Čitatelji Conde Nast Travellera i ove su godine odbrali najprijateljskije države i gradove u Europi. I dok je najprijateljskijom europskom državom u 2022. godini proglašena Irska, pratitelji popularnog časopisa o putovanjima titulu najprijateljskijeg grada dodijelili su španjolskom San Sebastianu.

Riječ je o lučkom gradu u baskijskoj pokrajini Gipuskoa koji je poznat po međunarodnom filmskom festivalu, ali i odličnoj kuhinji, a posebice po slasnim zalogajčićima pincho (pintxo) koji uvelike podsjećaju na tapase.

No od dobre hrane, San Sebastian ima još bolje stanovnike. Ili tako barem misle čitatelji Conde Nast Travellera koji su mu dodijeli titulu najprijateljskijeg grada Europe (iako je Španjolska u istom istraživanju smještena na 10. mjesto najprijateljskijih država Europe).

Od 12. najprijateljskijih gradova čak dva dolaze iz Portugala – Porto na 5. mjestu i Lisabon na 8. mjestu ljestvice.

I Hrvatska na ovoj ljestvici ima svojeg predstavnika – grad Dubrovnik koji je smješten na 12. mjesto najprijateljskijih gradova Europe.

Conde Nast Traveller na svojim stranicama piše kako se ovaj grad na jugu Hrvatske sa svojim starim gradom opasanim kamenim zidinama iz 16. stoljeća i uvijek gostoljubivim građanima, itekako zaslužuje posjet.

Koji su se sve gradovi našli na popisu, pogledajte u nastavku teksta.

12 najprijateljskijih gradova Europe prema mišljenju čitatelja Conde Nast Travellera za 2022. godinu:

 1. San Sebastian, Španjolska
 2. Brugge, Belgija
 3. Reykjavik, Island
 4. Kopenhagen, Danska
 5. Porto, Portugal
 6. Dublin, Irska
 7. Oslo, Norveška
 8. Lisabon, Portugal
 9. Stockholm, Švedska
 10. Amsterdam, Nizozemska
 11. Atena, Grčka
 12. Dubrovnik, Hrvatska

Odabrali čitatelji: Znate li koja je najprijateljskija zemlja u Europi? Zakintos, Grčka +0 Irska je najprijateljskija zemlja za 2022. godinu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju