• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

'Putopis jednog kuhara': Juha od krvi u zakućcima Bangkoka

Naš aktualni Masterchef mir Međimurja uspješno je zamijenio gungulom Tajlanda, odnosno njegove prijestolnice Bangkoka u kojem će dogledno vrijeme pohađati kulinarsku akademiju. Kako su ga dočekali cimeri i što su prvo napravili - otkrijte u novoj epizodi putopisa lutajućeg kuhara!

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr & Nikola Lesar 18.05.2014 06:21 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao


Na ulaznim vratima Born Free hostela dočekuju me stari prijatelji. Kevin, Švicarac koji je pronašao ljubav života u Bangkoku, i Joel, mladi talentirani marketing manager iz Švedske. Joel i ja smo zajedno prošli pola Tajlanda na prošlom putovanju i sklopili čvrsto prijateljstvo nakon svih proživjelih avantura, a Kevin je vlasnik malog slatkog hostela kojeg je otvorio tokom putovanja prije par godina. Uložio je svaku kunu u ostvarnje svojeg sna, i sad, par godina nakon otvorenja, vodi jedan od najpoznatijih backpacking hostela u Bangkoku. A kako stvari stoje, pošto je stalno prebukiran zbog velike navale backpackera, razmišlja o širenju i otvaranju još jednog. No, nije postao uspješan preko noći. U ovaj njegov maleni „imperij“ uloženo je puno znoja i truda. Svaki krevet, ormar i kutak hostela je uredio i napravio sam. Uz sve to, još ga sam i vodi... To je taj trud kojim se postaje uspješan, ne nabrzaka preko noći.
Sjedamo na male drvene ručno rađene stolice ispred hostela, a Kevin donosi tri hladna Singha piva. Uf, kako je dobro zavaliti se u hlad s još hladnijim napitkom i pričati sa starim prijateljima. Odmor od vrućine, ali i jednako dobra uživancija u ćaskanju s putnicima.

Joel je ostao u Aziji, uglavnom Bangkoku, puna četiri mjeseca. Pali se više na urbano putovanje – skakanje po metropolama svijeta i istraživanjem njihovih čari. Bavi se marketingom, a na sam put je krenuo da se malo odmori od posla, stekne novu inspiraciju i proširi znanje. Dok sam ja trekao Himalajama i uživao u Indiji, Joel je lagano šetkarao glavnim gradom Južne Koreje – Seulom, pa malo skočio do Tokya u Japanu, Kuala Lumpura u Maleziji, Singapura... Ma ima toga tu! Ali više-manje mu je „bazni logor“ bio – Bangkok. Zaljubio se u sam grad jednako koliko i ja. Vele putnici – „Nikad nemojte otići u Tajland – jer se nikad nećete htjeti vratit!“ .
Joel je puknut na hranu jednako koliko i ja, a pošto sad već ima debelog iskustva konzumacije božanstvene street food hrane, koju nude vječno užurbane ulice Bangkoka, vodi me na jednu novu lokaciju, koju sam na moju žalost preskočio zadnji put. Hladna Singha nestala je u trenu, a mi nastavljamo malom uličicom prema još bučnijem dijelu grada. Prolazimo kroz šarenilo lokalnog shopa raznog tropskog cvijeća i bilja, par street food štandova kojima smo davno dali ocjenu, pa sve do mosta koji nam nudi siguran prelazak preko ne tako čistog kanala. Bangkok je prošaran raznim kanalima koji se račvaju unutar ulica ovog velegrada. Veličanstvena Chao Phraya rijeka opravdano daje ovom gradu titulu „Venecije Istoka“. Najbolje od svega, najjeftiniji i jedan od najbržih lokalnih prijevoza u gradu su trajekti i razne brodice koje vas brzo i sigurno dovedu u bilo koji dio grada. Uz prijevoz, besplatno dobivate pogled na cijeli skyline grada i njegov veličanstveni hram Wat Arun koji je must see prilikom zalaska sunca.

No, danas ne uzimamo riječni taksi, već koristimo noge. Kad istražujete grad, bio on čak velik kao Bangkok - istražujte ga pješke. Uzmite cijeli dan ako treba, možete skratiti neke ubojite destinacije busom, ali ljudi, hodanje is the way to go! Laganim špancirom možete otkriti i doživjeti najveće avanture koje vam ne nude nikakve brošure i organizirani aranžmani. Malo hodanja, divljenja, čuđenja i brisanja znoja s lica, i eto nas kod starice koja spretno prtlja po svojem štandu i puni tanjure gustom juhom s rezancima. Al' ovo nije bilo kakva juha s noodlama... Sjedamo na male jeftine plastične crvene stolice tik uz njezin limeni štand na kotačima, koji služi kao pokretna kuhinja za njezine malene zdijelice radosti.
„Kuai-tiao mu nam tok“ - viče Joel, a starica potvrdnim klimanjem glave započinje proces spremanja naših nudli.
„Opa stari! Rokaš ti već jezik, a?“ – zapitam ga impresioniran narudžbom na tajlandskom jeziku.
„Spontano učiš, pogotovo kad si dugo na istom mjestu.“ – odgovara mi nasmiješeno.

Čeka i mene ovaj dio istraživanja. Uskoro započinjem s akademijom, a planiram i odraditi par staževa po kuhinjama Bangkoka. Jezik treba, a i želim naučiti. Imam priliku provesti godinu dana u Tajlandu, bilo bi šteta da ne pokupim par finta za šprehanje cura! Na toj pokretnoj kuhinji krije se ugrađeni lonac/steamer u kojem tokom cijele večeri ključa njezin najbitniji sastojak – bogati svinjski temeljac koji nosi sav taj okus i čaroliju jela. Tik do njega, identičan manji lonac koji služi za blanširanje rezanaca. Cijela kuhinja je ograđena nekom vrstom pleksiglasa na kojem je ispisan meni i njegove cijene. Cijene kontam, al' pismo baš i ne. Uzdam se u Joelovo iskustvo s ovim štandom, al' poznavajući njega, došli smo na pravu stvar. Mali improviziran proziran ormarić na kojem stoje namirnice, ispod njega „kasa“ (kutijica) s lovom i tek jedna jedina neonska lampica koja osvjetljava „kuhinju“ u kasnijim noćnim satima.

Proces pripreme juhe izgleda jednostavan, ali tajna se krije u njegovoj pripremi za koje je odvojeno puno vremena i kuhanja prije samog dovršavanja jela. Za sam temeljac odvojeno je minimalno četiri sata! O ručno rađenim rezancima da i ne pričam, a još su tu i wontoni, tanko tijesto punjeno kozicama ili nekom drugom smjesom. I to nisu sve komponente. Jedino što je ostalo je dovršavanje jela, za koje treba samo par minuta. Nemojte se začuditi kad vam u Aziji na stol dođe jelo koje ste naručili prije dvije minute. Znaju oni što je brzina! Baka počinje sa spremanjem legendarne juhe s rižinim noodlama. Na staru drvenu kuhinjsku dasku stavlja dvije obične zdjelice. Otvara lonac s vrućom vodom i u njega baca duge bijele rižine rezance. Gotovi su za samo par sekundi, pa ih spretno premješta u naše zdjelice. Na njih dodaje wontone koje je također prethodno blanširala, pa komad svinjske jetre, tri okruglice od svinjetine koje su spremljene s rižinim brašnom, klice, kineski špinat (o da!) , i.... Onu stvar zbog koje je ova juha toliko posebna, a to je – svježa krv!

Uzima bijelu kanticu i lagano je dodaje u vrući temeljac. Kada krv dođe u kontakt s temeljcem, počinje se grušati, pa samo jelo postaje gušće. Gadljivo vam je? Čemu! Krv u kuhinji koriste čak i Hrvati. Krvavice, čurke? Upravo takav okus dobijete dodavanjem krvi u juhu, okus koji vas čak može vratiti na tren i u rodni kraj. Ali nisu ovo samo tekuće krvavice. Na stolu se nalazi i tona začina i dodataka kojima još i sami dovršavate jelo. Svako po svom guštu, na svoj način. Sol, šećer, papar, sušeni crveni chilli, fish sauce, soy sauce, ocat od riže, prženi kikiriki, sviježi tajlandski bosiljak... Mogu ovako nabrajti do sutra. Sve vas čeka na vašem stolu, i ne košta apsolutno ništa. Dovršavam jelo vlastitim igranjem i krećem u napad. Koja dubina okusa. Za samo sedam kuna! Ova krv samo povećava orgazam koji doživljavam u ustima. Sve te namirnice su tako čudne, a stvaraju tako dobar okus. Wontoni s kozicama koji se tope u ustima zajedno s rezancima, pa k tome juha koja je zgusnuta krvlju na najbolji mogući način. To je to!

Bangkok je teren na kojem se za prevlast najbolje hrane na ulicama već dugi niz godina bore brojne obitelji. Opstaju samo oni najbolji. Ipak se ovdje svakodnevno hrani na tisuće lokalaca koji skoče na klopu kad god ugrabe minutu slobodnog vremena s posla. A restoran jedino opstaje ako zadovoljava njihove kriterije. Izgleda da je ovaj jedan od onih koji su na pobjedničkoj strani, što debelo dokazuje ova predivna juha. Zahvaljujemo se ljubaznoj starici uz hvaljenje klope, i nastavljamo prema hostelu. Ovo je bio dobar dan! Vratio sam se u šemu s mojim Bangkokom, probao juhu od krvi i opet popio hladnu Singhu s mojim prijateljima.

Ovo je tek početak, čeka me pravi kulturni šok kad splasne ovaj početni entuzijazam. Imam desetak dana da pronađem stan, pa je tu još i ta avantura. Al' dobro, ovo je Jugoistočna Azija, ona uvijek pozitivno iznenadi. Život opet ima smisla, o da, još malo pa opet kuham!

  • #savjeti za putovanja
  • #Nikola Lesar
  • #masterchef
  • #bangkok
  • #Juha
  • #Krv
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
DORH objavio kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
nakon očevida
Objavljeno tko je skrivio nesreću u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Pogledajte atmosferu sa Hrvatske noći u Frankfurtu
dogoočekivana noć
Ludnica u Frankfurtu! Pogledajte atmosferu s najvećeg okupljanja Hrvata iz dijaspore
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Slovenci ovo ne pamte! Kekove trupe dočekali zvižduci, himna izviždana usred Ljubljane
Povela se rasprava
VIDEO Nezapamćene scene iz Ljubljane, susjedi u šoku: "Slovenija im je puno dala, mogli su barem..."
Drama pred ključni dvoboj, BiH izbornik planuo: "Bezobrazno! Sve ću im reći na njihovom jeziku"
Reagirali kod UEFA-e
Drama pred ključni dvoboj, BiH izbornik planuo: "Bezobrazno! Sve ću im reći na njihovom jeziku"
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Deset najljepših žena na svijetu prema zlatnom rezu
Savršene proporcije
Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu
sve
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Biskvit
Zlatni trikovi

Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

Lorena Otavijević, vrhunska slastičarka iz Rijeke, u MasterChefu je otkrila čestu pogrešku zbog koje nam slastice ne uspijevaju.... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Satiranje u japanskom restoranu - izakaya do jaja!

  • Čokoladna torta s tajnim sastojkom Hrana i piće
    Najbolji recepti

    5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

  • Biskvit Hrana i piće
    Zlatni trikovi

    Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close