Ok, u Španjolskoj se generalno svugdje jede dobro, no San Sebastian u Baskiji obiluje sjajnim restoranima i chefovima, tako da neki nose i Michelinove zvjezdice. Ipak, nije samo gastronomska ponuda ono što vrijedi u ovom gradu, već se isplati obići i vidjeti i sljedeće stvari...

Katedrala

Katedrala San Sebastian, ili katedrala Dobrog pastira, nije jako stara po europskim standardima. Izgrađena tek u kasnom 19. stoljeću, a zgrada katedrale predstavlja primjer neogotičkog stila. Njemačke gotičke katedrale poslužile su kao inspiracija arhitektu Manuelu Echeveu, a vanjski izgled impresionira nizom ugraviranih detalja. Ulaznim trijemom dominira zvonik koji se uzdiže na impozantnih 75 metara, dok je unutrašnjost puna neprocjenjivih umjetničkih djela i krase je prekrasno svijetli vitraji.

San Sebastian - 4 San Sebastian - 4 (Foto: Getty Images)

Otok Santa Clara

Otok Santa Clara nalazi se u srcu zaljeva Concha, a zaštićen je planinama Urgull i Igueldo. Ovaj mali, ali prekrasni otok stoljećima su oblikovali more i vjetar te pruža spektakularan pogled na cijeli San Sebastian. Tu se nalaze mnoga mjesta za piknik, visoki svjetionik i prirodni bazen. Do otoka se može lako doći brzom vožnjom brodom iz San Sebastiana a svi ljubitelji plivanja i morskih radosti ovdje će doći na svoje.

„Češalj vjetra“

Pomalo čudno, ali prikladno nazvan, „Češalj vjetra“, skup je od tri skulpture izrađene od čelika, koje je izradio slavni baskijski kipar Eduardo Chilllida. Svaka od umjetnina teži više od 9 tona i nalaze se na udaljenom kraju plaže Ondarreta i zaljeva Concha. Smještene su u okruženju u kojem zavijajući vjetar i šibanje morske vode neprestano udaraju o veliko kamenje, a skulpture izgledaju kao sastavni dio stijena.

San Sebastian - 2 San Sebastian - 2 (Foto: Getty Images)

Plaža Zurriola

Plaža Zurriola nalazi se u naselju Gros, najmodernijim dijelu grada. Nalazi se pored dvorane Kursaal i konferencijskog centra i jedno od najpopularnijih odredišta u San Sebastianu za surfere iz cijelog svijeta. Zurriola je dom poznatih europskih surferskih događaja poput ASP Projunior, a vrijeme na plaži savršeno je i za profesionalne surfere i za početnike. A ako niste ljubitelj surfanja, osvježavajuće plivanje ili sunčanje uvijek je opcija!

Vrtovi palače Miramar

Palača Miramar ističe se u gradskom pejzažu San Sebastiana svojom arhitekturom od crvene cigle u engleskom stilu. Ova građevina s kraja 19. stoljeća bila je ljetna rezidencija Alfonsa XIII., Juana Carlosa de Borbona i kraljice Marije Cristine. Ogroman vrt palače savršen je za provođenje opuštenog dana ili uživanje u zabavnom pikniku s obitelji i prijateljima dok se divite spektakularnom pogledu na zaljev Concha.

Peta talijanske čizme: Što vidjeti u nevjerojatnom Salentu? Lecce, Salento, Italija - 1 Lecce, Salento, Italija - 2 Gallipoli, Salento, Italija - 3 +4 Torre Sant'Andrea, Salento, Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju