Obalni gradić Paraty, smješten između Rio de Janeira i São Paula omiljeno je odredište turista koji traže nešto više od idiličnih plaža. Okružen planinama i bujnom šumom, Paraty gleda na zaljev načičkan otocima. Jedan od najstarijih brazilskih gradova izgradili su Portugalci u 16. stoljeću, a nije trebalo proći dugo vremena da se pretvori u glavnu brazilsku luku, svojedobno jednu od najvažnijih u portugalskom carstvu.

Paraty su prvotno su naselili lokalni Indijanci Guaianás koji su mu dali ime „rijeka ribe“ na jeziku tupi.

Nakon što je u susjednoj zemlji Minas Geraisu otkrivena ogromna količina zlata do Paratyja su počele stizati vrijedne pošiljke. Od tamo su kretali brodovi puni zlata i vrijednih ruda za Portugal i druge zemlje. Skupocjeno zlato izazvalo je inflaciju u Europi koja se nije mogla nositi s tolikim priljevom.

Tada je nastala i Zlatna ruta čije se staze i danas koriste kao putevi do obližnjih planina. Stotine tisuća robova u to su vrijeme izgradili cestu između São Paula, Rio de Janeira i Minas Geraisa te barutom razbijali stijene i kamenje kako bi dobili građevinski materijal. Samo putovanje od rudnika Minas Geraisa do luke trajalo je mjesecima, a veliku opasnost predstavljali su razbojnici koji su vrebali duž ceste.

Nakon što bi se brodovi sa zlatom otisnuli prema Europi razbojnike bi zamijenili gusari koji se htjeli obogatiti pljačkom na moru. Portugalci su morali pronaći sigurniji put koji je kretao direktno iz Rija, a uskoro je Paraty financijski propao. Stanovnike je od siromaštva spasila šećerna trska koja se ubrzo krenula izvoziti za Europu, a zatim je uslijedila i kava te cachaça, piće od šećerne trske i osnovni sastojak za nacionalni koktel - caipirinhu.

Osim uzbudljive prošlosti i kolonijalne arhitekture Paraty vrijedi posjetiti i zbog zanimljivog, zlatnog traila.

Put dugačak 1931 km prolazi kroz gustu šumu i proteže se kroz nacionalni park Serra da Bocaina. Da bi se prošao poželjna je dobra kondicija, a potrebno je otprilike oko 100 dana da se prijeđe u cijelosti. Tko nema dovoljno vremena za takvu avanturu kreće na jednodnevni izlet iz Paratyja rutom dugačkom 4 kilometara što vijuga oko vodopada u predivnoj prirodi, a budući da vodi i preko privatnih imanja na put se kreće s lokalnim vodičem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju