, a uistinu zanimljivom i lijepo uređenom muzeju koji će vam pružiti nesvakidašnje iskustvo. Zbirka vozila prikupljena je 1970. godine i među rijetkima je u Europi, a predstavlja značajnu kulturnu, povijesnu i umjetničku baštinu.

Prateći razvoj pogrebnih kola od kasnog 18. stoljeća i neoklasicističke Barcelone, zapravo prati i odnos društva prema smrti kroz povijest, ideju bogatstva kroz različita razdoblja, rituale i vjerovanja koja su se mijenjala… Putovanje je to u drugi svijet, kako god shvatili tu frazu.

Iznajmljivanje pogrebnih vozila postalo je „popularno“ u Barceloni u 18. stoljeću kada je otvoreno prvo groblje izvan gradskih zidina, udaljeno pola sata pješačenja.

Nesretne razlike između bogatih i siromašnih bile su vidljive čak i nakon smrti – obične ljude, radnike i sirotinju prevozilo je skromno pogrebno vozilo zvano Pauk, a za one dubljeg džepa čuvao se najveći luksuz, od vozila do same ceremonije. Takozvana Crna udovica služila je za prijevoz isključivo ožalošćenih udovica.

Osim što omogućuje posjetiteljima razgled više od dvadeset različitih vozila, posjetioci Muzeja mogu zaviriti i u „pogrebnu“ knjižnicu koja se nalazi odmah pored. Sadrži preko 3 600 publikacija koje opisuju različite pogrebne običaje u različitim civilizacijama i povijesnim epohama, od prapovijesti do današnjih dana.

No, to je već pohod za koji treba puno više vremena. Srećom, Muzej će vam bez ijedne riječi i znanja španjolskog moći dočarati mračni zagrobni svijet u novom svijetlu: kroz crna vozila urešena zlatnim detaljima i čipkastim ukrasima, jezive prazne dijelove namijenjene za lijes, mrtvačku tišinu u samom Muzeju… Sablasno, ali tim više privlačno – pa tko voli…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju