Iako će vam mnogi reći kako o ukusima ne treba raspravljati, mi mislimo kako nema ništa loše u dobrom starom komentiranju ukusa. Istina, nekom je možda neki grad super, vama grozan, no, zar vas uostalom za to i treba biti briga? Kako god, jedno nedavno istraživanje pokušalo je dati odgovor o podcijenjenim i precijenjenim gradovima svijeta, a rezultati su pokazali sljedeće...

Kako donosi portal Timeout, kompanija Bounce, specijalizirana za skladištenje prtljage, naručila je istraživanje koje je trebalo dati odgovor u kojim je gradovima odmor precijenjen, a u kojima podcijenjen. Studija je kao glavne uzela dva parametra – broj znamenitosti i zanimljivosti u nekom gradu te broj posjetitelja u istom gradu.

Rio de Janeiro Rio de Janeiro (Foto: Getty Images)

U praksi to izgleda ovako - ako grad ima veliki broj znamenitosti, a pritom ga ne posjećuje veliki broj ljudi, njega možemo smatrati podcijenjenim. Na prvom mjestu tako se našao grčki otok Rodos, najviše zahvaljujući znamenitostima upisanima na popis UNESCO-ove Svjetske baštine i sjajno sačuvanoj staroj jezgri. Ipak, iako okupan suncem i prepun povijesti, istraživanje pokazuje da mu turisti ne posvećuju toliko pažnje.

Odmah nakon Rodosa na popisu se nalaze Marakeš i Porto. Drugi najveći portugalski grad, iako je proteklih godina doživio priličan turistički procvat, i dalje posjećuje tek 2,5 milijuna ljudi godišnje. Prvih pet zatvaraju grčki Heraklion i brazilski Rio de Janeiro.

Kad je riječ o precijenjenima, prvi je Pariz, iza kojeg slijede New York, London, Istanbul i Milano. S obzirom na ljepotu ovih gradova, s popisom se ne možemo složiti, ali rezultati su ispali ovakvi jer gotovo svi ovi gradovi godišnje ugošćuju ogroman broj turista.

Bilo kako bilo, ako želite doživjeti znamenitosti, a pritom ne biti u najvećoj gužvi svijeta, znate kamo treba putovati. S druge strane, nemojte ni da vas "prestraše" gradovi proglašeni precijenjenima jer svih pet itekako treba obići.

Novi prijatelji, dobri susjedi: Europski grad prvi na listi mjesta koja pružaju najbolju dobrodošlicu na svijetu Glasgow Montreal +0 Glasgow

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju