Kako je Ryanair uveo low budget letove prema Marseilleu, a mi obožavamo povoljne aviokarte i nove destinacije, tako smo odlučili dati priliku ovom, drugom po veličini, gradu u Francuskoj. Jedna od glavnih atrakcija na našem popisu bila je crkva Notre Dame de la Garde. Nalazi se na brdu iznad grada i može se vidjeti iz većeg dijela Marseillea, kao da bdije nad cijelim gradom. Ova impozantna bazilika nije samo religiozni simbol, već i prava turistička atrakcija. Ali, kako se ispostavilo, posjetiti ju zahtijeva malo truda - i vode.

Odlučili smo hodati do crkve, što je u retrospektivi bila hrabra odluka. Put do crkve vodi uzbrdo i, iako nije ekstremno dug, može biti prilično zahtjevan, posebno po ljetnim vrućinama. Ako se ne osjećate spremni za avanturu uzbrdo, možete se odlučiti za turistički vlakić koji vas vozi do crkve za cca 10 eura ili gradski autobus (linija 60), koja prometuje od MUCEM muzeja u centru grada pa sve do bazilike. Mi smo bili puni entuzijazma i odlučili se na pješačenje, misleći da ćemo se spustiti vlakićem.

Notre Dame de la Garde - 2 Notre Dame de la Garde - 2 (Foto: Saša Vugrinec)

Povijest crkve Notre Dame de la Garde

Prvo malo povijesti. Crkva Notre Dame de la Garde izgrađena je u 19. stoljeću, točnije 1864. godine, na mjestu starije kapele iz 1214. godine. Dizajnirao ju je arhitekt Henri-Jacques Espérandieu u romaničko-bizantskom stilu, što ju čini vizualno upečatljivom s karakterističnim zlatnim kipom Djevice Marije na vrhu zvonika. Kip Djevice, koji drži Isusa, visok je 11,2 metra i vidljiv je iz gotovo cijelog Marseillea. Lokalni stanovnici od milja ju nazivaju "Bonne Mère" (Dobra Majka), jer se vjeruje da štiti mornare i ribare.

Kad smo konačno stigli do crkve, zaboravili smo na sav trud i znoj. Oko crkve se nalazi prostrani plato s kojeg se pruža zaista spektakularan pogled na grad, more i otoke. Bilo je poput male nagrade za naš trud. Možete vidjeti cijeli Marseille, četvrt L'Éstaque na sjeveru, otoke Frioul na zapadu i čak planine u daljini. Osjećaj je neopisiv - kao da ste na vrhu svijeta.

Ulazak u crkvu je besplatan, što je uvijek lijepa stvar kad putujete (posebice kroz Francusku koja može biti skupa). Unutrašnjost crkve je jednako impresivna kao i vanjština. Zidovi su ukrašeni mozaicima, a stropovi oslikani prekrasnim freskama. U crkvi se nalazi mnoštvo zavjetnih darova, uključujući male modele brodova koje su donirali mornari zahvalni za sretne povratke kući.

Notre Dame de la Garde - 13 Notre Dame de la Garde - 13 (Foto: Saša Vugrinec)

Put do crkve

Hodali smo uzbrdo pod nemilosrdnim suncem, ali svaki korak je bio vrijedan. Put je bio ispunjen zanimljivim prizorima i lokalnom atmosferom. Savjet je da svakako ponesite dovoljno vode. Nema ništa gore od toga da ostanete bez vode usred uspona. Također, nosite udobne tenisice, a natikače nisu najbolji izbor.

Kad smo konačno stigli do vrha, osjećali smo se kao pravi pobjednici. Pogled je bio nagrada koja je izbrisala sav umor. Iako smo planirali spustiti se turističkim vlakićem, na kraju smo odlučili prošetati natrag drugim putem, koji je bio puno lakši. Spustiti se niz brdo bilo je poput šetnje parkom u usporedbi s usponom. Odlučili smo spustiti se prema jednoj od gradskih plaža kako bi se osvježili nakon svog tog silnog pješačenja na +36 stupnjeva, a odabrali smo plažu Plage du Prophète do koje nam je trebalo oko 30 minuta hodanja. Dobar odabir ako vam je važno malo ohladiti se. Plaža nudi besplatne tuševe, wc, jedan restoran te kafić. Ništa posebno, ali sasvim dovoljno!

Notre Dame de la Garde - 10 Notre Dame de la Garde - 10 (Foto: Saša Vugrinec)

Ova prekrasna bazilika i spektakularan pogled koji se pruža s njezine terase ostat će nam u sjećanju, i upravo iz tog razloga, ako vas put ikada ponese do Marseillea, ne propustite priliku posjetiti Notre Dame de la Garde. Uvijek možete reći da ste bili na mjestu gdje "Dobra Majka" pazi na cijeli grad, a tko zna, možda se i vi osjetite malo zaštićenijima pod njezinim zlatnim pogledom.

Malo praktičnih informacija: Crkva je otvorena svakog dana u godini od 7 ujutro do 6 popodne, a u slučaju da ogladnite ili poželite popiti kavu kad stignete do vrha, uz Baziliku se nalazi i restoran s predivnim pogledom na grad.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju