Na obalama jezera Leman, tj. Ženevskog jezera na švicarsko-francuskoj granici, smjestio se slatki gradić Vevey. Kao stvoren za miran odmor, šetnje uz jezero i uživanje u pogledu na idilu koja vas okružuje… ali i golemu vilicu koja viri iz jezera.

Da, dobro ste pročitali: iz Ženevskog jezera u ovom dijelu obale viri ogromna vilica. Neobičan spomenik zvan La Fourchette postavljen je 1995. godine u čast 10. obljetnici Alimentariuma, gradskog muzeja posvećenog (pre)hrani. Izradio ju je švicarski umjetnik Jean-Pierre Zaugg.

Nisu svi bili oduševljeni ovim prizorom koji bode u oko (prigodan izraz, zar ne), pa je vilica svojedobno izvađena iz jezera. Onda je prošlo 10 godina i ljudi su se očito zaželjeli čudne stare skulpture, pa su potpisali peticiju tražeći ju natrag.

Lokalne vlasti su to odobrile i sada u Veveyu ponovno možete uživati (ili ne uživati) u ovoj neobičnoj atrakciji. Inače, ova 1.3 metra široka i 8 metara visoka vilica sada uživa i status jedne od najviših vilica na svijetu (vjerovali ili ne, ima ih još – u američkom Missouriju i Coloradu).

Možda je ovo i pametna atrakcija za grad koji se ponosi svojom gastro ponudom - jer, budete li dovoljno dugo uživali u pogledu, možda ćete ogladniti i krenuti prema jednom od lokalnih restorana... 

Osim spomenika, u Veveyu svakako posjetite i muzej posvećen Charlieju Chaplinu koji je živio u ovom gradu od 1952. pa sve do svoje smrti 1977. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju