Dvorac Malbork u istoimenom poljskom gradu smatra se najvećim dvorcem na svijetu. Barem ako je suditi po UNESCO-ovom mjerenju površine dvorca i pripadajuće mu zemlje čija površina iznosi 210 500 metara kvadratnih.

Izgradili su ga vitezovi Teutonskog reda, a danas on stoji kao savršeno očuvani primjer srednjovjekovne utvrde. Isprva je bio mnogo manji, no kako je red (tj. broj vitezova) rastao, i zdanje se proširilo. Svojedobno je u njemu živjelo čak tri tisuće pripadnika Teutonskog reda.

Od tadašnje titule najveće gotičke utvrde Europe stigao je do veličanstvene titule najvećeg dvorca na svijetu. Smješten je uz samu rijeku Nogat pa mu je bilo moguće prići i brodovima. U njemu su često odsjedali poljski kraljevi, naročito kada su putovali prema obližnjem Gdanjsku.

U kratkom periodu okupirala ga je i švedska vojska u 17. stoljeću. Nakon toga potpao je pod prusku vlast, a potom ga je koristila i Napoleonova vojska kao vojnu bolnicu i spremište oružja. U periodi između 1807. i 1812. dvorac je posjetio i sam Napoleon.

Ljubitelji povijesti točno će pretpostaviti da je dvorac zapeo za oko i nacistima 1930-ih godina. Koristili su ga za godišnja okupljanja Hitlerove mladeži i Lige njemačkih djevojaka, no 1945. u finalnim borbama stradalo je čak 80 posto dvorca.

Tek 1960-ih godina započela je obnova dvorca prilikom koje je u njemu otvorena i izložba. Danas se u njemu mogu pronaći čudesa: kolekcije keramike, povijesnih dokumenata, slika, namještaja, vojne opreme, nadgrobnih ploča i spomenika, skulptura, umjetnina od stakla, tekstila, arheoloških nalaza, pa čak i mala biblioteka.

Zdanje od cigle nalazi se na samom sjeveru Poljske i uvršteno je na popis svjetske baštine u Europi. Stoga, ako vas putevi dovedu do Gdanjska, odvojite nešto manje od sat vremena vožnje za poludnevni ili jednodnevni izlet u ovom velebnom dvorcu. Garantiramo da će vas ostaviti bez daha.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju