COMO Shambhala Estate, Indonezija

COMO Shambhala Estate jedno je od najpoznatijih odredišta za kompletnu obnovu tijela i duha, čemu svakako doprinosi smirujuće okruženje balineških pejzaža. Već sama lokacija ovog holističkog wellness odmarališta, smještenog sjeverno od Ubuda, spaja džunglu, obalu rijeke Ayung i sunčane proplanke. U daljini se naziru vulkani i bujne šume, a krajolik dodatno krase rižina polja. Bujno okruženje može se doživjeti prilikom šetnje i planinarenja te vožnje moutainbikeovima, na raftingu, pri vanjskim kružnim treninzima ili onima u sklopu odmarališta. Za potpuno opuštanje služe posebne masaže i beauty tretmani, joga stručnjaci, program detoksikacije i kontrole stresa, kao i sve ono što pomaže da se napunite energijom i osjećate kao nova osoba. www.comohotels.com.

Mashpi Lodge, Ekvador

Iako se nalazi na 950 metara nadmorske visine, gledajući iz ptičje perspektive Mashpi Lodge jedva se vidi jer ga skriva gusta prašuma. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Quito distrikta u Ekvadoru, a uvršten je među National Geographic Unique Lodges. U kojem god smjeru pogledali, očekuje vas nepregledno zeleno prostranstvo kroz koje se probija sunce i iz kojeg dopiru glasovi tropskih ptica i majmuna urlikavaca. Ovdje je svaki gost u potpunosti spojen s prirodom koja ga okružuje, čak i unutar lodgea, što produbljuje maštu i potiče na istraživanje.

Pogled na vanjski svijet omogućuju staklene stijene koje se protežu od poda do stropa. Ako prošetate šumom, bioraznolikost ovog područja bit će vam nadohvat ruke. Vidjet ćete egzotično grmlje, drveće i vodopade, a susret sa životinjama nadgledat će iskusni vodiči. Krajolik je bogat endemskim vrstama ptica (34 od ukupno 400 vrsta), a neke nove vrste životinja, poput Mashpi žaba, otkrivene su prije nekoliko godina. 

Sukau Rainforest Lodge,Malezija

Sukau Rainforest Lodge nalazi se na prestižnoj lokaciji, usred iskonske divljine malezijskog dijela Bornea i spada u National Geographic Unique Lodges. Na ovom području žive neke od najneobičnijih životinjskih vrsta: divlji orangutani, pigmejski slonovi, proboscis majmuni... Lodge je sagrađen na drvenim stupovima iznad korita rijeke Kinabatangan. Neki dijelovi povezani su s povišenim šetalištima, zbog čega je gotovo u potpunosti okružen prašumom, a da pritom ne ugrožava biljni i životinjski svijet.

Građen je prema ekološkim principima, koristeći lokalni materijal i pazeći na samoodrživost. Unutrašnjost je ukrašena lijepim rezbarijama od lokalnog drva. Ako pođete na izlet malim električnim brodićem koji klizi niz rijeku, pružit će vam se prilika da vidite neke od stanovnika prašume, poput letećih vjeverica, civet mačaka i egzotičnih ptica. 

Mahua Kothi, Indija

Smješten u središtu jednog od najljepših indijskih nacionalnih parkova – Bandhavgarhu – Mahua Kothi se sastoji od 12 tradicionalnih kućica. Park je poznati rezervat tigrova, a egzotični krajolik krasi gusta šuma i raskošna flora. Za istraživanje bujne bioraznolikosti ove divljine gostima lodgea na raspolaganju su obučeni prirodoslovci. Dvaput dnevno organizira se safari u otvorenim vozilima, tijekom kojeg se i odrasli i djeca mogu okušati u vještini zapažanja životinja. U ponudi je izlet do pitoresknih sela i farmi u ruralnom području oko parka, što je prilika za upoznavanje s načinom života ljudi ovog kraja. Nakon uzbudljivog dana gosti mogu uživati u večeri pod zvijezdama.

The Datai Langkawi, Malezija

The Detai se nalazi usred tropske šume na otoku Langkawi. Uživanje u prirodi počinje već u sobi, apartmanu ili vili, ovisno što odaberete, budući da svaki prostor ima privatnu terasu s pogledom na bujno raslinje i Andamansko more.

Čim iziđete iz hotela, okružit će vas uzbudljiva raskoš divljine, s bogatim biljnim i životinjskim svijetom, u kojem žive mali tokajski macaklini, great hornbill iz reda kljunorožaca, leteći lemui i preslatki dusky leaf majmunčići. Šetnja krajolikom stvaranim milijunima godina oduševit će istinske ljubitelje prirode. Od ostalih aktivnosti u ponudi je plivanje i ronjenje, ili sudjelovanje u kreativnim radionicama izrade batika, na kojima ćete se upoznati s ovdašnjom kulturom.

The Datai Langkawi, Malezija The Datai Langkawi, Malezija (Foto: PR)

Pacuare Lodge, Kostarika

Pacuare Lodge se ugnijezdio usred kostarikanske prašume, uz obalu rijeke Pacuare, sjeverno od planina Talamanca. Njegovi bungalovi na prvi pogled djeluju kao dio krajolika, posve stopljeni s krošnjama drveća. Divlje carstvo koje ih okružuje dio je života na ovim prostorima, a uključuje majmune, ljenjivce, jaguare i razne vrste ptica.

U bogatoj ponudi avanturističkih izleta možete odabrati vrhunski rafting, planinarenje džunglom, spuštanje zip-lineom te istraživanje kanjona El Tesorito Creeka, spuštajući se niz 30 metara visoku stijenu, ili posjet domorodačkom indijanskom narodu Cabécar. U sklopu lodgea je gnijezdo, postavljeno na visinu od 20 metara, iz kojeg možete promatrati okoliš, uživajući u raznim jelima. 

The Lodge & Spa at Pico Bonito, Honduras

Ovaj eko lodge smješten je na karipskoj obali Hondurasa, u blizini La Ceibe, a objedinjuje avanturistički doživljaj, ljepotu prašume te vrhunsku uslugu u udobnosti luksuznog boutique hotela. Osim bujnih vrtova jedne od najvećih srednjoameričkih neistraženih prašuma, u blizini su i dvije divlje rijeke, Corinto i Coloradito, spektakularni vodopadi, fantastični vidikovci te uzbudljiv životinjski svijet.

Osim 420 vrsta ptica i farme leptira s preko 40 egzotičnih vrsta, ovdje žive tropski gmazovi i egzotični sisavci, poput kinkažua, pekarija, koata, majmuna i jaguara. Istraživanje možete započeti u vođenoj hiking turi, ili jahanjem, a osim kopnenih doživljaja, dostupni su i oni vodeni – rafting, izlet brodom i snorkling, na drugom po veličini koraljnom grebenu na svijetu.

Bisate Lodge, Ruanda

Iz Bisate Lodgea pruža se zadivljujući pogled na vulkanske vrhunce Bisoke, Karisimbi i Mikeno, koji se uzdižu iznad šume obližnjeg Volcanoes nacionalnog parka. Vanjsko uređenje lodgea posebno je zanimljivo, a pri uređenju soba i zajedničkog prostora korišteni su prirodni materijali. Cjelokupan dojam ima izgled ruralnih predjela Ruande, s predivnim detaljima u afričkom stilu. No posebnost ovog mjesta i razlog za posjet prvenstveno su gorila trekovi. Osim što imaju priliku vidjeti gorile, gosti mogu doprinijeti trudu i naporu koji se ulaže u pošumljavanje i očuvanje bioraznolikosti te pomoći da se sačuvaju jedinstvene ugrožene vrste. 

Silky Oaks Lodge, Australija

Svojim položajem iznad kristalno bistre rijeke Mossman, ovaj eko lodge idealna je polazišna točka za istraživanje prašume Daintree. Oduševit će vas već na prvi pogled – luksuzan smještaj u ljupkim kućicama na drvetu pruža neobično smirujući doživljaj. Tijekom razgledavanja prastare prašume pratit će vas stručni vodiči, koji će vam pokazati krokodile i razne vrste ptica.

Na istraživanje zadivljujuće raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta možete krenuti i vlastitim prijevozom, a avanturisti se mogu okušati u spuštanju zip-lineom. Fotografska tura po rijeci u sumrak dana, joga usred džungle, u posebnim paviljonima ili na obali rijeke, odlasci na plažu, vožnja bicikla, kajaking, kanuing i snorkling, dio su bogate ponude aktivnosti. 

Cristalino Lodge, Brazil

Nemoguće je govoriti o prašumi, a ne spomenuti onu amazonsku. Na jugu brazilske regije Amazone Cristalino, tik pored rijeke, nalazi se Cristalino Lodge, skladno uklopljen u prašumu koja ga okružuje. Poludnevni izleti organiziraju se svakog dana, a uključuju kanuing, penjanje, fotografske ture s profesionalnim vodičem, promatranje flore i faune te izlet brodom, idealan za mirno promatranje krajolika, u potrazi za raznim vrstama ptica i majmuna.

Pješačenje duž 30 kilometara staza unutar rezervata, dobar je uvod za upoznavanje tropskog ekosustava, s različitim vrstama vegetacije koja stvara drukčije krajolike u bogatoj bioraznolikosti regije. Kako bi doživljaj amazonske prašume bio potpun, obvezan je posjet promatračkim tornjevima. U sklopu lodgea su dva 50 metarska tornja, postavljena na strateška mjesta. S obzirom na to da je najviše drveće visoko oko 45 m, tornjevi služe za nesmetano promatranje papiga, tukana, makao majmuna i drugih vrsta koje žive u krošnjama drveća, ali i pogled na gusto zelenilo prašume. Poseban je užitak večer u baru, uređenom na riječnom pristaništu, uz upaljenu logorsku vatru ispod zvjezdanog neba. 

* Pred nama je deveto izdanje međunarodnog sajma turizma PLACE2GO. Formula dugovječnosti najvećeg turističkog sajma u Hrvatskoj je sustavno poboljšavanje sadržaja i noviteta za izlagače i posjetitelje, a taj prokušani recept organizatori slijede i ove godine. Tako će PLACE2GO, između ostalih zemalja, prvi puta ugostiti izlagače iz Latinske Amerike (Argentina) i Šri Lanke, a posjetitelji će uz popuste na putovanja i sudjelovanje u nagradnim igrama po prvi puta interaktivno sudjelovati u predavanjima putem mobilne aplikacije.

Prekaljeni putnici željni novih destinacija moći će međusobno razmijeniti turističke vodiče, ali i okrijepiti se u posebno uređenom gastrokutku posvećenom autohtonim domaćim specijalitetima. Prvi dan Sajma tradicionalno je rezerviran za akreditirane poslovne posjetitelje za koje je pripremljen bogat i sadržajan program koji će se održati na nekoliko punktova u Areni te okolnim prostorijama za maksimalnu mogućnost umrežavanja i novih poslova. Vidimo se od 13. do 15. ožujka 2020. godine u Areni Zagreb. Dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici: www.place2go.org.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju