Malo mjesto Morcote smjestilo se na samom jugu Švicarske, uz granicu s Italijom. Tehnički, bliže je gradu Milanu nego bilo kojem većem švicarskom gradu – možda je baš tako malo talijanske topline prešlo i na njega.

Naime, Morcote zovu najljepšim selom Švicarske. To je prilično hrabra tvrdnja s obzirom na to kakva su švicarska sela, pa prepuštamo oku promatrača da zaključi za sebe, a mi idemo na obale jezera Lugano.

Nagli uspon, nagli pad

Jezero Lugano jednim svojim dijelom čini prirodnu granicu Švicarske i Italije, a na obroncima brežuljaka koji ga okružuju smjestio se Morcote. Prije tisuću godina ovdje su se nalazili dvorac i luka za uvoz robe iz Italije, pa je već u srednjem vijeku Morcote imao veliku autonomiju.

Nažalost, nakon što je kuga poharala Europu, u Morcoteu je preživjelo svega sedam obitelji, a sam gradić našao se na udaru sukobljenih talijanskih gradova koji su ga svojatali. Konačno, preuzela ga je Švicarska i u 19. stoljeću slijedi ubrzani ekonomski oporavak grada koji se sve više okreće turizmu.

Povratak prirodi, otvaranje turizmu

Od tri kilometra kvadratna, koliko je Morcote velik, čak 80 posto teritorija čine šume. Stoga možete zamisliti ljepotu ulica ušuškanih u zelenilu, ili prizora starih crkvi i vila koje samo vire iz šumovitih brda. Na trenutke osjećate svježinu švicarske prirode, a onda toplinu južnjačke arhitekture u kamenu.

Duž obale jezera poredane su vile i kuće s dvorištima u cvijeću. Iza njih započinje slijed od čak 400 stepenica koje vode do crkve Santa Maria del Sasso. Ovdje ćete pronaći stare freske, čuti zvuk orgulji te uživati u šarenilu vrta i raskoši fontana.

Sjećate li se spomenutog dvorca iz 1000. godine? Još je tu i drži se. Štoviše, okružen je vinogradima i terasama, gdje možete kušati odlična domaća vina.

Postaje sve jasnije zašto je 2016. godine Morcote i službeno proglašen najljepšim selom Švicarske. Idealan omjer predivne prirode i arhitekture, mira i sadržaja, oduševit će svakoga.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju