• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #savjeti za putovanja

'Putopis jednog kuhara': Juha od krvi u zakućcima Bangkoka

Naš aktualni Masterchef mir Međimurja uspješno je zamijenio gungulom Tajlanda, odnosno njegove prijestolnice Bangkoka u kojem će dogledno vrijeme pohađati kulinarsku akademiju. Kako su ga dočekali cimeri i što su prvo napravili - otkrijte u novoj epizodi putopisa lutajućeg kuhara!

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr & Nikola Lesar 18.05.2014 06:21 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu


Na ulaznim vratima Born Free hostela dočekuju me stari prijatelji. Kevin, Švicarac koji je pronašao ljubav života u Bangkoku, i Joel, mladi talentirani marketing manager iz Švedske. Joel i ja smo zajedno prošli pola Tajlanda na prošlom putovanju i sklopili čvrsto prijateljstvo nakon svih proživjelih avantura, a Kevin je vlasnik malog slatkog hostela kojeg je otvorio tokom putovanja prije par godina. Uložio je svaku kunu u ostvarnje svojeg sna, i sad, par godina nakon otvorenja, vodi jedan od najpoznatijih backpacking hostela u Bangkoku. A kako stvari stoje, pošto je stalno prebukiran zbog velike navale backpackera, razmišlja o širenju i otvaranju još jednog. No, nije postao uspješan preko noći. U ovaj njegov maleni „imperij“ uloženo je puno znoja i truda. Svaki krevet, ormar i kutak hostela je uredio i napravio sam. Uz sve to, još ga sam i vodi... To je taj trud kojim se postaje uspješan, ne nabrzaka preko noći.
Sjedamo na male drvene ručno rađene stolice ispred hostela, a Kevin donosi tri hladna Singha piva. Uf, kako je dobro zavaliti se u hlad s još hladnijim napitkom i pričati sa starim prijateljima. Odmor od vrućine, ali i jednako dobra uživancija u ćaskanju s putnicima.

Joel je ostao u Aziji, uglavnom Bangkoku, puna četiri mjeseca. Pali se više na urbano putovanje – skakanje po metropolama svijeta i istraživanjem njihovih čari. Bavi se marketingom, a na sam put je krenuo da se malo odmori od posla, stekne novu inspiraciju i proširi znanje. Dok sam ja trekao Himalajama i uživao u Indiji, Joel je lagano šetkarao glavnim gradom Južne Koreje – Seulom, pa malo skočio do Tokya u Japanu, Kuala Lumpura u Maleziji, Singapura... Ma ima toga tu! Ali više-manje mu je „bazni logor“ bio – Bangkok. Zaljubio se u sam grad jednako koliko i ja. Vele putnici – „Nikad nemojte otići u Tajland – jer se nikad nećete htjeti vratit!“ .
Joel je puknut na hranu jednako koliko i ja, a pošto sad već ima debelog iskustva konzumacije božanstvene street food hrane, koju nude vječno užurbane ulice Bangkoka, vodi me na jednu novu lokaciju, koju sam na moju žalost preskočio zadnji put. Hladna Singha nestala je u trenu, a mi nastavljamo malom uličicom prema još bučnijem dijelu grada. Prolazimo kroz šarenilo lokalnog shopa raznog tropskog cvijeća i bilja, par street food štandova kojima smo davno dali ocjenu, pa sve do mosta koji nam nudi siguran prelazak preko ne tako čistog kanala. Bangkok je prošaran raznim kanalima koji se račvaju unutar ulica ovog velegrada. Veličanstvena Chao Phraya rijeka opravdano daje ovom gradu titulu „Venecije Istoka“. Najbolje od svega, najjeftiniji i jedan od najbržih lokalnih prijevoza u gradu su trajekti i razne brodice koje vas brzo i sigurno dovedu u bilo koji dio grada. Uz prijevoz, besplatno dobivate pogled na cijeli skyline grada i njegov veličanstveni hram Wat Arun koji je must see prilikom zalaska sunca.

No, danas ne uzimamo riječni taksi, već koristimo noge. Kad istražujete grad, bio on čak velik kao Bangkok - istražujte ga pješke. Uzmite cijeli dan ako treba, možete skratiti neke ubojite destinacije busom, ali ljudi, hodanje is the way to go! Laganim špancirom možete otkriti i doživjeti najveće avanture koje vam ne nude nikakve brošure i organizirani aranžmani. Malo hodanja, divljenja, čuđenja i brisanja znoja s lica, i eto nas kod starice koja spretno prtlja po svojem štandu i puni tanjure gustom juhom s rezancima. Al' ovo nije bilo kakva juha s noodlama... Sjedamo na male jeftine plastične crvene stolice tik uz njezin limeni štand na kotačima, koji služi kao pokretna kuhinja za njezine malene zdijelice radosti.
„Kuai-tiao mu nam tok“ - viče Joel, a starica potvrdnim klimanjem glave započinje proces spremanja naših nudli.
„Opa stari! Rokaš ti već jezik, a?“ – zapitam ga impresioniran narudžbom na tajlandskom jeziku.
„Spontano učiš, pogotovo kad si dugo na istom mjestu.“ – odgovara mi nasmiješeno.

Čeka i mene ovaj dio istraživanja. Uskoro započinjem s akademijom, a planiram i odraditi par staževa po kuhinjama Bangkoka. Jezik treba, a i želim naučiti. Imam priliku provesti godinu dana u Tajlandu, bilo bi šteta da ne pokupim par finta za šprehanje cura! Na toj pokretnoj kuhinji krije se ugrađeni lonac/steamer u kojem tokom cijele večeri ključa njezin najbitniji sastojak – bogati svinjski temeljac koji nosi sav taj okus i čaroliju jela. Tik do njega, identičan manji lonac koji služi za blanširanje rezanaca. Cijela kuhinja je ograđena nekom vrstom pleksiglasa na kojem je ispisan meni i njegove cijene. Cijene kontam, al' pismo baš i ne. Uzdam se u Joelovo iskustvo s ovim štandom, al' poznavajući njega, došli smo na pravu stvar. Mali improviziran proziran ormarić na kojem stoje namirnice, ispod njega „kasa“ (kutijica) s lovom i tek jedna jedina neonska lampica koja osvjetljava „kuhinju“ u kasnijim noćnim satima.

Proces pripreme juhe izgleda jednostavan, ali tajna se krije u njegovoj pripremi za koje je odvojeno puno vremena i kuhanja prije samog dovršavanja jela. Za sam temeljac odvojeno je minimalno četiri sata! O ručno rađenim rezancima da i ne pričam, a još su tu i wontoni, tanko tijesto punjeno kozicama ili nekom drugom smjesom. I to nisu sve komponente. Jedino što je ostalo je dovršavanje jela, za koje treba samo par minuta. Nemojte se začuditi kad vam u Aziji na stol dođe jelo koje ste naručili prije dvije minute. Znaju oni što je brzina! Baka počinje sa spremanjem legendarne juhe s rižinim noodlama. Na staru drvenu kuhinjsku dasku stavlja dvije obične zdjelice. Otvara lonac s vrućom vodom i u njega baca duge bijele rižine rezance. Gotovi su za samo par sekundi, pa ih spretno premješta u naše zdjelice. Na njih dodaje wontone koje je također prethodno blanširala, pa komad svinjske jetre, tri okruglice od svinjetine koje su spremljene s rižinim brašnom, klice, kineski špinat (o da!) , i.... Onu stvar zbog koje je ova juha toliko posebna, a to je – svježa krv!

Uzima bijelu kanticu i lagano je dodaje u vrući temeljac. Kada krv dođe u kontakt s temeljcem, počinje se grušati, pa samo jelo postaje gušće. Gadljivo vam je? Čemu! Krv u kuhinji koriste čak i Hrvati. Krvavice, čurke? Upravo takav okus dobijete dodavanjem krvi u juhu, okus koji vas čak može vratiti na tren i u rodni kraj. Ali nisu ovo samo tekuće krvavice. Na stolu se nalazi i tona začina i dodataka kojima još i sami dovršavate jelo. Svako po svom guštu, na svoj način. Sol, šećer, papar, sušeni crveni chilli, fish sauce, soy sauce, ocat od riže, prženi kikiriki, sviježi tajlandski bosiljak... Mogu ovako nabrajti do sutra. Sve vas čeka na vašem stolu, i ne košta apsolutno ništa. Dovršavam jelo vlastitim igranjem i krećem u napad. Koja dubina okusa. Za samo sedam kuna! Ova krv samo povećava orgazam koji doživljavam u ustima. Sve te namirnice su tako čudne, a stvaraju tako dobar okus. Wontoni s kozicama koji se tope u ustima zajedno s rezancima, pa k tome juha koja je zgusnuta krvlju na najbolji mogući način. To je to!

Bangkok je teren na kojem se za prevlast najbolje hrane na ulicama već dugi niz godina bore brojne obitelji. Opstaju samo oni najbolji. Ipak se ovdje svakodnevno hrani na tisuće lokalaca koji skoče na klopu kad god ugrabe minutu slobodnog vremena s posla. A restoran jedino opstaje ako zadovoljava njihove kriterije. Izgleda da je ovaj jedan od onih koji su na pobjedničkoj strani, što debelo dokazuje ova predivna juha. Zahvaljujemo se ljubaznoj starici uz hvaljenje klope, i nastavljamo prema hostelu. Ovo je bio dobar dan! Vratio sam se u šemu s mojim Bangkokom, probao juhu od krvi i opet popio hladnu Singhu s mojim prijateljima.

Ovo je tek početak, čeka me pravi kulturni šok kad splasne ovaj početni entuzijazam. Imam desetak dana da pronađem stan, pa je tu još i ta avantura. Al' dobro, ovo je Jugoistočna Azija, ona uvijek pozitivno iznenadi. Život opet ima smisla, o da, još malo pa opet kuham!

  • #savjeti za putovanja
  • #Nikola Lesar
  • #masterchef
  • #bangkok
  • #Juha
  • #Krv
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Jesen u Lijepoj Našoj: gdje u berbu kestena i gljiva
Juhe, rižoti...
Bogata jesen u Lijepoj Našoj: Kamo u berbu kestena i gljiva?
Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali ne i okusa
Festival sira
Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali nikako i okusa
Mrvičasta pita od pistacija recpet
Ma, savršenstvo!
Ovako to rade Talijani: Recept za prefinu mrvičastu pitu punjenu kremom od pistacija
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Oglas
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Stravična nesreća: U Zagrebu rentali auto, kod Senja sletjeli u more, poginule dvije žene i dva muškarca
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto pa razbio stolicu
"Ovo nije smiješno"
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto, pa razbio stolicu
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
show
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Romina Knežić čestitala 25. rođendan Novoj TV
neviđeni glamur
Poput holivudske dive! Romina Knežić u ovom izdanju dostojna je svjetskih crvenih tepiha
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Piše nutricionistica
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
zabava
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Jasan se razlog
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
sport
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
Igrač Dinama iznenadio nakon pobjede: "Ja tad nisam igrao profesionalni nogomet"
jedan od najboljih
Igrač Dinama nasmijao sve nakon pobjede: "Ja tad nisam igrao profesionalni nogomet"
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
kaos na kraju
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
tv
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
sve
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Slika nije dostupna

'Putopis jednog kuhara': Satiranje u japanskom restoranu - izakaya do jaja!

"Tko bi rekao da će moj prvi pravi japanski restoran biti baš u - Tajlandu. Od svog tog street fooda i delicija koje nude šarene bangkoške ulice, ja biram japansku hranu..." Našem putujućem Masterchefu Nikoli Lesaru ništa nije strano, pa tako ni posjet japanskom restoranu u srcu Bangkoka! Evo što je popio, pojeo i doživio...

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Moj tajlandski kvart

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Songkran – vodeno ludilo

  • Slika nije dostupna Putovanja

    'Putopis jednog kuhara': Satiranje u japanskom restoranu - izakaya do jaja!

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close