Ponovno putujemo fotografijama Borisa Trogrančića, majstora u pronalaženju predivnih krajolika, a ovoga puta vraćamo se njegovom omiljenom, Prokoškom jezeru u blizini Fojnice, od koje je udaljeno oko 22 kilometra.

Prije koji mjesec uživali smo u prizorima prvog snijega koji je pao u okolici bosanskohercegovačkih jezera, ali tada još niske temperature planinsko jezero nisu smrznule - dok najnoviji kadrovi pokazuju ledenu bajku u punom sjaju.

"Kao planinar i fotograf, Prokoško jezero najviše volim posjetiti na kraju turističke sezone jer tada nema buke koju stvaraju quadovi, nema gužve nii puno turista. Ustvari, prilikom moga posjeta jezeru gore nisam zatekao nikoga. Samo planina posuta prvim snježnim pokrivačem i hladni sjeverni vjetar koji pokazuje svoje pravo lice“, ispričao je tada Boris. No ledeno izdanje, u kojem ga je zatekao na samom kraju prošle godine, poseban je prizor jer je jezero bilo ukrašeno samo ledom, ali ne i snijegom, kako se češće viđa. 

Prokoško jezero - 5 Prokoško jezero - 5 (Foto: Boris Trogrančić)

"Prokoško jezero zimi je nepristupačno za vozila, pa se gore može otići samo pješice. Kako nema gužve, stječe se dojam da je netaknuto. Kolibe oko jezera su puste i stoje ondje samo kao podsjetnici da je čovjek ipak "taknuo" prirodu. Ono što me uvijek fascinira je činjenica da su jezero, kao i cijela planina Vranica nastali u pradavnom pleistocenu, djelovanjem ledenjaka.

Prokoško jezero predstavlja najstarije planinsko jezgro u Bosni i Hercegovini i nalazi se na oko 1.650 metara nadmorske visine. Takva ledenjačka jezera nazivaju se gorske oči.“, objašnjava zaljubljenik u prirodu i naglašava kako bisko je trebali puno pažljivije čuvati, kad je već tolike milenije živjela kao svjedok burne prošlosti planete. Putovati Borisovim fotografijama i videima možete na Facebooku, Instagramu ili YouTubeu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju