Opijum, kupke i sudžuk – vodimo vas u veličanstven grad koji ih je objedinio pod jednim krovom ili točnije, brdom. Afyonkarahisar možemo (a mislimo da ćemo i morati, jer ovo baš teško ulazi u uho) skraćeno zvati Afyon – što na turskom doslovno znači mak tj. opijum.

Smješten u unutrašnjosti zapadne Turske, ovaj grad je poznat upravo po tome, ali i po nekim drugim turistima primamljivim atrakcijama. Pa, zaronimo (doslovno).

Vizualno, grad je lako prepoznatljiv po stjenovitom vulkanskom brdu koje prodire iza njega u visinu od 200 metara. Zbog strateški zgodne pozicije, ovdje se u antici nalazila tvrđava. Nekadašnji Akroinon ili Nikopolis je po dolasku Turaka preimenovan u Kara Hissar tj. Crnu tvrđavu, a kada su otkrivene čari opijuma, dodan mu je i naziv Afyon.

Vruća i suha klima Afyona pogoduje uzgoju maka, zbog čega je Afyon postao najveći proizvođač maka u Turskoj. Ne samo to, već Afyon proizvodi gotovo trećinu ukupnog morfija proizvedenog u svijetu. Točnije, govorimo o farmaceutskim proizvodima koji potječu od opijuma u kapsulama maka. U slavnijim vremenima, negdje do 1960-ih, proizvodnja maka je ludovala više nego danas. No, onda je uslijedio međunarodni pritisak predvođen SAD-om i zabava je završila: brojna polja maka su uništena, a proizvodnja je stavljena pod strogu kontrolu.

Osim po opijumu, poznat je i kao glavni grad termalnih lječilišta. E, tu leži onaj dio u koji valja zaroniti. Grad leži na pet glavnih termalnih izvora s velikom količinom minerala. Njihove vode su vrlo ljekovite, pa nije ni čudo što su gradske vlasti iskoristile ovaj potencijal i materijalizirale ga u obliku brojnih kupališta i odmarališta s vrhunskom uslugom, popraćeni hotelima s 5 zvjezdica.

Ako vas ne mame opijum, terme ili pak mramor po kojem je Afyon također slavan (jeste li znali da je njime građen i rimski Panteon?), uvijek ostaju oni savršeni „obični“ razlozi za posjet: dvorac, muzeji, ostaci tvrđave, osmanska arhitektura, džamije i naravno – turske delicije, slatko oružje pred kojim je pokleknuo cijeli svijet.

Čudo zakopano pod zemljom: Mjesto koje zovu nultom točkom u povijesti čovječanstva Sanliurfa muzej, Turska - 7 Gobeklitepe, Turska - 2 Gobeklitepe, Turska - 3 +31 Karahantepe, Turska - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju