Kada jesen dođe u istočnu kinesku provinciju Jiangxi, to zna cijeli svijet. Malo slikovito selo Huangling postaje špajza na otvorenom i ulice grada preplave plehovi promjera i po dva metra, u kojima se na suncu suše papričice i bundeve.

Svojevrsni mali festival poznat i kao „shaiqiu“ počinje već u srpnju, kada lokalne obitelji iz svojih kuća iznose zimsku odjeću i kuhinjski pribor da se osunčaju na najjačem suncu – vjeruju kako će to spriječiti moljce i štetočine do iduće godine.

Uz to, stanovnici u ogromnim protvanima i plehovima na granama bambusa iznose svoje poljoprivredne proizvode kao što su ljute papričice, kukuruz, bundeve te čak i cvijeće krizantema da se osuše na suncu. To se odvija u ranu jesen, i tada krovovi kuća, tende, pa čak i ulice, bivaju preplavljeni hranom koja se suši za zimu.

Iako je riječ o autentičnom lokalnom događaju, a ne manifestaciji za turiste – s vremenom je i izraslo u to. No, domaćima ne smeta: štoviše, veseli ih radoznalost posjetitelja i rado ih pozivaju da im se priključe u zabavnim aktivnostima.

Ruralni turizam koji je ovdje postao popularan posljednjih godina, vratio je život u mjesto iz kojeg su mnogi mladi otišli u veće gradove.

Posjetioce iz dalekih krajeva ovo pak često baci u nostalgiju za djetinjstvom i boravkom kod baka i djedova na selu. A fotografije koje pritom nastaju izgledaju gotovo nerealne, okupane u svim nijansama jeseni…

Što su tiramoli za Mediteran, to je shaiqiu za Istok – stoga ni ne čudi što mnogi nazivaju Huangling jednim od najljepših sela Kine.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju