U 5 dana koliko smo proveli u Oslu, prehodali smo cijeli grad uzduž i poprijeko, trošili smo samo na najnužnije i uspjeli smo ne bankrotirati i sjajno se zabaviti.

Cijene su visoke, kava je oko 35 kuna, pivo barem 70 kuna. Hrana je jako skupa, no može se snaći kupnjom namirnica u trgovinama. Cijene ribe su smiješno niske, povrće i voće je tu negdje kao u Hrvatskoj, dok je cijena bocirane vode oko 30 kuna. Što se tiče alkoholnih pića, u trgovinama mješovitom robom možete kupiti samo pivo, dok za ostatak ponude morate pronaći trgovine isključivo namijenjene prodaji alkohola, koji je jako, jako skup. U Oslu se gotovo sve može platiti karticom, što je praktično jer su mjenjačnice uglavnom smještene u centru i uzimaju veliku proviziju.


Bicikliranje!
Nakon nekoliko dana hodanja stopala su mi gotovo "otpala" pa smo odlučili iznajmiti gradske bicikle. Bicikli se iznajmljuju kod glavne stanice u strogom centru te jedan dan košta 100 kruna, što je oko 90 kuna plus depozit od 250 kruna. Odlično je što ima preko 100 stajališta te stvarno ne morate brinuti oko traženja istih, no pravila su da se možete voziti na jednom biciklu maksimalno 3 sata, kojeg morate u tom vremenu zamijeniti za drugi te se istima ne možete služiti u periodu od ponoći do šest sati ujutro.


Malo o kvartovima
Grünerlokka
je presladak kvart prepun butika, vintage dućana i malih kafića. Naprosto sam oduševljeno hodala i istraživala tim kvartom. Sve je predivno uređeno i vlada jako opuštena atmosfera. Spuštajući se prema centru dolazimo do boemskog dijela koji spaja centar i Gronland, sa puno klubova i slatkim buvljakom u Blau.

Gronland je tzv. "geto", no puuunooo je to dalje od nekakvog nesigurnog kvarta. Multikulturalnost i živost je na svakom koraku, zanimljive trgovine sa nevjerojatnim stvarima te večernji odabir za izlaske. U Gronlandu možete pronaći sve moguće namirnice iz svih dijelova svijeta po povoljnim cijenama.

Centar grada je predivan (ma sve je u tom Oslu predivno), pun trgova sa sviračima, najrazličitijih barova, zanimljivih trgovina. Šetnjom po centru prema obali smjestio se Aker Brygge, moderan kvart prepun fantastičnih zgrada i instalacija te se tamo smjestio Muzej moderne umjetnosti, koji oduzima dah.


Na poluotoku Bygdoy smjestili su se mnogi muzeji, a do njega možete doći brodom ili nekim od javnih prijevoznih sredstava. Mi smo išli autom te smo posjetili Kon-Tiki muzej, koji nas je oduševio.

U Oslu su ludi za vintage stvarima te često možete naići na "Hrelić" trgovine natrpane sa svim i svačim. Brdo vintage i second hand butika, cijene su puno više nego u Hrvatskoj, no može se naći doista fantastičnih komada. Uz butike, trgovine i buvljake, škole često organiziraju rasprodaje rabljenih stvari te se tamo može pronaći sve i svašta za "bagatelu". Posjetili smo Vestkanttorvet buvljak, koji se održava svake subote. Po atmosferi me podsjeća na "naš" Britanac nedjeljom, a stvari koje se prodaju su doista posebne. Cijene - haljina iz 60-ih u vrhunskom stanju 250 kruna, prstenje 50 kruna, itd.


TIPS&TRICKS
- za efikasno pakiranje guglajte Ryanair packing i izaći će vam brdo videa kako najbolje spakirati brdo odjeće u minijaturni kofer
- cijene kavijara, lososa i tune se kreću 6-12 kuna
- boca gazirane mineralne vode je oko 6 kuna (ne izgleda kao da ima mjehuriće pa pazite kako je otvarate da ne biste završili okupani :D )
- cijena kebaba je oko 60 kruna, drugačiji je nego döner kebab (manja lepinja i jede se vilicom - bez brige, usvinjit ćete se gotovo sigurno)
- ako ste na malom budžetu, postoji McDonald's, gdje su cijene više nekoliko kuna, nego u Hrvatskoj
- po cijelom gradu možete naći supermarket Rema 1000, koji je nešto povoljniji od ostalih (cijene jako variraju)
- nosite UDOBNU obuću i slojevito se odjenite


- dani su već sad jako dugi i stvarno možete iskoristiti svaki sat na istraživanje
- ako mislite piti alkoholna pića, kupite ih u Duty Free shopu kada uđete u zemlju (skupo je, ali puunoo jeftinije nego u Oslu) + trgovine alkoholnim pićima rade samo do 18h.
- nemojte se švercati u javnom prijevozu jer su GOLEME kazne (možete usred noći, no na vlastit rizik)
- u kafićima naručujte Cappucino ili Macchiato, ako ne želite dobiti cijelu zdjelicu prepunu razvodnjene kave :D
- razmijenite minimalno novaca u krune, potrebnija će vam biti debitna kartica (npr javni wc u parku možete platiti samo karticom)
- pušenje je zabranjeno u kafićima i klubovima, čak i u dijelu Aker Brygge-a


- Norvežani su ludi za roštiljanjem pa ćete zasigurno naletiti u gotovo svakom parku kako roštiljaju na jednokratnim roštiljima
- Oreo možete pronaći u svim mogućim oblicima, čak postoji kit za stvaranje svojih keksića
- u Visit Oslo Centru imate besplatni Wi-Fi i karte grada i događanja te možete pronaći sve informacije vezane uz Oslo
- isplati se uzeti Oslo Pass, unatoč visokoj cijeni od 320 kruna za 24h dobivate puno pogodnosti (besplatan prijevoz, više od 30 muzeja, koncerti i još mnogo toga.
- dnevna karta za gradski bicikl je 100 kruna, no godišnja za stanovnike je 120 kruna pa se probajte dogovoriti s nekim da izvadi godišnju kartu (sigurno ćete upoznati nekog, Norvežani su jako friendly)
- lutajte gradom, tako ćete otkriti sve dragulje koje skriva

Bila sam skeptična oko Skandinavije, nije me nekako privlačila, no pozitivno sam iznenađena, štoviše oduševljena Oslom te bih svakome preporučila da posjeti ovaj živopisan grad.


Sve je fotografirano sa #NX3000, a sve je lijepo napisala naša blogerica Ar Ar!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju