Malo je mjesta na svijetu koja putnicima mogu ponuditi tako izvanrednu kombinaciju nevjerojatnih krajolika, netaknutih plaža, zadivljujuće kulturne baštine i jedinstvenih iskustava unutar tako kompaktne lokacije kao što je Mallorca.

Mallorca je najveći od Balearskih otoka i jedno od najpopularnijih i najomiljenijih odredišta na Mediteranu – s dobrim razlogom. Baleari su autonomna regija Španjolske koja se sastoji od otoka Mallorca, Menorca, Ibiza i Formentera. Dva su službena jezika katalonski i španjolski, a na Mallorci se govori lokalni dijalekt katalonskog, Mallorquín (mallorquí). Osim toga, diljem Mallorce govori se dosta engleskog i njemačkog, što komunikaciju čini prilično jednostavnom.
Otok nudi 300 sunčanih dana i raznolik krajolik koji je idealan za aktivnosti na otvorenom - uključujući golf, biciklizam, planinarenje, jedrenje i naravno mnoštvo plaža za kupanje i sunčanje.

Glavni grad Mallorce je Palma, živahni grad koji je aktivan i dinamičan tijekom cijele godine, s galerijama i muzejima, kao i prekrasnim starim gradom ispunjenim luksuznim butik hotelima, izvrsnim trgovinama i velikim izborom odličnih restorana. Palma je popularno mjesto za život, od strane Sunday Timesa proglašeno najboljim mjestom za život na svijetu, ali očekujte da ćete platiti visoke cijene jer potražnja premašuje ponudu.

Mallorca je prvi put počela privlačiti veliki broj turista 1960-ih, uglavnom kao odredište za odmor na plaži. Tijekom godina turizam na otoku je iznimno porastao, a nije samo ljetna destinacija, već je popularna i zimi. Sve više putnika dolazi u proljeće i jesen radi planinarenja i vožnje biciklom, osobito do planina Serra de Tramuntana na sjeverozapadu otoka, koje su UNESCO-ove svjetske baštine.

Za relativno mali otok, Mallorca ima toliko toga za ponuditi i jedan je od dragulja Španjolske i Balearskih otoka. Sa svojom savršenom klimom, pristupačnom zračnom lukom i ljubaznim ljudima, idealno je odredište za obiteljski odmor, kao i za romantični bijeg u dvoje. Ljubitelji aktivnosti na otvorenom će cijeniti krajolik, a ljubitelji plaža brojne cale i plaže. Nautičari mogu cijeniti sadržaje i tirkiznu ljepotu mora, a ljubitelji kulture umjetnost, povijest i kazalište.

Nakon dolaska avionom odlučili smo se za odlazak na sjeverozapad, u pitoreskno mjesto Soller. "Čuvena trojka" Sóller, Valldemossa i Deià najpoznatija su mjesta tog djela.

Slikoviti Sóller, smješten na brežuljku, idealan je za boravak od par dana kada se želite maknuti od gužve na plaži. Najbliža plaža nalazi se na 20 minuta vožnje otvorenim tramvajem u Port de Sólleru, a vlakom je grad spojen i s Palmom.

Vlak od Palme do Sóllera inspirativan je način da vidite krajolik Mallorce. Karte koštaju 18 eura u jednom smjeru, a povratna 25. Najbolja opcija je kupiti kombiniranu kartu za vlak i Sóller tramvaj. Za 32 eura dobit ćete povratnu kartu od Palme do Sóllera, plus povratne karte za neobičan tramvaj koji vozi između Sóllera i Port de Sóllera. Vlak vozi od 1912. i prometuje šest puta dnevno iz Palme i pet puta dnevno iz Sóllera (trendesoller.com)

Slađana na Mallorci Slađana na Mallorci (Foto: Slađana Trajković)

Dvadeset minuta od Sollera smjestila se Deià koja ima svoju izuzetnu priču. Skromno selo počelo je poprimati kozmopolitski izgled dolaskom poznatog engleskog pisca i pjesnika Roberta Gravesa. On je potražio utočište u ovom kutku raja skrivenom u brdima nakon Prvog svjetskog rata, kako bi proživio svoje dane u miru i spokoju.

Također, mjesto je poznato po luksuznom hotelu, u vlasništvu LMVH grupe. Od prvog otvaranja 1984., La Residencia, Belmond Hotel, zasigurno je zaslužio svoj status među znamenitim mjestima za boravak na Mallorci. U njegovoj povijesnoj jezgri nalaze se dvije zgrade koje datiraju iz otprilike 16. stoljeća, a koje su restaurirane i proširene uz brižljivu brigu o baštini. Imanje s pet zvjezdica nalazi se u središtu života u omiljenom selu Deià, a istodobno je privlačilo poimenične članove A-liste tijekom godina, od međunarodnih kraljevskih obitelji do rock zvijezda.

Sa zbirkom od preko 800 djela, plus 33 originala Joana Miróa, plus vlastitom galerijom, umjetnost ovdje zauzima središnje mjesto. Sadržaji za opuštanje i slobodno vrijeme također su vrhunski, s nagrađivanim toplicama, izvrsnim restoranima i impresivnim programom kulturnih, wellness i doživljaja na otoku.
Slikovita ljepota Deià i dalje privlači kreativce, a brojni umjetnici ovdje žive tijekom cijele godine. Selo je također poznato utočište slavnih, s mnogim poznatim licima koja odlučuju odsjesti u hotelu La Residencia - princeza Diana, Gwyneth Paltrow, Harrisona Forda, Sting..

Na samo 45 minuta vožnje od glavnog grada Palme i zračne luke, suncem okupani jugoistok Mallorce ima sve što vam treba za rajski odmor na plaži. Od autentičnih gradova u unutrašnjosti, umjetničkih zajednica, obiteljskih odmarališta i obilja vodenih sportova na pješčanim plažama koje su jedna ljepša od druge.

S iznimkom odmarališta El Arenal, Can Pastilla i Cala d'Or, ova regija ima manje turističke atmosfere od jugozapada, a više je o opuštenim ribarskim lukama i nedvojbeno najboljim "plajama" na otoku; zanosne rajske uvale prostiru se duž beskrajnih kilometara obale, potpomognuti netaknutim prirodnim rezervatima.

Slađana na Mallorci Slađana na Mallorci (Foto: Slađana Trajković)

Nakon četiri dana boravka u Solleru, uputili smo se prema jugu, taxijem, sat vremena vožnje. Kako bismo doživjeli što bolje plaže koje jug nudi odlučili smo obići tri lokacije, svaku po par dana. Međusobno su udaljene na 20 kilometara, a vrlo jednostavno se možete kretati taxijem. Računajte da će vas taxi koštati euro po kilometru. Kako smo na putu bili s djetetom od 2 godine, preporučamo ovaj dio Mallorce za idealan obiteljski odmor, bez glasnih klubova i jutarnjih partyjanera.

Cala Mallorca malo je turističko mjesto s predivnom plažom Cala Domingos. Sve plaže su pješčane, more čisto, bistro i tirkizno, a ležaljke na plaži koštat će vas 12 eura po danu - 2 ležaljke sa suncobranom. Zatim smo se uputili prema Cala D’Or koja je vrhunski uređena s cjenovno pristupačnim hotelima koji skoro svi imaju sea view i smješteni su uz plažu. Nekoliko vrlo dobrih restorana, niz od šest lijepih pješčanih uvala i vrhunska marina opravdavaju posjet. Od specijaliteta računajte na riblje i nezaobilaznu paellu, koji će vas koštati od 12 do 20 eura po osobi.

Treća lokacija bila je Cala Santanyi, nedaleko od Santanyi mjestašca koji oduševljava svojom mediteranskom arhitekturom, kuće od kamena boje pustinje i drvena zelena stolarija krase ovaj kraj. Na 10 minuta vožnje od Cala Santanyi nalazi se poznata plaža s bijelim pijeskom i nestvarno tirkiznom bojom mora – Es Trenc.

Jesen je idealna za planiranje novog putovanja, pa vrijeme je da otkrijete ljepotu Mallorce.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju