Na hladnom moru sjevera smjestila se ruska utvrda Alexander koja je dobila ime po ruskom caru. No, poznata je i pod turobnijim imenom „utvrda kuge“, a njena povijest izolacije i borbe protiv zaraznih bolesti nesretno se poklapa s današnjim okolnostima.

Utvrda na moru smještena je na umjetnom otoku u finskom zaljevu nedaleko od Sankt-Peterburga. Otkako je „stvoren“ Sankt-Peterburg prema ideji ruskog kralja Petra, podignute su i obrambene utvrde u finskom zaljevu. Možete ih pronaći u blizini ruskog otoka Kotlin na kojem se nalazi grad Kronstadt.

Ova utvrda nalik je francuskoj utvrdi Boyard: obje su ovalnog oblika s unutarnjim dvorištem. Iako se možda ne čini velik, Alexander je visok 90 metara i ima tri kata. U njemu je bilo dovoljno prostora za 1 000 ljudi ali i desetke topova koji su ih branili.

Utvrda je dovršena sredinom 19. stoljeća, a premda je bila vojnog karaktera, nije nikad sudjelovala u vojnim akcijama. Uglavnom je služila kao skladište oružja, a tijekom Krimskog rata koji je trajao tri godine čuvala je i branila Kronstadt od neprijateljskih napada.

Od 1899. do 1917. godine služila je kao istraživački laboratorij za kugu i bakterijske bolesti. Naime, kada je 1894. švicarsko-francuski fizičar i bakteriolog Alexandre Yersin otkrio bakteriju koja može uzrokovati kugu, ruske vlasti formirale su posebnu komisiju za prevenciju bolesti. Komisija je radila u utvrdi u koju su smješteni laboratoriji i knjižnica, kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraznih bolesti na širu populaciju.

Osim cjepiva i seruma protiv kuge, radilo se i na prevenciji bolesti kao što su kolera, tetanus, tifus i druge. Unatoč svim mjerama opreza, posao je bio opasan a dvoje radnika platilo je cijenu rada životom nakon što je u dva navrata došlo do zaraze u utvrdi.

Kad su Sovjeti preuzeli vlast 1917. ovaj laboratorij na vodi je zatvoren i sva istraživanja prebačena su u prikladnije institucije u drugim većim gradovima.

Neko vrijeme je služila ruskoj vojsci dok krajem 1980-ih nije napuštena. Devedesetih su se ovdje okupljali mladi na techno i rave partijima, a danas se traže investitori koji bi uložili u njenu „reanimaciju“. Do tada, otvorena je turistima koji ju mogu posjetiti brodom.

Ove godine Alexander je nezgodno prikladna destinacija, napušten ali ne i zaboravljen podsjetnik na to da ako se povijest ne ponavlja, onda se barem rimuje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju