Antarktika, peti najveći kontinent planeta, udaljeno je, te i dalje prilično misteriozno mjesto na kugli zemaljskoj. Iako veća od Europe, Antarktika nema svoje stanovnike ni vladu, niti išta slično, već njome vladaju – snijeg i led.

Klimatske promjene snažno utječu i na nju, ali će sigurno još neko vrijeme postojati, pa je svi željni avanture mogu posjetiti. Jasno, to je skup sport jer izlet tamo može stajati i više od 100 tisuća kuna, ali ako će to biti putovanje života, možda se za taj doživljaj i isplati štedjeti... I dok su trenutačno putovanja na čekanju, jednom će završiti i situacija s koronom, pa će ponovna biti dostupna, čak i do daleke Antarktike!

Za početak, treba odmah reći – ne postoji prečica za dolazak na taj kontinent. Put je nužno i dugačak i skup, a gotovo sve ekspedicije koje organiziraju posjet na Antarktiku započinju na južnoj hemisferi.

Kako doći

S obzirom na neobičnost destinacije, posve je jasno da letovi do Antarktike i nisu baš uobičajeni. Najčešće se na taj udaljeni kontinent stiže iz Patagonije (južni dio Argentine), Australije i Novog Zelanda.

Primjerice, ovako bi izgledao jedan put koji bi mogao biti najpovoljniji: Najprije iz svog europskog odredišta dolazite do Buenos Airesa te od tamo hvatate let za Ushuaiu, grad u Patagoniji. Iz njega na Antarktiku voze brodovi te ćete na taj način proći najpovoljnije, ali imajte na umu da je i dalje riječ o skupom putovanju koje traje više dana.

Ako idete primjerice do Novog Zelanda i otisnete se brodom iz Tasmanije, uz mnogo novca (oko 180 tisuća kuna), trebat će vam i vrijeme jer krstarenje potraje i tridesetak dana. Naravno, pritom ćete doživjeti i nekakve čudesne prirodne ljepote.

Zapravo, već smo ih se dotaknuli. Brodom dolazi mnogo ljudi, ponajviše iz spomenute Ushuaie, no neki stižu čak i iz Južnoafričke Republike! Naravno, postoji i opcija avionskog leta, i to iz Čilea, a cijene su papreno skupe. Zapravo, avion vas vozi na Otok kralja Georgea na Šetlandskim otocima te od tamo hvatate kruzer i smanjujete vrijeme putovanja.

"Ludi" načini dolaska

Jasno, postoje uvijek i oni posebni načini dolaska. Svi zahtijevaju mnogo novca, ali dobro, što je tu je... Jedan je prijava na World Marathon Challenge, tj. trčanje maratona koji se odvija po cijelom svijetu. Cijena? Prava sitnica – otprilike 250 tisuća kuna po glavi...

S druge strane, možete otići i besplatno ako ste slučajno znanstvenik koji se, primjerice, bavi klimatskim promjenama. No ako niste, morat ćete se isprsiti. Naravno, tu su uvijek i putovanja za ekstrabogate, čije cijene premašuju i pola milijuna kuna...

Najbolje vrijeme za posjet

Apsolutno – zima. Kad je kod nas zima, na Antarktici je ljeto, iako to "ljeto" uzmite s rezervom. Ipak, u to doba imat ćete priliku vidjeti jedinstvene životinje poput beba pingvina, kitova i ostalih čuda iz morskog svijeta, tako da je svakako najbolje vrijeme za posjet između studenog i ožujka.

Uglavnom, sve ste shvatili. Antarktika nije za svakoga, čak i većina onih koji je mogu posjetiti (mislimo na novčanu priču) to neće učiniti, tako da ona ostaje i dalje prvenstveno san istinskih avanturista.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju