Ovaj maleni otok u Indijskom oceanu, udaljen oko 2000 km od afričkog kontinenta, u 16. su stoljeću otkrili portugalski pomorci, koji ga nisu namjeravali naseliti nego urediti kao svoju bazu za trgovinu. Prvi kolonizatori bili su Nizozemci, zatim Francuzi i naposljetku Britanci, a prvi zemljoposjednici doveli su na otok robove iz Indije i Afrike.

Ime otoku dali su Nizozemci (po princu Mauriceu), a 1968. je osnovana republika. Francuska, kao velika kolonijalna sila, ostavila je najviše tragova u gastronomiji, a mješavina različitih kultura najbolje se vidi u jelima koja su spoj kreolske, francuske, kineske i indijske kuhinje. Vjerujem do je to ono što će vas najviše oduševiti na ovom otoku. Začini su također jako važni – svakako isprobajte uličnu hranu prepunu azijskih i europskih okusa, a lokalni rum neka vam bude uvertira u večernji izlazak.

Književnik Mark Twain napisao je da mu se čini da je prvo nastao Mauricijus, a tek onda je, po uzoru na ovaj otok, stvoren raj. Postojećim i, što je najvažnije, dobrim avionskim vezama preko neke od svjetskih metropola, taj raj i nije tako daleko. Otok je pun prekrasnih plaža, a najviše ih ima na njegovom sjevernom i zapadnom dijelu. Plaže će biti savršena pozadina za vaše uspomene i ugodne trenutke, bez obzira na to radi li se o svadbi, zarukama, rođendanu ili običnom odmoru.

Mauricijus - 9 Mauricijus - 9 (Foto: PR)

U ovoj otočnoj državi u zapadnom dijelu Indijskog oceana živi oko milijun i tristo tisuća stanovnika. Želite li sami naći smještaj, to neće biti problem zato što država puno ulaže u turizam, a prognoze budućeg razvoja jako su dobre. Najviše hotela ima na južnom dijelu otoka, a osim onih luksuznih, smještaj možete dobiti i u privatnim kućama po umjerenim cijenama. Prava ljetna sezona počinje u prosincu, a budući da temperature tijekom cijele godine ne padaju ispod 26 stupnjeva, i zimi možete uživati na ugodnim mjestima. Na otoku nema godišnjih doba kao što su proljeće i jesen, a turističke aktivnosti traju tijekom cijele godine. Ako želite uživati i pronaći povoljniji smještaj, zaputite se na Mauricijus i ondje provedite dio zime.
Glavni grad Mauricijusa je Port Louis. Nalazi se na sjeverozapadu otoka, a u njemu je oko 130 tisuća stanovnika. Prosječna plaća iznosi oko 9000 mauricijskih rupija, ili oko 2500 kn (kava košta oko 20 kn).

Središte grada jako je moderno i, poput ostalih velikih gradova, ima puno različitih sadržaja, među kojima su luka, muzeji, moderni kafići i šetnica. Kao u svakom glavnom gradu, i ovdje možete pronaći dobre restorane s jelima europske i svjetske kuhinje (ručati možete za 100 kn). Možete posjetiti i štandove s brzom hranom i pojesti nešto za malo novca (najviše ih je na tržnicama na koje dolazi i lokalno stanovništvo za vrijeme pauze od posla). U svakom dijelu Port Louisa vidljiv je spoj različitih kultura – od dobro opskrbljene tržnice s tropskim vrstama voća i povrća, do kineskih četvrti s popularnim restoranima.

Port Louis je služio kao luka već 1638. godine, a 1735., pod francuskom vlašću, postao je administrativno središte Mauricijusa koji je dobilo ime po Luju XV. U njemu su se zaustavljali francuski brodovi koji su plovili između Azije i Europe, oko Rta Dobre nade. Tijekom razdoblja francuske kolonizacije, Mauricijus je bio poznat kao Ile de France. U to je doba francuski guverner Bertrand-François Mahé de Labourdonnais znatno unaprijedio razvoj glavnoga grada. Zahvaljujući planini Moka, Port Louis je relativno dobro zaštićen od jakih vjetrova, što je razlog da je postao važna utvrda i glavna luka za cijeli otok. Kao sigurnu luku koristili su ga i Britanci, za vrijeme okupacije tijekom Napoleonovih ratova (1800. do 1815.); njegova izvrsna pozicija pomogla je Velikoj Britaniji u kontroli Indijskog oceana.

Mauricijus - 11 Mauricijus - 11 (Foto: PR)

Chamarel je postao jedna od glavnih turistička atrakcija Mauricijusa, a radi se o prirodnom fenomenu gdje možete vidjeti zemlju u sedam boja (crvena, smeđa, ljubičasta, zelena, plava, purpurna i žuta). Nastao je iz lave. Dine su zaštićene drvenom ogradom, a posjetitelji ne mogu hodati po njima, već samo gledati s mjesta koje je predviđeno za turiste. Komad zemlje kao suvenir možete kupiti u obližnjoj trgovini, i to pohranjen u epruveti.

Jedno od nezaobilaznih mjesta u Port Louisu je velika gradska tržnica na kojoj možete pronaći egzotično voće i povrće, tradicionalne, ručno rađene proizvode te velik broj začina koji se upotre bljavaju kod pripreme lokalnih specijaliteta, a možete se i odmoriti na nekoj od klupa u sklopu tržnice i uživati u popularnom čaju od mente. Šarenilo tržnice čini je još atraktivnijom, a vesele boje naći ćete i na uskim ulicama Port Louisa, koje počinju čim iziđete iz tržnice te vode do Kineske četvrti i kolonijalnih rezidencija.

Više od 60 posto stanovnika Mauricijusa čine potomci Indijaca. Zbog utjecaja dviju kolonijalnih sila - Engleske i Francuske - službeni jezici na otoku su engleski i francuski, a domicilno stanovništvo govori i kreolski. Država Mauricijus postala je samostalna republika 1968. godine.
Na Mauricijusu su brojne destilerije u kojima se dobiva rum, ne tako poznat kao primjerice kubanski, ali u posljednje vrijeme sve cjenjeniji na tržištu. U sklopu obilaska otoka možete kušati različite vrste ruma i posjetiti plantaže šećerne trske. Rum se najviše koristi u koktelima, ali je ukusan i sam, stoga ne propustite priliku ako se nađete na ovom otoku.

Želite li upoznati Mauricijus kakav je bio nekad, posjetite rezervat Ile aux Aigretts u kojem se nalaze endemske biljne i životinjske vrste, među kojima možete vidjeti i gigantsku kornjaču. Simbol Mauricijusa je ptica dodo koja je davno izumrla. Nekad se jelo meso ove ptice, a njezina su se jaja izvozila, zbog čega je i došlo do potpunog istrebljenja. Jedini znak sjećanja na ovu pticu je brončani kip te različiti suveniri s njezinom fotografijom.

Mauricijus - 12 Mauricijus - 12 (Foto: PR)

Nastanak Mauricijusa pripisuje se vulkanskoj aktivnosti; jedna od svjetski poznatih vulkanskih atrakcija je Camarel, neobično mjesto i jedinstveni geološki fenomen vulkanskog podrijetla na kojem možete vidjeti sedam različitih boja zemlje.

U bogatoj ponudi turističkih agencija posebno je zanimljiv posjet otočiću Gabriel, u sklopu cjelodnevnog izleta katamaranom. Ondje ćete uživati u prekrasnom krajoliku, divnoj pješčanoj plaži i morskim delicijama koje pripremaju na brodu dok se vi sunčate i kupate. Možete otići i na izlet katamaranom u koji je uključeno ronjenje s maskom uz promatranje dupina i kitova.

Beachcomber Hotels&Resorts

Beachcomber broji osam hotela i u potpunosti utjelovljuje duh otoka. To su hoteli s najboljim plažama, vrtovima i restoranima, a u njihovoj ponudi su igrališta za golf, luksuzno opremljene teretane, staze za jogging, spa tretmani i razne aktivnosti za djecu te brojne aktivnosti na vodi – od ronjenja do windsurfinga. Svaki hotel ima više restorana, među kojima su kineski, japanski, talijanski i oni s ponudom lokanih specijaliteta. Svaki Beachcomber hotel i resort ima jedinstvenu atmosferu, prilagođenu dijelu otoka na kojem se nalazi. Ako želite uživati u posebnom luksuzu, planirajte boravak u Royal Palmu, a ako ste ljubitelj golfa, za svoj smještaj izaberite Paradise Golf Club. Volite li uživati u dugim šetnjama uz more i romantičnim večerama pod palmama na plaži, vaš izbor je definitivno Dinarobin Resort, a najljepši zalazak sunca doživjet ćete u Trou aux Biches Beachcomber Golf Resort & Spa i Shandrani Resortu. Ako ste odabrali Mauricijus kao destinaciju za vjenčanje, medeni mjesec, proslavu rođendana, ili jednostavno kao mjesto za odmor, nećete pogriješiti ako odaberete jedan od hotela iz lanca Beachcomber

Ploveći katamaranom po otvorenom moru, s iskusnim kapetanima koji poznaju svaki centimetar oceana, vidjet ćete i koraljne grebene preko kojih se lome valovi, a možete uživati i na pješčanim plažama i mirnom moru. Maska i peraje bit će vam najbolji prijatelji jer vas već na metar dubine očekuje bogati svijet morske flore i faune, u koju spada veliki broj različitih vrsta ribe. Mauricijus ima preko 160 kilometara pješčanih plaža, a svaka od njih čarobno je mjesto, idealno za odmor, izležavanje na suncu ili romantičnu šetnju. Sve su plaže na otoku javne; na njima ćete vidjeti srdačne i nasmiješene mještane koji uživaju u odmoru nakon dnevnih obveza, a vikendom se opuštaju uz piknik na plaži. Svaki dio otoka je poseban i prepoznatljiv po svojim plažama. Na sjeveru se nalazi puno malih uvala, a istočna strana otoka poznata je po bijelim plažama sa sitnim pijeskom čiji oblik određuju valovi.

Ako boravite na zapadnom dijelu otoka, očekuju vas spektakularni zalasci sunca, prostrani plićaci i zlatna boja pijeska koji dodatno obasjavaju zrake sunca. Jedna od prednosti boravka u resortu koji je smješten tik do plaže je u tome što odmah poslije buđenja, dok se sunce polako diže iznad ovog djelića tropskog raja, možete bosi prošetati po toplom pijesku pa zaplivati u oceanu. Nakon takvog osvježenja započnite dan obilnim doručkom koji se, između ostalog, sastoji od lokalnog voća i povrća, prave vitaminske bombe. Sad ste spremni za nove avanture i istraživanje otoka koje će upotpuniti vaše dojmove. Bez obzira na to hoćete li se razmaziti opuštajućom masažom, uživajući u mirisu i zvucima oceana, ispijanjem koktela u hladovini palme ili bogatom ribljom večerom, promatrajući zalazak sunca, budite sigurni da ćete dugo pamtiti uspomene s ovog otoka. Jer sve je na Mauricijusu posve drukčije od uobičajenog životnog ritma u našim užurbanim kuća-posao-obveze životima. Iako smo naviknuti na zaduženja i stres, to ne znači da si ne možemo, barem povremeno, priuštiti bijeg iz rutine, a Mauricijus je idealno mjesto za to.

Na Mauricijus s Turkish Airlinesom

Turkish Airlines je zrakoplovna kompanija koja leti u najviše destinacija na svijetu (više od 290), a Istanbul je glavna zračna luka ovog avioprijevoznika. Sa Zagrebom je povezan svakodnevnim letovima, s kratkim čekanjem pri presjedanju, a jedna od takvih dobrih veza je i let za Mauricijus. Putnici bussiness klase vrijeme čekanja mogu kratiti uživajući u raskošnom CIP loungeu koji je veći od nekih aerodroma. Prema izboru Skytraxa, istanbulski CIP lounge ove je godine proglašen najboljim business loungem na svijetu. Cijene avio karata od Zagreba do Mauricijusa kreću se od 6700 HRK, a u ponudi je ekonomska i poslovna klasa.

* Pred nama je deveto izdanje međunarodnog sajma turizma PLACE2GO. Formula dugovječnosti najvećeg turističkog sajma u Hrvatskoj je sustavno poboljšavanje sadržaja i noviteta za izlagače i posjetitelje, a taj prokušani recept organizatori slijede i ove godine. Tako će PLACE2GO, između ostalih zemalja, prvi puta ugostiti izlagače iz Latinske Amerike (Argentina) i Šri Lanke, a posjetitelji će uz popuste na putovanja i sudjelovanje u nagradnim igrama po prvi puta interaktivno sudjelovati u predavanjima putem mobilne aplikacije. Prekaljeni putnici željni novih destinacija moći će međusobno razmijeniti turističke vodiče, ali i okrijepiti se u posebno uređenom gastro-kutku posvećenom autohtonim domaćim specijalitetima.

Prvi dan Sajma tradicionalno je rezerviran za akreditirane poslovne posjetitelje za koje je pripremljen bogat i sadržajan program koji će se održati na nekoliko punktova u Areni te okolnim prostorijama za maksimalnu mogućnost umrežavanja i novih poslova. Vidimo se od 13. do 15. ožujka 2020. godine u Areni Zagreb. Dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici: www.place2go.org

Mjesta na koja ćete se htjeti preseliti: Istražite najbolje hotele koji su se smjestili u prašumi Smještaj u džungli - 2 Smještaj u džungli - 10 Smještaj u džungli - 4 +6 Smještaj u džungli - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju