Lude litice doslovno zovu ljude da se popnu na njih. Idealne su za skakanje padobranima i let zmajevima. Avanturisti, fotografi, pješaci i penjači uživaju u veličanstvenim pogledima, a s liticama dolaze i slapovi, tako je i Norveška puna predivnih slapova koji se strmoglavljuju prema rijekama i jezerima u podnožju. Jednaodnajpoznatijih litica je Trolltunga ili Trolov jezik, nastao kad se dio planine urušio. Gromada oblikovana poput skakaonice ostala je stajati i čekati eru društvenih mreža – kad je postala poligon za ispitivanje straha od visine.

Trolltunga se prostire na oko 700 metara, iznad nestvarno lijepog jezera Ringedalsvatnet. Da bi se došlo do stijene potrebno je 10 do 12 sati pješačenja. Dio puta može se skratiti i vožnjom automobilom.

Osim klasičnih fotografija na kojima je cilj pokazati hrabrost što bliže rubu, na Trolovom jeziku snimaju se i svadbene uspomene, gimnastičari rade egzibicije poput salta, pleše se balet, a nađu se i ekscentrici koji sa sebe skidaju i zadnji komadić odjeće.

Oko sto tisuća ljudi planinari svake godine do Trolltunge kako bi stvorili uspomene koje se ne zaboravljaju. Na vrhu ih nerijetko čeka red, ali to ne smeta zbog pogleda koji oduzima dah.

Trolov jezik - 4 Trolov jezik - 4 (Foto: Profimedia.hr)

Preikestolen 

Masivna litica nalazi se 604 metara iznad fjorda Lysefjord. Ova litica jedna je od najvećih Norveških atrakcija.

Brunich Guillemot

Nalazi se na medvjeđem otoku usred Barentsovog mora. Pogled ćete vjerojatno morati dijeliti s istoimenim pticama...

Hornelen

 Dugo vremena služila je kao orijentir mornarima koji su plovili ovim morima, a danas uglavnom za skakanje base-padobrancima.

Kjeragbolten

Ovdje je riječ o masivnoj kamenoj gromadi koja je „zaglavila“ između dviju planina i nalazi se iznad fjorda Lysefjord. Potrebno je dosta hrabrosti da bi čovjek stao na ovaj kamen i isprobao građevinske sposobnosti majke prirode.

Jedina zemlja na svijetu u kojoj morate potrošiti barem 1500 kuna svakog dana boravka! Butan Tigrovo gnijezdo, Butan - 1 Tigrovo gnijezdo, Butan - 4 +7 Butan - 2
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju