Italija je uvijek dobra ideja, a s Padovom teško možete promašiti. Em se radi o jednom od najbližih gradova nama, koji se smjestio u regiji Veneto, em je riječ o studentskom centru, tako da zabave na fali. Uglavnom, ako se zaputite u Padovu, čekaju vas mnoge lijepe stvari, ako je vjerovati savjetima lokalaca objavljenima na portalu Guardian.

Gastronomija

Velika tržnica na otvorenom na Piazza delle Erbe mjesto je na kojem se miješaju razne boje i mirisi. U sjeni srednjovjekovne Palazzo della Ragione smjestilo se mnoštvo šarenih štandova, dok su dvije dugačke, natkrivene arkade, nazvane Salone, prepune neodoljivih delikatesnih trgovina specijaliziranima za salamu, pršut, parmezan i svježu tjesteninu.

Rezervirajte stol za ručak u obližnjoj Osteria l’Anfora, gdje ćete kušati lokalne specijalitete, ali i pojesti najbolji tiramisu u životu. Padova ima i nekoliko pravih vegetarijanskih restorana, no ljubitelji ribe pronaći će ukusna jela od morskih plodova u Enotavola Pino, koji također ima sjajan izbor prirodnih i organskih vina.

Četvrt

Život i srce Padove je stari geto, labirint uskih ulica koje se protežu od Piazze delle Erbe. Židovska zajednica ovdje je bila odvojena od 1603. do 1797. godine, kada je naselje konačno otvorio Napoleon, a danas turisti posjećuju Židovski muzej i sinagogu.

Jednako živahno danju kao i noću, bogato je antikvarijatima i modnim trgovinama, pa su tako Manfrotto i Tessuti Bevilacqua sjajne prodavaonice tekstila. Staromodna Osteria dei Fabbri mjesto je za jelo, dok je zasjenjena terasa modernog Caffè della Piazzetta idealna za aperitiv.

Priroda

Svi u Padovi ponosni su na botanički vrt. Osnovan je 1545. za uzgoj ljekovitog bilja pod nadzorom drevnog gradskog sveučilišta, a danas ponosno nosi titulu najstarijeg botaničkog vrta na svijetu te se nalazi i na popisu UNESCO - a. Možete prošetati i uživati u 6 tisuća egzotičnih biljaka, drveća i cvijeća, ali za prvi posjet vrijedi uzeti opciju obilaska uz vodiča.

U blizini Vrta nalazi se golemi Prato della Valle. Ovaj eliptični trg jedan je od najvećih talijanskih trgova i okružen je sa 78 mramornih kipova postavljenih u 18. stoljeću. Predivan je prizor i u njemu se održavaju koncerti, tržnice i sajmovi hrane.

Noćni život

Noćni izlazak u Padovi treba započeti na Piazza della Frutta, uz snack na štandu s uličnom hranom La Folperia, koji prodaje hobotnicu kuhanu na desetak različitih načina uz koju odlična ide čaša vina. U susjedstvu je prepuna terasa Bar dei Osei, poznata po svom spritzu.

Ne slušajte što kažu u Veneciji, Aperol Spritz definitivno je izmišljen u Padovi. Svatko mora popiti barem jedan u Caffè Pedrocchi koji datira iz 19. stoljeća. Drugo mjesto koje valja posjetiti je Enoteca Treccani, gdje možete probati domaća vina i slušati jazz uživo, a studenti najčešće posjećuju Fishmarket.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju