Palermo je idealno polazište za uzbudljivi odmor u Italiji. Ne samo politička prijestolnica najvećeg mediteranskog otoka, Sicilije, Palermo je i središte kulture i turizma. Od prekrasnih plaža i ljupkih sela do užurbanoga gradskog života i veličanstvene arhitekture, Sicilija je vrijedna svakog popisa, a Palermo predstavlja vrata toga čudesnog otoka.

Smješten na sjeverozapadnoj obali Sicilije na obalama Tirenskog mora, Palermo ima 2700 godina dugu povijest. Feničani, Grci, Rimljani i Arapi vladali su gradom, tako da je svaka civilizacija obojila Palermo jedinstvenim bojama, koje se danas ponosno prikazuju na njegovoj kulinarskoj sceni i očaravajućim crkvama, palačama i gradskim trgovima.

A ako se već zaputite u prijestolnicu Sicilije, svakako posjetite nešto od sljedećeg…

Kapucinske katakombe

Možda najzanimljivija atrakcija u Palermu svakako su jezive kapucinske katakombe. Hladne kripte sadrže više od 8 tisuća pokojnika, kao i više od tisuću mumija, od kojih su neke sačuvane u svom vjerskom ruhu ili svakodnevnoj odjeći. Što se točno dogodilo u kapucinskim katakombama? Kada je istoimeni samostan prerastao groblje, redovnici su počeli iskapati pod zemljom za svoje nedavno preminule. Od 16. do 20. stoljeća tisuće su tijela mumificirane ili pokopane u katakombama. Ono što je započelo kao posljednje počivalište isključivo za redovnike postalo je statusni simbol među poznatim Sicilijancima i vjerskom zajednicom. Zbog posjeta nećete bankrotirati jer cijena ulaznice iznosi 5 eura. Pripazite samo na radno vrijeme, koje je dvokratno.

Palermo Palermo (Foto: Getty Images)

Četiri kuta

Iako i Zadar ima slavna četiri kantuna, koja je u Kalelargi opjevao i Tomislav Ivčić, ovi u Palermu ipak su nešto poznatiji. Grad ima drugo po veličini povijesno središte u cijeloj Europi. Srce je tih povijesnih četvrti trg Quattro Canti, službenog naziva Piazza Vigliena. Osmerokutan i kompaktan, Quattro Canti je poseban i svi će bar koju minutu zastati na njemu. Četiri identične barokne građevine čuvaju kutove i stvaraju dojam ljepote i simetrije. Putnici mogu uočiti kipove četiriju španjolskih kraljeva na pročeljima prije nego što se izgube u središnjim četvrtima Palerma.

Tržnice

Najbolje mjesto da otkrijete puls grada je na tržnicama. Palermo je dom pet tržnica koje datiraju iz arapske vladavine u 9. stoljeću. Ulične tržnice u Palermu kaotične su, šarene i pune ljudi. Promatrači će svjedočiti vikanju, cjenkanju i pjevanju, a najbolji način da ih doživite jest praćenje gužve i upijanje živahne atmosfere. Voće, riba, začini i odjeća samo su dio ponude štandova. Najpoznatije su tržnica Vucciria, na kojoj se odvija i bogati noćni život, i tržnica Lattarini, za suvenire i tradicionalnu odjeću. Kuhinja Palerma puno je više od pizze i tjestenine, stoga svakako kušajte i lokalna jela kao što su panelle, crocche i stigghiola.

Palermo Palermo (Foto: Getty Images)

Obilazak teatra Massimo

Turisti koji vole elegantna kazališta moraju posjetiti teatar Massimo u Palermu. Luksuzna operna kuća sagrađena je 1897. godine, a s kapacitetom za gotovo 1500 gledatelja najveća je u Italiji i treća po veličini u Europi. Nadaleko je poznata po svojoj savršenoj akustici, pa je užitak otići na operu ili koncert u raskošnom kazalištu. Čudesna unutrašnjost može se pohvaliti plišanim baršunastim sjedalima, visokim stropovima i delikatnim freskama i stolarijom. Obilasci su mogući za desetak eura, a filmofili se kazališta posebno dobro sjećaju iz kultnog filma Kum 3.

Plaže

Sicilija je vrlo dobro odredište za uživanje na plažama. Duge obale Palerma i nadrealno tirkizno more imaju sve, od pješčanih i šljunčanih plaža do onih na liticama. Posjetitelji imaju neograničen izbor kada traže mjesto za sunčanje na sicilijanskom suncu. Neke od najboljih plaža u blizini Palerma uključuju Mondello, Capo Gallo te plažu Balestrate, na kojoj nikad nema gužve, ali i do nje treba pedesetak minuta vožnje automobilom.

Bogata povijest Sicilije i njezinih gradova utjecala je na razvoj kulture u tom dijelu Italije u svakom smislu, pa tako i u gastronomskom. Od slasnih panellea, trokutića koji izgledaju poput zapečenih žganaca koji se poslužuju samostalno ili u kruhu, pa sve do granite siciliane, sladoleda koji se priprema doslovno od šećera i vode. Za degustaciju i guštanje u sicilijanskim poslasticama posjetite obližnji Lidl i istražite asortiman iz tjedna okusa Sicilije, s kojim mirise i arome Italije u trenu možete osjetiti u vlastitoj kuhinji. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju