Bilo da poželite pustiti mozak na pašu u uvalama i plažama, planinariti ili zamijeniti gojzerice japankama u siječnju, Kanarski otoci su uvijek dobra ideja, ali ne samo za zaljubljenike u prirodu. Budući da španjolski otoci imaju sunčanih dana za „izvoz“ ne čudi da je upravo tamo pala odluka za izgradnju na izgradnju najvećeg astronomskog opservatorija za promatranje Sunca na svijetu - Observatorio del Teide.

Uz Čile i Havaje, Tenerifi su najbolje mjesto za promatranje neba. I dok se turisti željni pogleda u svemir istražuju opservatorij, iza zatvorenih vrata znanstvenici neumorno rade. Jedno od otkrića koje se rodilo u Tenerifima upravo je ono koje pokazuje kako sunce ima svoju frekvenciju na kojoj radi, kuca poput srca - samo sporije, svakih pet minuta.

Na turama se možete pobliže upoznati s dnevnim i noćnim nebom iznad Kanara, teleskopima koji se koriste u opservatoriju, kao i najrazličitijim projektima Instituta za astrofiziku Kanarskih otoka, institucije koja upravlja solarnim zvjezdarnicama.

Tko želi, može sudjelovati u radionici astrofizike, a nakon toga i baciti oko na Sunce kroz posebne teleskope. U ponudi opservatorija je i tura koja uključuje vožnju žičarom, promatranje noćnog neba, iskustvo boravka na planini Teide noću. Poseban je doživljaj posjetiti Tenerife za punog mjeseca, kada je pogled na kratere vulkanske planine posebno čaroban.

Pico de Teide (3715 m) po visini je treći vulkan na svijetu – i najviši vrh Španjolske. Aktivan je, a posljednja erupcija dogodila se u studenom 1909. Sa svojom okolicom zaštićen je kao nacionalni park, jedan od najposjećenijih na svijetu.

Vrijedi sačuvati nešto vremena i za planinarenje Teideom. Krajolici u kojima guste šume zamjenjuje priroda gola poput pustinje ili mjesečeve površine. Za „osvajanje“ vulkana potrebna je posebna dozvola i dobra kondicija, no oni koji su imali prilike približiti se stratovulkanu kažu da je doživljaj nezaboravan.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju