Novo planinarsko sklonište Pakline može se pohvaliti položajem na jednoj od najljepših staza jugozapadnog dijela Biokova i savršenim pogledom na Makarsku rivijeru, Brela, Bašku Vodu te otoke koji s velikim plavetnilom čine prizor za pamćenje.

Predivna drvena kućica koja prima deset ljudi nalazi se u dijelu Biokova koji se naziva Pakline na nadmorskoj visini od 852 m i do nje će vam otprilike trebati dva sata hoda. Za izgradnju su zaslužni PD Pozjata iz Brela, PU "Dinaridi" iz Splita, Općina Brela, DVD - Brela, Park prirode Biokovo, TZ Brela, za koju je dozvole izdalo Ministarstva zaštite okoliša. O sigurnosti svih posjetitelja PP Biokovo skrbi HGSS. 

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Kako nam govori predsjednik društva Pozjata, Željan Bekavac sklonište Pakline posebno je zbog same pozicije, pogleda, ali i kružne staze koja vodi od Nevestine stine do Šupje stine kroz stoljetne šume Pakline. Od ideje do realizacije skloništa prošlo je oko devet mjeseci. Planinarima će sklonište služiti za predah na terasi ili zaklon u slučaju lošeg vremena.

Planinarsko društvo Pozjata osnovano je 1998. godine. Ime je dobilo po mitskoj spilji Pozjati, koja se nalazi na breljanskoj strani Biokova na 1500 m nadmorske visine, a ideja osnivanja društva proizašla je iz želje za promicanjem zdravog načina življenja, druženja s prirodom, a prvenstveno zbog očuvanja breljanske planinarske kućice na Bukovcu koju su renovirali 2012. godine. Do nje će vam trebati dva sata hoda, a otvorena je po najavi.

2014. uredili su i sklonište na Kalama. Nažalost, uništilo ga je nevrijeme, ali uz potporu MORH-a vratit će ga u prvobitno stanje. Aktivnost Pozjate danas je vezana uz čišćenje i održavanje planinarskih staza, organizaciju planinarskih izleta uzduž cijele Hrvatske i održavanje planinarske kućice Bukovac.

Odlučite li se na istraživanje tog kraja, ne zaboravite na dobru obuću, zaštitu od sunca i dovoljno vode jer prema Biokovu treba imati (straho)poštovanje.

Francuska cesta na Biokovu: Put koji je trebao promijeniti tijek svjetske povijesti Francuska cesta - 13 Francuska cesta - 12 Francuska cesta - 3 +18 Francuska cesta - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju