Kurilski otoci naziv je za vulkanski arhipelag pod upravom Rusije. Dio svojataju i Japanci, no to je tema za sebe, a nas zanima ono čisto od politike, svađa, pa donekle i – ljudi. Idemo na daleki istok, na Pacifik, gdje u predivnoj i gotovo netaknutoj prirodi živi malo stanovnika, a fotografije koje ondje nastaju su nerealne.

Upravo zbog tektonskih podrhtavanja i činjenice da se nalaze unutar Pacifičkog kruga vatre, Kurilski otoci izgledaju nestvarno lijepo a njihove kamene formacije su bez konkurencije. Zime su duge, hladne i olujne, a ljeta kratka i maglovita.

Preporučuje se razgled otoka brodom jer ćete tako imati priliku vidjeti vulkane sa sigurne udaljenosti. Od gotovo stotinjak vulkana u ovom području, njih čak četrdesetak je još aktivno.

Također, moći ćete upoznati i neke nevjerojatne vrste ptica među kojima se posebno ističe brkata njorka, patkastog oblika, crno bijelih brkova i smiješnog začuđenog pogleda.

Među domaćim stanovnicima lako ćete uočiti autohtone, pripadnike plemena Ainu. Lica su im prekrivena tetovažama, imaju vlastiti jezik i vjerni su svojim tradicijama poput sviranja mukkurija i pričanja starih priča.

Tri najpopularnija otoka za obilazak su Kunashir, Iturup i Shikotan, a budite spremni da se na nekom od njih možda zadržite i par dana zbog velikih magli ili oluja koje mogu naići.

Sjevernije, nenaseljene otoke možete obići samo putem turističke agencije što je možda i bolje jer ste onda mirni i u sigurnim rukama.

Kako izgleda život u najhladnijem naseljenom mjestu na svijetu? Ojmjakon - 7 Ojmjakon - 2 Ojmjakon - 1 +5 Ojmjakon - 8

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju