Oslo, grad koji živi
Pošto se mi Hrvati toliko volimo kititi skupim krpicama, Oslo je idealan grad za nas. Prepun je dizajnerskih outleta u kojima možete kupiti odjeću i obuću po izrazito niskim cijenama. Po kulturi ispijanja kave poprilično smo slični, ni Norvežanima nije problem sjediti po tri sata u kafiću, doduše, ne po istim cijenama... Ako se nađete u Oslu svakako prošećite parkom skulptura Ekebergpark. U njemu možete vidjeti slavnu Rodinovu Evu te još slavniji Par Louisa Bourgeoisa. A u restoranu koji se nalazi u samom središtu parka je i originalni Warhol, kojeg možete pogledati bez posebne naplate.

Nekoliko minuta vožnje od grada nalazi se tvrđava i muzej umjetnosti Hennie-Onstad, koji je 1968. godine osnovala Sonja Henie, olimpijska pobjednica i zaljubljenica u umjetnost. Na sjevernoj strani grada nalazi se jezero oko kojeg živi 25.000 stanovnika. Jezero nudi bezbroj mogućnosti kako aktivno provesti vrijeme, ali i mnogobrojne marine, restorane i kafiće u kojima možete dobro jesti.

Norveški fjordovi
Fjordovi na zapadu su stvoreni od serije kanala koji se protežu od obale do podnožja planina. Ako ste mislili da bi vam mogao biti problem doći od Osla do fjordova, onda ste se prevarili. Javni prijevoz je prvoklasan. Autobusi, vlakovi ali i brodovi mogu vas dovesti do planina, ili provozati po fjordovima.

Alesund, gradić iz bajke
Neki će reći da je ovo najljepši norveški grad. Iako je 1904. bio uništen u požaru, ovaj lučki grad je ponovno sagrađen u Art Nouveau stilu. Gradić se nalazi na nizu malenih otoka, a sam centar grada je toliko zbijen da ga možete obići pješice u 20 minuta. Savršena lokacija na kojoj se ovaj grad nalazi omogućava vam da istražite obližnje fjordove, ali i putove kroz okolne planine.

Bergen, ribarska oaza
Grad Bergen je okružen sa sedam planina i sedam fjordova, a poznat je po svojoj luci i tržnici ribe. Povijest vuče daleko u srednji vijek, a danas je poznat kao miran i šarmantan gradić okružen planinama. Na tim planinama postoji na desetak žičara koje vam pružaju mogućnost da vidite grad iz ptičje perspektive. Samo minutu vožnje od Bergena naći ćete se okruženi predivnom prirodom omeđenom prekrasnim fjordovima. A kad se već jednom nađete kod fjordova svakako se provozajte brodom kroz Naeroyfjorden, poznat kao najdramatičniji i najljepši fjord na svijetu.

Stavanger
Ovaj tihi gradić idealan je za odmor, a kad se jednom stopite s njegovom atmosferom, naći ćete pravi odmor za tijelo i dušu. Grad je poznat po odmaralištima i wellnes centrima u kojima postoji za svakoga ponešto. A ako se zaželite malo kulturnog uzdizanja, svakako vam preporučamo posjetiti neki od čak deset malih muzeja koji se nalaze u centru grada. Najveći je muzej pomorstva u kojem možete vidjeti brodove vikinga, ali i moderna čuda današnje nautike. Isto tako preporučujemo posjet muzeju nafte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju