Putujući fotograf Boris Trogrančić predivno vrijeme u Bosni i Hercegovini iskoristio je za posjet Prokoškom jezeru (1636 metara nadmorske visine) i vrhu Stražici (1806 metara nadmorske visine), a svojim fotografijama nama je prenio komadić predivnog doživljaja.

"Budući da je već sredina studenog, pao je prvi snijeg ove jeseni na većini bosanskohercegovačkih planina. Kao planinar i fotograf, Prokoško jezero najviše volim posjetiti na kraju turističke sezone jer tada nema buke koju stvaraju quadovi, nema gužve i puno turista. Ustvari, prilikom moga posjeta jezeru gore nisam zatekao nikoga. Samo planina posuta prvim snježnim pokrivačem i hladni sjeverni vjetar koji pokazuje svoje pravo lice.

Prokoško jezero - 2 Putovanja Možda najljepše u BiH: Jezero u čudesnoj prirodi na kojem su cijene smještaja - bagatela

Moj obilazak vrha Stražica, s kojeg se vidi priličan dio planinskog lanca Vranice, kojem on i pripada, nagrađen je nevjerojatnim prizorima pri zalasku sunca. Spustivši se nazad do jezera, na krovovima pustih koliba oslikavale su se posljednje zrake sunca, a samo pokoja planinska ptica prkosila je hladnom vjetru", kaže Boris i dodaje:

"Nedavno je na Prokoško jezero ponovo vraćen alpski triton, tajnoviti endemski vodozemac koji je zbog poribljavanja jezera pastrvom bio istrijebljen. To su lijepe vijesti, kao i činjenica da je Prokoško jezero nedavno uvršteno u inicijativu Najljepša sela Bosne i Hercegovine (među još 15 drugih sela), u režiji USAID-ova projekta održivog razvoja turizma u BiH i udruženja Alterural. Cilj je toga projekta očuvanje bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama."

Fotografije Borisa Trogrančića možete istražiti na Facebooku i Instagramu, a "putovati" možete i njegovim kanalom na YouTubeu.

Raj za planinare: Otkrijte predivnu Vranicu, koja će vas raspametiti šumskim stazama, vidikovcima i nježnim planinskim livadama Vranica - 8 Vranica - 7 Vranica - 6 +4 Vranica - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju