Nakon zime koju su uglavnom proveli u zatvorenom prostoru, mnogi Europljani žude za kvalitetnim vremenom u prirodi. Planinarenje je savršen način za uživanje u proljetnom svježem zraku, održavanje kondicije i divljenje prekrasnom krajoliku.

Planinarenje i svježi zrak zahtijevaju dosta vaše snage, ali odvojeni od užurbanog tempa, bez mobitela u ruci i u komunikaciji najviše s prirodom, ovo će vam ipak biti najbolji odmor u životu. Vjerujte!

No s toliko sjajnih lokacija u Europi, kako možete izabrati gdje ćete protegnuti noge? Nadamo se da će vam ovi savjeti barem malo pomoći prilikom odabira

Put hodočasnika (Francuska)

Od Alpa do vinograda u Bordeauxu, Francuska ima šetnje (i vina) za svaku priliku. Ako se želite odmoriti od blještavih svjetala Pariza ili mediteranskih plaža, pješačenje po francuskom selu morate isprobati. Put hodočasnika najbolje je propješačiti za vrijeme oseke i preporučuje se da za njega angažirate vodiča, koji će vas odvesti do neusporedivog prizora otoka Mont St. Michel. Dalje prema jugu, neustrašivi planinari mogu se diviti azurnim rijekama i rijeci Verdon dok se šetaju Verdonskim klancem.

Pješačenje - 4 Pješačenje - 4 (Foto: Getty Images)

Staza dvorca Rajne (Njemačka)

Njemačka ima toliko prekrasnih šuma, rijeka i planinskih lanaca da ćete odmah shvatiti zašto je planinarenje tako popularna zabava u Njemačkoj. Topla njemačka ljeta savršena su za pješačenje i istraživanje ruta koje prikazuju dvorce iz bajke u domu braće Grimm. Na Stazi dvorca Rajne možete učiniti upravo to ili pak možete istražiti Goetheovu stazu u Nacionalnom parku Harz. Dodatno, Slikarski put pozadina je za mnoge filmove i TV emisije i naširoko se smatra najljepšom šetnjom u Njemačkoj.

Staza Engelberg (Švicarska)

Švicarska je dom čokolade, satova s kukavicom i senzacionalnih planinskih pejzaža. Naravno, dom je i banaka i sativa, ali u ovom kontekstu, to i nije važno. Na engelberškoj stazi možete uživati u panoramskim pogledima dok udišete svježi alpski zrak ili se popeti na Matterhorn - jedan od najviših vrhova u Alpama. U svakom slučaju, ljepote vam neće nedostajati.

Pješačenje - 2 Pješačenje - 2 (Foto: Getty Images)

Divljina, jezera i prekrasni gradići (Italija)

Talijanska kuhinja i znamenitosti nadaleko su poznate, ali uključivanje planinarenja/hodanja u vaš odmor u Italiji moglo bi prekinuti velike unose ugljikohidrata i razgledavanje Koloseuma. Možete vidjeti divlje životinje na Sella-Herbetet Traverse ili se diviti kristalno čistom oceanu i šarenim gradovima duž Plave staze. Planinarenje je također opcija u Dolomitima, a opcija je čak i Vezuv, srećom manje aktivan u današnje vrijeme nego u doba starog Rima. Za kulturni put krenite novom rutom između dviju talijanskih prijestolnica kulture za 2023.: Bergama i Brescie.

Čudesni krajolici (Island)

Na Islandu je možda hladno, ali islandski vulkani, dramatične plaže i divovski vodopadi učinit će da zaboravite na vremenske (ne)prilike. Uostalom, gdje je bolje popiti svježu ledenjačku vodu ili vidjeti zadivljujući gejzir? Island se može pohvaliti stazom Laugavegur koja je savršena za promatranje islandskog gorja i stazom Fimmvörðuháls koja počinje kod zadivljujućeg slapa i uključuje pogled na vulkan.

Via Transilvanica (Rumunjska)

Rumunjski odgovor na španjolski El Camino de Santiago, Via Transilvanica ruta je duga 1400 kilometara koja prolazi zemljom od sjevera prema jugu. Projurite kroz 108 sela i gradova dok slijedite rutu kroz Karpate i neke od najspektakularnijih krajolika na kontinentu. Ako ne želite hodati tako daleko ili nemate dva slobodna mjeseca, ruta je podijeljena u sedam ključnih regija, od kojih svaka ima jedinstvenu kuhinju i kulturu.

Planinarski dom Paklenica: Odlična baza za sve vaše avanture na Velebitu Planinarski dom Paklenica - 9 Planinarski dom Paklenica - 5 Planinarski dom Paklenica - 1 +12 Planinarski dom Paklenica - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju